| Dzieci OnLine | Suwałki | Gry online | Maluch |

Dzieci OnLine  Strona Główna Dzieci OnLine
Człowiek nigdy nie pozbędzie się tego, o czym milczy.

RegulaminRegulamin   FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat :: Następny temat
Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następny
Sen
Autor Wiadomość
Ewcia Płeć:Kobieta
Junior
Junior

PostWysłany: Pią 18 Paź, 2002 21:15   Sen Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

ile średnio powinna spać 13 letnia osoba aby się wyspala?
Ja spię 13 godzin i jestem tak nie wyspana, mam wory pod oczami i czuję się nie przytomna...
Przejdź na dół
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Junior
Junior

PostWysłany: Pią 18 Paź, 2002 21:17    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

napisałam:
"Ja spię 13 godzin i jestem tak nie wyspana, mam wory pod oczami i czuję się nie przytomna..."
a miało być:
jak nawet śpię 13 godzin to..........

miłego spania
Powrót do góry
deg Płeć:Mężczyzna
Aktywista
Aktywista

PostWysłany: Pon 21 Paź, 2002 19:19    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Cześć!

Ja też jestem śpiochem, choć zwykle nie mam czasu na sen.

Twój sen powinien trwać 8-9 godzin. 8 godzin to minimalna dawka niezbędna do pełnej regeneracji.

Gdy śpisz zbyt długo (np 13 godzin Wink ), wówczas po przebudzeniu może Ci się wydawać, że jesteś śpiąca i niezbyt wypoczęta. Spróbuj spać 8-9 godzin - powinno być lepiej.

Fuzzy

PostWysłany: Sro 05 Lut, 2003 16:05    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

twoje niewyspanie jest spowodowane nadmiarem snu. Spróbuj mniej spać a powinno być lepiej

KleO
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: Sro 05 Lut, 2003 21:40   

Fuzzy...zauważyłam, że Ty to piszesz co inni przed Tobą. Wiem, że to piszesz dla ilości gwiazdek, bo chcesz zostać adminem...ale DEG Twoje niektóre posty wyrzuci ! DEG...nieprawdaż ? biggrin

A co do Ewci to:

Nie powinnaś zbyt długo spać ! Też długo sobie kiedyś pospałam i czułam się niewyspana. Przez to mogą pojawić się bóle głowy. Czasem tak u mnie bywało. Ja teraz tak długo nieśpie i wtedy czuję się wyspana. Więc Ewcia...posłuchaj mojej rady.
Powrót do góry
Junior
Junior

PostWysłany: Czw 06 Lut, 2003 10:23    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Dzisiaj spałam dokładnie 8h i 30min a mam wory pod oczami jakbym nic nie spała
Powrót do góry
KleO
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: Czw 06 Lut, 2003 11:13   

Oj niedobrze, niedobrze Shocked Fatalnie, fatalnie... Confused
Ja spałam też gdzieś 8 godzin, a pać mi się chciało jak niewiem co ! Ale teraz już mi się niechce spać ! biggrin biggrin biggrin
Powrót do góry
Blanka Płeć:Kobieta
Moderator

Pomogła: 12 razy
PostWysłany: Czw 06 Lut, 2003 13:59    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

dziecko(lub mlodziez Smile ) powinno spac od 11 do 10 h
a jak masz wory pod oczami to umyjoczy lodowata woda lub przyluz do nich lodu

Numer Gadu-Gadu
7399523
NaStKa Płeć:Kobieta
Dyskutant
Dyskutant

PostWysłany: Czw 06 Lut, 2003 20:56    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

