Pomogła: 9 razy Dołączyła: 06 Cze 2003 Posty: 2867
Wysłany: Pią 06 Sie, 2004 12:46
Ja tam znam wielu Punków którzy lubią metal i odwrotnie (sama się do tej grupy zaliczam) więc jakoś nie jest powiedizane że jeżeli ktoś słucha Punka i jest Punkiem musi nie lubieć metalu... bądź odwrotnie, jednemu podoba się to innemu tamto... a trzeciemu obydwa...
_________________ a życie pozostawie bez komentarza..
Ale tak jest tylko wśród osób młodych i bez radykalnego gustu, w sumie częso pozerów. Pomiędzy starszymi wiekiem i stażem punkami/skinami a metalami panuje wojna i to jest w sumie natualne, bo przecież punk powstał jako ruch przeciwko hipisom, metalom, rockmenom i innym długowłosym, więc łączenie tych subkultur jest moim zdaniem przeciwko ich korzeniom.
_________________ Nie wyjdę dziś z tobą baby na techno, nie pójdę z tobą pod rękę po molo...Nigdy w zyciu nie pokocham dziewczyny która słucha disco-polo!!!
Wysłany: Pią 06 Sie, 2004 14:52
ehhh czyli nastepne szufladkowanie tak? jeżeli ktoś jest punkiem to kategorycznie nie może lubieć metalu i na odwrót? głupie ramki, takie rzeczy są bez sensu, i ja znam osoby 20 paro letnie, starych punków którzy nic nie mają do metalu, niektórego nawet sami słuchają, więc nei piernicz mi tutaj o tym ze jest wojna, bo ja jakoś jestem metalem, ale lubię punk i przyjaźnię się z Punkami, tak samo jak z Metalami....
więc widać że uczestniczymy w zupelnie innych "rodzajach" ruchu punkowego. To co mówię to nie jest szufladka, to raczej szacunek do korzeni i tradycji ruchu, sprit of 69, punk 77 itp itd. Old Punk Never Die, a nie jakaś hybryda skrzyżowana z hipisem albo metalem, absolutnie nic do ciebie nie mam, ale myślę że podrośniesz, posłuchasz, poczytasz i zrozumiesz mój punkt widzenia troche bardziej.
_________________ Nie wyjdę dziś z tobą baby na techno, nie pójdę z tobą pod rękę po molo...Nigdy w zyciu nie pokocham dziewczyny która słucha disco-polo!!!
elfkaNenar -Usunięty- Gość
Wysłany: Pią 06 Sie, 2004 17:35
Moja koleżanka i jej brat są punkami, obydwoje nie mają nic do metalowców, a nawet trzymają się z nimi... czemu? Bo obydwa ruchy coraz bardziej odchodzą w zapomnienie... za to tępią dresiarzy, którzy siedzą pod ich blokiem i się nabijają z ich jak to nazywają "odmienności". A po za tym z tego co wiem, chociaż na temat punka wiem mniej niż metalu, to punk/skin nie zwalczas ię z metalem tylko między sobą.
kolejna bzdura, elfkaNenar masz jakieś informacje złe. Punkowcy ze skinami trzymali się zawsze razem ,stąd hasła np. Punks and Skins- Unite and Win!, kapele których słuchają i punki i skini (ska i oi) i wiele innych rzeczy. Ale większość ludzi to ignoranci i nie wiedzą że naziści(ci co są rasistami) mają mało wspolnego ze skinami prawdziwymi, a skini 69, skankowcy, ojowcy i sharpowcy(żałożę się że nikt tutaj nie wie co te nazwy znaczą) zawsze trzymali się razem. Radzę poczytać i troszkę się podowiadywać, bo z tego co piszecie (przepraszam jesli kogoś urażam) wiecie naprawde mało.
Na Brudnie śmierć w nocy i w południe
Na Żoliborzu rany po nożu
Na Ochocie bomba w samochodzie
Na Mokotowie dziura w głowie
Na Śródmieściu śmierć w podziemnym przejściu
Na Kole porachunki nawet w szkole
Na Ursynowie kijem po głowie
Na Starym Mieście umiera się wcześnie
Na Zaciszu ofiary nikt nie słyszy
Na Saskiej Kępie kastetem po gębie
Na Jelonkach krwawa nagonka
Na Bemowie pistolet przy głowie
Płonie Warszawa, Warszawa się wykrwawia
Ucieka w panice skorumpowany rząd
Nikt nie panuje już nad sytuacją
To dzikie miasto, to jest wschodni front
To tak a propos "tekstów z ideą i przesłaniem".
