http://pewebdic2.cw.idm.fr/
Rozbudowany słownik jednojęzyczny angielski z przykładowymi zdaniami. Polecam także papierową wersję (Longman Dictionary of Contemporary English, niestety cena jest dość wysoka, ja płaciłem 109 zł, a zdarza się więcej).
_________________ “Smart people believe weird things because they are skilled at defending beliefs they arrived at for non-smart reasons.”
—Michael Shermer
Choćby dlatego, że jest to najobszerniejszy słownik dla uczących się angielskiego? 2000 stron maczkiem robi wrażenie, do tego dochodzi płytka ze wszystkimi treściami z wersji papierowej, uzupełniona o wymowę, przykłady zastosowań, wyszukiwarkę podobnych fraz, jakieśtam ćwiczenia, itd.
say - kiedy ktos cos mówi. np. She sad...She says... - Ona mówiła, Ona mówi..itp Albo w cytatach. Jestem Marta- she sad. "Jestem marta" - powiedziała, odpowiedziała
talk - w sensie rozmawiać np. I am talking with you - ja rozmawiam z tobą
speak - rozmawiać ale w sensie że np. w jakimś języku. Np. Do you speak polish? czy ty mówisz po polsku?
tell - bardziej jako POWIEDZIEĆ. np Tell me why? - powiedz mi dlaczego? Teel mi something about you - powiedz mi coś o sobie
_________________ "Dzisiaj rano obudziłam się z krzykiem - śniło mi się że żyję..."