| Dzieci OnLine | Suwałki | Gry online | Maluch |

Dzieci OnLine  Strona Główna Dzieci OnLine
Człowiek nigdy nie pozbędzie się tego, o czym milczy.

RegulaminRegulamin   FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat :: Następny temat
Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następny
Paradoks kłamcy
Autor Wiadomość
Inteligencja Płeć:Mężczyzna
Dociekliwy
Dociekliwy

Ikona Tematu/Postu PostWysłany: Czw 18 Lis, 2004 22:32   Paradoks kłamcy Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Oto mój ulubiony paradoks. Nie ma on właściwie rozwiazania, są za to półrozwiązania. Później przedstawię również paradkos kata, równie ciekawy aczkolwiek prostszy... Na swój nieprosty sposób Smile.

Ustawiłem "żaróweczkę", gdyż uważam, iż filozofia zasługuje na specjalne wyróżnienie Smile...

Kłamca zawsze kłamie. Pewnego dnia mówi : zawsze kłamię. Czy tym razem skłamał?

KoFfAjMy SiĘ mIŁoŚcIoM bOŻ0-PoKeMonOwOm !!! YoŁ!!!
Irony is my mother...

Femme Fatale, dziękuję Ci za te piękne zdjęcie w moim profilu Smile:*. Masz gust, dziewczyno :*Smile.
Przejdź na dół
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Kinga Płeć:Kobieta
Aktywista
^ ^
Aktywista

PostWysłany: Czw 18 Lis, 2004 22:37    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Heh ...
Kłamca kłamiąc mówi ze kłamie

A paradoks tak mniej wiecej polega na tym
że Kłamca kłamie nie wiedząc że kłamie
Powrót do góry

Numer Gadu-Gadu
2568294
Dociekliwy
Dociekliwy

Ikona Tematu/Postu PostWysłany: Czw 18 Lis, 2004 22:45    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

niezupełnie

Kłamca mówiąc te stwierdzenie mówi prawdę - w końcu zawsze kłamie. Ale pojawia się sprzeczność, bo mówi prawdę. Czyli kłamie - nie zawsze mówi kłamstwo. Czyli stwierdzenie jest prawdą, czyli.... Itd. Smile Twisted Evil

Irony is my mother...

Femme Fatale, dziękuję Ci za te piękne zdjęcie w moim profilu Smile:*. Masz gust, dziewczyno :*Smile.
Powrót do góry
Nikita Płeć:Kobieta
Nina
Moderator globalny

PostWysłany: Pią 19 Lis, 2004 15:09    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Droga Inteligencjo co od nas oczekujesz?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora

Numer Gadu-Gadu
7894138
Femme Fatale
Gość
PostWysłany: Pią 19 Lis, 2004 15:35   

Inteligent próbuje nam udowodnić, że naprawdę jest inteligentny. Tak mi się wydaje. Razz Paradoksami nas nie przekona. A napewno nie mnie. Wink
Powrót do góry
Ppark Płeć:Mężczyzna
Junior
Junior

PostWysłany: Pią 19 Lis, 2004 16:17    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Poza tym jest to problem logiczny, z filozofią rozumianą tradycyjnie nie ma wiele wspólnego.

Na śmierć przeniósłbym mękę, a nad nicość piekło.
Powrót do góry

Numer Gadu-Gadu
2020949
Dociekliwy
Dociekliwy

PostWysłany: Pią 19 Lis, 2004 17:14    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Nazwy, nazwy...

A czymże one są? Nazwy mają nam ułatwiać życie w sposób oczywisty - określają przedmioty, uczucia itd. Zatem poznają nam rozpoznać obiekt rozmowy.

Uważam zatem, iż swą wiedzę użyłeś w nieodpowiedni sposób Smile. Choć, oczywiście, ja też się lubię czepiać. Wytykanie komuś błędów jest pewnego rodzaju odowodnieniem swej inteligencji. Nieprawdaż? Aczkolwiek są inne sposoby. Ja nie skłaniam się ku żadnej ze stron - pierwsze jest łatwiejsze, a drugie lepsze Smile. W pewnym sensie...