_________________ I ze zgrozą pojąłem, że zazdrościć zdolnym
Temu, co w otchłań biegnie z skwapliwością wściekłą,
I, własną krwią pijany, po życiu mozolnym
Na śmierć przeniósłbym mękę, a nad nicość piekło.
Wysłany: Sob 07 Sie, 2004 12:05
czarny_krzysiek napisał/a:
więc widać że uczestniczymy w zupelnie innych "rodzajach" ruchu punkowego. To co mówię to nie jest szufladka, to raczej szacunek do korzeni i tradycji ruchu, sprit of 69, punk 77 itp itd. Old Punk Never Die, a nie jakaś hybryda skrzyżowana z hipisem albo metalem, absolutnie nic do ciebie nie mam, ale myślę że podrośniesz, posłuchasz, poczytasz i zrozumiesz mój punkt widzenia troche bardziej.
tak może i podrosne i zobacze, ty też podrośniesz i zobaczysz bo jesteś w tym samym wieku co ja i wtedy może zauważysz coś innego jeszcze oprócz swojego włąsnego ruchu punkowego który jest dziwnie nastawiony wrogo do wszystkiego innego, poznasz ludzi dobrych z którymi się zaprzyjaźnisz z inej subkultury niż twoja i poznasz też złych ze swojej, nie ma zadnej ścisłej reguły, zobaczysz że to nei zależy od subkultury do jakiej należysz tylko od jednostki, niezależnie kim, czym esjt.
Mam przyjaciół zwykłych i metali, i wiem doskonale że wszędzie się znajdą lepsi i gorsi ludzie, rękę podam każdemu kto jest ok. Ale to z kim się przyjaźnie to nie musi odrazu oznaczać że mam ich wciągać w punk, bo muszę mieć szacunek do tradycji ruchu, który wcale a wcale nie jest nastawiony wrogo, ale poprostu odrębny.Taka jest historia a my jej dalszy ciąg tworzymy, jako punki a nie mieszanki. I nie jest to postawa wroga, przyjacioł mogę mieć wszędzie, bo szanuję każdego.
Wysłany: Sob 07 Sie, 2004 12:21
no widzisz, i o to mi tylko chodziło, bo w swoim pierwszych 2 postach ująłeś to tak jakby to tylko zrzeszenie punków miało dla ciebie wartość, teraz wszystko dokładnie rozumiem... ale że podoba mi się i metal i punk, np. to już nie moja wina, po prostu taki mój gust i taka moja natura, lubie sobie raz na jakiś czas puścić dezertera, włochatego, ksu bądź cos w tym stylu, pośpiewać, posłuchać tekstu, po prostu to lubię, tak samo jak lubię np. Nirvanę, Cradle of filth czy Theatres Des Vampires... jednak punka słucham od niedawna i nie mogę się zbytnio wypowiadać w tej sprawie (jesli chodzi o artystów, bądź utowry...)...
Wysłany: Sob 07 Sie, 2004 15:06
A teraz do wszystkich fanów Metallicy: Do kin wchodzi film dokumentalny o Metallice
Wysłany: Nie 08 Sie, 2004 22:50
wiem słyszałam o tym już pod koniec czerwca, tylko jak dotąd nie mam dokładnych co do tego informacji, ponoć miał wejśc na ekrany pod koneic lipca, ale mogła to być jednak pomyłka, więc jeżeli będzie miał ktoś jakiekolwiek informacje na ten temat proszę zamieścić będę wdzięczna ^^'
Wysłany: Nie 08 Sie, 2004 23:45
poszukaj w filmie na www.gazeta.pl czy w kinie nie pamiętam, ale tak jest o tym i to dużo
Wysłany: Czw 12 Sie, 2004 11:30
Co do filmu to jest małe ale. Będzie on tylko w wybranych kinach i tylko jeden pokaz. krąży on po Polsce niczym koncerty. Ja na szczęście dzięki kochanym kolezankom, które postanowiły mi zrobić wspaniały prezent na urodziny i dzięki im znajomościom najprawdopodobniej będę miała wejściówkę na pokaz w Katowicach, ale to nie jest pewne, a jak nie to trzeba będzie poprosić kogoś by znalazł na necie żeby ściągnąć.
Wysłany: Czw 12 Sie, 2004 11:43
aaaaaa jeżeli będziesz szła do Katowic to czy mogłabyś mnie wcześniej powiadomić w jakim kinie keidy i o której godzinie? bo mieszkam neidaleko Katowic i chętnei bym się przejechała!! I wies zmoże mogłybyśmy się przy okazji spotkać np. po seansie i wyminić sie opiniami =D