JA mam prawie 14 lat i sypiam około 9-12 godzin i czuję się dobrze.
Myślę że wpływ na to czy jesteśmy wyspani czy nie , niezależy tylko od liczby godzin przespanych....
Wiele osób twierdzi (niedawno był ciekawy reportaż na TV1 o istocie snu) że to jakie sny śnimy też mają wpływ na nasze samopoczucie , tak więc:
-jeżeli śnią Ci się koszmary w których nie mozesz krzyczeć lub mówić , sprawiają , że masz zły dzień, nie masz na nic ochoty jesteś marudna
-sny w których ciężko się poruszasz lub wykonujesz wysiłek sprawia że człowiek jest niewyspany , zmęczony i ma wole pod oczmi , bóle głowy i karku - to w twoim przypadku

Jest jeszcze wiele tych zasad dobrego wypoczynku ale każdy organizm niezaleznie od wszystkiego ustawia sobie sam ilość godzin które sprawiają że organizm jest wypoczęty....dodam jeszcze że jeżeli ostatnio przeżywałaś lub przeżywasz stres, podenerwowanie, jesteś bardzo niecierpliwa itd. też ma wpływ na rytm twojego wypoczynku zarówno psychicznego jak i tego zewnętrznego (czyli wyglądu , np. woli pod oczami)
Powrót do góry
Aktywista
Aktywista

PostWysłany: Czw 06 Lut, 2003 23:11    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Kleo: prawdaż biggrin

Blanka: Minimum snu potrzebnego do regeneracji organizmu, to 8 godzin. 11-12 godzin śpią dzieci. Nastolatkowie nie potrzebują aż tyle snu. Przespaliby pół życia Smile a przecież tak wiele się w życiu dzieje dobrego!

Dyskutant
Dyskutant

PostWysłany: Pią 07 Lut, 2003 13:53    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Zgadzam się z opinia Deg'a.My nastolatkowie przeżywamy najpiekniejsze chwile życia...szkoda ich marnować!
Powrót do góry
KleO
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: Pią 07 Lut, 2003 14:00   

Tak, NaStKa ma racje. To, że jesteśmy niewyspani, to znaczy od snu. Zależy od tego co nam się śni. Ja jak zawsze mam jakieś koszmary i jak się obudzę rano to mniegłowa boli, niedobrze mi jest itp. Rolling Eyes Ale już od paaaaruuuu miesięcy poprostu mi się koszmary nie śnią. I dzięki Bogu. biggrin
Powrót do góry
Dyskutant
Dyskutant

PostWysłany: Pią 07 Lut, 2003 16:44    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Koszmary czasami maja związek z tym co w danym dniu przeżyliśmy...
Powrót do góry
Aktywista
Aktywista

PostWysłany: Sob 08 Lut, 2003 03:22    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Sen (tzw. sen fizjologiczny) generalnie składa się z dwóch głównych faz - fazy sen, zwanej czasem NREM oraz fazy REM. Fazy te wzajemnie przeplatają się wielokrotnie podczas snu. Faza "sen" to tzw. sen głęboki. Podczas fazy REM organizm zachowuje się bardzo podobnie jakby nie spał. Co ciekawe - marzenia senne (czyli sny) śnią nam się włąśnie podczas fazy REM. Od proporcji fazy REM i fazy sen zależy czy podczas sny wypoczniemy i zregenerujemy siły, czy wstaniemy zmęczeni.

Szukałem szybko czegoś w Internecie, aby podesłać Wam linka, ale z ciekawych znalazłem tylko to: http://www.gw.punk.px.pl/sny/fazy.html. O śnie, jego fazach i skutkach świetnie potrafi opowiadać moja siostra (lekarz, specjalista chorób dzieci), ale obecnie jeździ sobie z rodzinką na snowbordach i nie mogę jej zapytać Smile.

Dyskutant
Dyskutant

PostWysłany: Sob 08 Lut, 2003 09:11    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Deg a ja sie z toba nie zgodze , bo właśnie mam taki kalendarz "Super Nalstolatki" i tam pisze że jaka faza snu by nie była to zawsze coś się nam śni , ale tylko w fazie REM pamiętamy nasze sny!!
W innych fazach już sie nie pamięta....
Powrót do góry
Strona 1 z 4 Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następny
Odpowiedz do tematu