A filozofia... Filozofia to dla mnie nie jest jakaś ścisła dyscyplina, pewien kanon zagadnień. Filozofia to dla mnie nauka. Nauka odkrycia i poznania. Wyjaśnienia. Filozofia to właściwie pytanie. Pytanie na dowolny temat. Zazwyczaj mówi się o 'głębszym temacie', aczkolwiek nie tylko do nich [wg mnie] ogranicza się filozofia. Głównym zadaniem filozofii jest rozwiązania zagadki życia [wg mnie]. A właściwie to nie rozwiązywanie żadnej zagadki, tylko poszerzanie wiedzy. Wiedzy, której nie da się za bardzo określić.

Filozofia właściwie nie odpowiada na pytania. Ona tylko tworzy kolejne... Smile

Mój pierwszy post miał być pewnym urozmaiceniem Forum. Mea culpa, mea culpa, mea maxima culpa...

Irony is my mother...

Powrót do góry
KoT
Gość
PostWysłany: Pią 19 Lis, 2004 19:01   

Witam.
A mnie się wydało, że chciałeś po prostu udowodnić swój nick. Wink Niestety jednym tematem, dwoma postami tego nie zrobisz. Oczywiście mogę się mylić, bo Twoich intencji poznać nie jestem w stanie.
Pozdrawiam.
Powrót do góry
Dociekliwy
Dociekliwy

PostWysłany: Pią 19 Lis, 2004 19:07    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Czekaj, czekaj... Smile

A czemuż to i, co najważniejsze, komu miałbym 'udowadniać swój nick'? Nie wiem, czy zauważyłaś, ale ja tu jestem nowy i nie znam Was za bardzo Smile. A co do udowadniania i bycia postrzeganym jako 'dobry' - zazwyczaj robię to osobom (tj. udowadniam i staram się być postrzegany), które znam i które coś dla mnie znaczą. Na razie dla mnie wiele nie znaczysz, co wydaje się oczywiste.

Zatem... Komu mam coś udowadniać? I po co? To moje dwa pytania...

Moich intencji w stanie rozpoznać nie możesz - zgadzam się. Ale możesz spróbować. Nie zawsze musi Ci się udać... Np. teraz Ci się nie udało Smile.

Irony is my mother...

Powrót do góry
Femme Fatale
Gość
PostWysłany: Pią 19 Lis, 2004 19:13   

Hmm.. Ja tam do Ynteligęta nic nie mam. Powiem więcej - jest zabawny w tej swojej bezczelno-inteligentnej formie... Twisted Evil
Powrót do góry
altruista Płeć:Mężczyzna
Dyskutant
Dyskutant

PostWysłany: Pią 19 Lis, 2004 19:23    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Inteligencja napisał/a:
Nazwy, nazwy... A czymże one są?

wyznacznikiem kierunku dyskusji. A logika z filozofia nie idzie w parze - na przyklad rozwazania o tym, czy biegacz przescignie zolwia, albo bardzo madry wywod na temat tego, ze strzala nie istnieje [musial bym przekopac wszystkie moje szpargaly, jak znajde to przytocze]

Inteligencja napisał/a:
Uważam zatem, iż swą wiedzę użyłeś w nieodpowiedni sposób :). Choć, oczywiście, ja też się lubię czepiać. Wytykanie komuś błędów jest pewnego rodzaju odowodnieniem swej inteligencji. Nieprawdaż? Aczkolwiek są inne sposoby. Ja nie skłaniam się ku żadnej ze stron - pierwsze jest łatwiejsze, a drugie lepsze :). W pewnym sensie...

wytykanie komus bledow [chociaz bardziej odpowiednia jest forma 'poprawianie kogos'] to nie tyle ukazywanie swojej inteligencji, co naprowadzenie kogos na wlasciwa droge [tok myslowy]

Inteligencja napisał/a:
Filozofia właściwie nie odpowiada na pytania. Ona tylko tworzy kolejne... :)

a czego oczekiwac po troche mniej owlosionych malpach ktore dopiero co nauczyly sie chodizc w pozycji wyprostowanej? :P

Inteligencja napisał/a:
Mój pierwszy post miał być pewnym urozmaiceniem Forum. Mea culpa, mea culpa, mea maxima culpa...

i jest. Rzadko kto uzywa tu laciny, nawet kiedy sie kaja.

