Wysłany: Pią 19 Maj, 2006 18:22 Pomocy !!!! Musicie mi pomóc !! bo niewiem co robić !!!!!!!
Witajcie, mam problem odnośnie mojego głosu. Mam 16 lat w listopadzie bede miec 17 , lecz nadal mam głos jak mały chłobczyk . Pamiętam jak miałem 12 lat to gardło mi krwawiło tak jak bym zaczynał mutacje lecz nic sie niezmieniło, poniewaz ani do tej pory nie widac zmian w moim głosie:( Czy to oznacza, ze bede juz posiadal taki gos na zawsze ?! jest mozliwe, ze drugi raz mój organizm nieprzejdzie mutacji ?!? U mnie w klasie juz kazdy ma meski głos tylko nie ja.Nieraz sie zemnie wysmiewali z tego powodu w dodatku zaczolem chodzic do nowej szkoly. Czy to moze oznaczac ze juz nigdy nie przejde mutacji ?!!? Co mam robic aby mój głos sie zmienił ? doradzcie cos!!! Bo sie chyba zyly podetne. Prosze nie wysylajcie mnie odrazu do lekarza ...lub czy był juz ktos u lekarza z takim problemem jaki ja mam ?? jeśli tak to prosze mi powiedziec co mnie czeka !!! dla mnie te słowa będą bezcene i jak dotychczas to moje zycie niema sensu<dołek>. PLz !! POMOCY !!!!!!!!
<prosze wybaczyc za ortografie >
Pomogła: 45 razy Dołączyła: 19 Kwi 2004 Posty: 2212
Wysłany: Pią 19 Maj, 2006 19:26
Porozmawiaj o tym z rodzicami. Powiedz im, że bardzo się niepokoisz tym, że nie masz jeszcze mutacji i zapytaj czy to jest normalne .. Chłopcy dojrzewają do 17 roku życia, ale moim zdaniem jest to niepokojące... W tym wypadku wizyta u lekarza może być nieunikniona.
mlodaa12 Pomogła: 4 razy Dołączyła: 28 Lut 2006 Posty: 22
Wysłany: Pią 19 Maj, 2006 20:27
Wydaje mi się, ale nie jestem pewna, że coś jest nie tak. Nie sądzę, żeby to było normalne... A to o tym krwawiącym gardle.. zastanawiające.. rzeczywiście, tak jak moje poprzedniczki napisały porozmawiaj z rodzicami i idź do lekarza. A przede wszystkim: NIE PRZEJMUJ SIĘ Naprawdę.. Taki głos ma też swoje zalety. Dziewczyny pokochają cię za to jaki jesteś a nie jaki masz głos
Pomogła: 12 razy Dołączyła: 25 Sty 2003 Posty: 632
Wysłany: Pią 19 Maj, 2006 20:36
Błagam młoda nie nadużywaj slowa "kochać" bo jestem na tym punkcie przewrażliwiona.
Co do tematu to zapytaj na forum o zdrowiu albo czyms takiem, często są tam lekrze, którzy powinni dobrze doradzić. Podejrzewam, że tutaj nikt nie będzie wiedział co robić z tym... przynajmniej nie ja...
_________________ '...abyś pewnego dnia odkrył, że baśń może się nieco różnić od twoich wyobrażeń.'
Wysłany: Pią 19 Maj, 2006 22:26
Ale ja wiem - Lekarz pierwszego kontaktu, nie forum o dzieciachonline - Tak, to jest niepokojące. Tak, powinieneś się tym zainteresować - Tak, najlepsza jest wizyta u lekarza - Tak, widziałem ludzi 2-paro-letnich z głosem jak dzieci - Tak, nie przejmuj się, dzisiejsza medycyna zachwyca (Wbrew temu co mówi telewizja, prasa i inne tego "pawulonowe" pierdoły)
do jakiego lekarza mam sie zgłosic ? bo nieorientuje się zbytnio :/ jak moge znalesc lekarza pierwszego kontaktu ?
Powszechnie się mówi na nich lekarze rodzinni albo interniści. W każdej przychodni są tacy (i zapewne jesteś zapisany u jakiegoś konkretnego), więc po prostu idziesz do swojego ZOZ-u. On Cię przebada i da skierowanie prawdopodobnie do laryngologa (lub być może pediatry, bo dojrzewanie to chyba jeszcze ich działka).
_________________ “Smart people believe weird things because they are skilled at defending beliefs they arrived at for non-smart reasons.”
—Michael Shermer
twoje młodzieńcze krwawienia z gardła nie musiały być Oznakami mutacji tylko jakaś choroba gardła a każdy dorasta w swoim tępie zobacz tutaj http://pl.wikipedia.org/wiki/Mutacja_g%C5%82osu
[ Dodano: Pon 22 Maj, 2006 19:50 ]
[quote="adizur"]twoje młodzieńcze krwawienia z gardła nie musiały być Oznakami mutacji tylko jakaś choroba gardła a każdy dorasta w swoim tępie
Całkiem mozliwe jednak ze po pierwsze niebolalo mnie gardlo a po drugie po przeczytaniu informacji o mutacji z wikipedii pisalo ze tworzy sie "jabko Adama" co w moim wypadku juz posiadam a mam jeszcze dzieciecy glos czy to ma jakies znaczenie naprzyklad ze mutacje juz przeszedlem tylko ze mi krtan sie niewydluzyla i przesto mam taki glos ? i czy jest mozliwe aby mutacja mogla jeszcze nastapic ?
czy jest mozliwe aby mutacja mogla jeszcze nastapic ? [/quote]Oszywiście że tak ale najlepiej idżź do lekarza ale zapytaj się innych do jakiego bo ja nie wiem [/quote]