Wysłany: Nie 07 Maj, 2006 13:44 Cyz ktoś to umnie ?
1Jaki związek może mieć wzrost zalesienia z efektem cieplarnianym ??
2 mam takie organizmy jak:trzmiel,lis,bocian.mysz,zając,koniczyna,żaba,pszenica,jastrząb i trzeba je połączyć w sieć zależności pokarmowych.
3 Piramida pokarmowa,przedstawiona poniżej,pokazuje ilości osobników w naturalnej biocenozie jeziora.Które organizmy blędnie zilustrowano i dlaczego?
I ta piramida wygląda tak:
Ja to jak zwykle się spóźnię niemiłosiernie. Eeee 7 miesięcy?? No, ale nic, może ktoś będzie miał takie samo zadanie. "Z miejsca" znam odpowiedź na pierwsze pytanie, a z resztą mi się nie chce myśleć.
1. Efekt cieplarniany jest spowodowany wzrostem CO2 w atmosferze. Jak wiadomo drzewa i inne rośliny zawierające chloroplasty biorą udział w procesie fotosyntezy. Do fotosyntezy są potrzebne: energia słoneczna, H2O, chlorofil i właśnie dwutlenek węgla. Efektem "ubocznym" fotosyntezy jest wydzielanie się tlenu do atmosfery. Czyli można mówić o wymianie CO2 na O2.