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email

Numer Gadu-Gadu
2090041
Ppark Płeć:Mężczyzna
Junior
Junior

PostWysłany: Pią 19 Lis, 2004 19:33    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Możesz pod pojęciem "filozofia" rozumieć co ci się żywnie podoba, choćby i zepsutą zieloną radziecką łódź podwodną. Nie moja rzecz. Jednak logika przestała być poddziedziną filozofii(rozumianej akademicko, jeżeli to coś pomoże) już spory kawał czasu temu, co więcej - rewolucję w tej dziedzinie spowodowali nie filozofowie, ale matematycy. Nie lubię gdy każdy trudny do sklasyfkowania problem wrzuca się do jednego wora z napisem "filozofia", jawi mi się to jako intelektualna łatwizna. Tak, czepiam się.
A udowadniać inteligencję? Musiałbym najpierw wiedzieć co to właściwie jest(a zdania w tej sprawie są delikatnie mówiąc podzielone), zresztą - ostatni jakże ostateczny test ogólnokrajowy dowiódł mi ponad wszelką wątpliwość żem nieinteligentny.

P.S. Gdybym był administatorem tego forum, to na "Mea culpa" dostałbyś ode mnie maila jakąś interesującą pokutę wyznaczającego Smile

Na śmierć przeniósłbym mękę, a nad nicość piekło.
Powrót do góry

Numer Gadu-Gadu
2020949
Dociekliwy
Dociekliwy

PostWysłany: Pią 19 Lis, 2004 19:54    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

To już XXI wiek jest Twisted Evil ? Wygląda na to, że chyba gdzieś utknąłem w przeszłości :>...

Altruisto, to, że mają wyznaczać kierunek rozmowy to ja chyba powiedziałem Smile. Musisz zrozumieć, że niektórzy lubią pytania retoryczne. Ja należę do takich osób. A moje zdanie przedstawiłeś w nieco inny sposób. Czyżby bardziej inteligentny :>?

Naprowadzanie na... Oj, Altruisto! Zauważyłem, że chyba odbiegłeś/liśmy od tematu - Paradoksu kłamcy :>. A takie uwagi to, kolego drogi, na skrzynkę się wysyła. W końcu po co są Prywatne Wiadomości ?

Uznaję ludzi jako zwierzęta. A to, że filozofia odpowiadając na jedno pytanie zadaje następne dwa... Cóż, powiedzmy sobie, że taki już jest sens bezsensu. Jednakże zauważ, że wiedza jest nieograniczona, a nasza wiedza jest mała. A zatem zdobywając o jedną informację więcej i powiększając naszą niewiedzę o dwie coś zyskujemy. Bo nasza niewiedza jest nieograniczona. 1informacja+1informacja=2informacje. Nieograniczenie+2=nieograniczenie. Czy, jak kto woli, nieskończoność Smile.

Mea culpa, mea culpa, mea maxima culpa - moja wina, moja wina, moja bardzo wielka wina. To była ironia, rzecz jasna Smile Smile Smile.

Irony is my mother...

Powrót do góry
sami10 Płeć:Kobieta
Aktywista
Aktywista

PostWysłany: Pią 19 Lis, 2004 20:03    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

ale jeżeli kłamca skłamie że kłamie to...już się pogubiłam
Powrót do góry

Numer Gadu-Gadu
7735521
R2
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: Pią 19 Lis, 2004 20:04   

To gra słów i z filozofią ma niewiele wspólnego.
Identycznie mogę się zapytać czy bóg może stworzyć kwadratowe koło.
Powrót do góry
Strona 1 z 4 Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następny
Odpowiedz do tematu