Pomogła: 11 razy Dołączyła: 26 Cze 2006 Posty: 1270
Wysłany: Sob 28 Paź, 2006 16:48 Jak mówić...
Jak właściwie się mówi? Spadły czy spadnęły? Ukłękły czy uklęknęły? Zgadły czy zgadnęły? I tym podobne przykłady... To nie jest ze szkoły, ale kojarzy się z wymową, a ta znowu z językiem polskim... No więc jak mówi się takie rzeczy?
Pomogła: 45 razy Dołączyła: 19 Kwi 2004 Posty: 2212
Wysłany: Sob 28 Paź, 2006 18:23
liśćmi !
przynajmniej tak lepiej brzmi ; ) jak ja chcę sprawdzić czy jakieś wyrażenie jest poprawne to po prostu wpisuje np. "liśćmi" na googlach i wtedy wyskakuje mi masa stron, później wpisuje "liściami" i wyskakuje takie coś: Czy chodziło ci o wyraz liśćmi. I wtedy wiadomo, że "liśćmi" jest poprawne.
ak ja chcę sprawdzić czy jakieś wyrażenie jest poprawne to po prostu wpisuje np. "liśćmi" na googlach i wtedy wyskakuje mi masa stron, później wpisuje "liściami" i wyskakuje takie coś: Czy chodziło ci o wyraz liśćmi. I wtedy wiadomo, że "liśćmi" jest poprawne.
Radzę używać tego ostrożnie. Czasem, wbrew pozorom, pokazuje błędne propozycje. Już bezpieczniej korzystać z http://so.pwn.pl/
_________________ “Smart people believe weird things because they are skilled at defending beliefs they arrived at for non-smart reasons.”
—Michael Shermer