Hej, chciałabym aby kotś mógł by mi napisać jakąś notatkę o Westerplatte, a właściwie praca brzmi: Napisz notatkę o Obronie Westerplatte(5-10zdań) Z góry dzięki!! I to potrzebne mi dziś do 18~!!!
" Bitwa o Westerplatte, niewielki półwysep u wejścia do portu gdańskiego, na którym znajdowała się polska składnica wojskowa, miała trwać zaledwie kilka godzin, do czasu nadejścia pomocy, a trwała siedem dni. 182 żołnieży polskich stawiało bohaterki opór Niemcom, którzy do walki rzucili wielokrotnie większe siły. W sumie w walkach o Westerplatte brało udział 3 500 niemieckich żołnieży, pancernik, dwa torpedowce i lotnictwo. Obrońcy Westerplatte, dowodzeni przez majora Henryka Sucharskiego, skapitulowali dopiero 7 września. Zdobyte przez Niemców Westerplatte zostało przez nich zrównane z ziemią."
[z mojego podręcznika] tu masz mniej rozlegle, teraz to tylko ubrać w słowa inne czy przeredagować