Pomogła: 45 razy Dołączyła: 19 Kwi 2004 Posty: 2212
Wysłany: Sob 23 Wrz, 2006 20:21 Matematyka i Wieża Babel
1. Mam do rozwiązania działanie z liczb wymiernych:
[(10,5 - 2) : (0,25 - 3/20*) - (1 + 5 2/3) : (13/15 - 5/6) + 2] : (-1 1/3)
Wiem, że wynik to 84¾ , ale próbowałam rozwiązać działanie 2 razy i nie wychodzi mi ten wynik i nie wiem gdzie popełniam błąd, więc proszę o pomoc.
* / = kreska ułamkowa
2. Gdzie w Starym Testamencie jest mowa o Wieży Babel?
Rdz 11:1-9 BT „Mieszkańcy całej ziemi mieli jedną mowę, czyli jednakowe słowa.(2) A gdy wędrowali ze wschodu, napotkali równinę w kraju Szinear i tam zamieszkali.(3) I mówili jeden do drugiego: Chodźcie, wyrabiajmy cegłę i wypalmy ją w ogniu. A gdy już mieli cegłę zamiast kamieni i smołę zamiast zaprawy murarskiej,(4) rzekli: Chodźcie, zbudujemy sobie miasto i wieżę, której wierzchołek będzie sięgał nieba, i w ten sposób uczynimy sobie znak, abyśmy się nie rozproszyli po całej ziemi.(5) A Pan zstąpił z nieba, by zobaczyć to miasto i wieżę, które budowali ludzie,(6) i rzekł: Są oni jednym ludem i wszyscy mają jedną mowę, i to jest przyczyną, że zaczęli budować. A zatem w przyszłości nic nie będzie dla nich niemożliwe, cokolwiek zamierzą uczynić.(7) Zejdźmy więc i pomieszajmy tam ich język, aby jeden nie rozumiał drugiego!( W ten sposób Pan rozproszył ich stamtąd po całej powierzchni ziemi, i tak nie dokończyli budowy tego miasta.(9) Dlatego to nazwano je Babel, tam bowiem Pan pomieszał mowę mieszkańców całej ziemi. Stamtąd też Pan rozproszył ich po całej powierzchni ziemi.”
_________________ “Smart people believe weird things because they are skilled at defending beliefs they arrived at for non-smart reasons.”
—Michael Shermer