1. NAMBER ŁAN .1
Czasami. np. gdy nie potrafie zasnąć (jest mi ciepło, nie wygodnie itd.) To robi mi się takie dziwne coś, wydaje mi się że wszystko jest tak blisko, i mam jakby większy kąt patrzenia. Nie możliwe? A jednak. Wydaje mi się tez jakby wszystko było dużo głośniejsze niż w rzeczywistośći, zwykły ruch ręki po kołdrze uznaję jakby krzyk prosto wucho. Jest mi w tedy źle i chcę jak najszybciej zasnąć. Taka sytuacja zdarza mi się też gdy siedze przy kompie i cos czytam, np. przed chwilą. Np. Patrze w monitor, wydaje mi się on jakos dziwnie duży.... Patrzę w logo a wiem co jest napisane w jakiejs innej części. Kurcze piórko, co to jest?!?!?!?!?!? Czyżby problem ze wzrokiem? ale co z tą ,głośnościa?!
Wtedy łatwo wpadam w szał, i trza se na uspokojenia puścić vermiliona <$>
2. NAMBER TŁU .2
Zdarza mi się teraz jakos dośc często, taka sytuacja:
Nie robie nic co by mnie mogło przemęczać aż tu nagle takie kłucie w sercu, jest krótkie, lecz bolesne, a jeśli się poruszę to dopiero to mi napingala.
W sporcie jestem bardzo aktywny. Ale nie uważąm że to przez sport, chociaz tez mi sie przytrafiało w środku meczu ból serca lub gdzies tam na dole z prawej strony brzucha. Już nie raz koledzy w skzole tu zauważyli. Dawid i romek wiedzą o co chodzi. Podejrzewam że powinienem iść do lekarza, ale gdzie? Do przychodni dziecięcej czy gdzie?
(czy ja wykituję?! 0-o Ja się kutva nie dam!) Może to z przemęczenia fizycznego? Ale dla mnie życie bez sportu będzie jak papier toaletowy. To może coś poważniejszego....
Czekam na wasze wypowiedzi
Stokrotka -Usunięty- Gość
Wysłany: Pon 16 Maj, 2005 15:48
Nie wiem Ci poradzić... do sprawy 1 sie nie wypowiem bo tego naprawde nie wiem a co do tej 2 sprawy...
też to miałam.. mocne kłucie.. nie możesz sie ruszyć bo boli..
mi to samo z czasem znikło...
Aren -Usunięty- Gość
Wysłany: Pon 16 Maj, 2005 15:58
Ty byłas z tym u lekarza?
Stokrotka -Usunięty- Gość
Wysłany: Pon 16 Maj, 2005 16:12
Nie nie byłam...
Poprostu czasem przychodziło później przechodziło...
ale owszem chciałam iśc do lekarza...
Pomogła: 29 razy Dołączyła: 14 Wrz 2002 Posty: 2694
Wysłany: Pon 16 Maj, 2005 18:07 Re: 2 sprawy
Aren napisał/a:
1. NAMBER ŁAN .1
Czasami. np. gdy nie potrafie zasnąć (jest mi ciepło, nie wygodnie itd.) To robi mi się takie dziwne coś, wydaje mi się że wszystko jest tak blisko, i mam jakby większy kąt patrzenia. Nie możliwe? A jednak. Wydaje mi się tez jakby wszystko było dużo głośniejsze niż w rzeczywistośći, zwykły ruch ręki po kołdrze uznaję jakby krzyk prosto wucho. Jest mi w tedy źle i chcę jak najszybciej zasnąć. Taka sytuacja zdarza mi się też gdy siedze przy kompie i cos czytam, np. przed chwilą. Np. Patrze w monitor, wydaje mi się on jakos dziwnie duży.... Patrzę w logo a wiem co jest napisane w jakiejs innej części. Kurcze piórko, co to jest?!?!?!?!?!? Czyżby problem ze wzrokiem? ale co z tą ,głośnościa?!
Wtedy łatwo wpadam w szał, i trza se na uspokojenia puścić vermiliona <$>
2. NAMBER TŁU .2
Zdarza mi się teraz jakos dośc często, taka sytuacja:
Nie robie nic co by mnie mogło przemęczać aż tu nagle takie kłucie w sercu, jest krótkie, lecz bolesne, a jeśli się poruszę to dopiero to mi napingala.
W sporcie jestem bardzo aktywny. Ale nie uważąm że to przez sport, chociaz tez mi sie przytrafiało w środku meczu ból serca lub gdzies tam na dole z prawej strony brzucha. Już nie raz koledzy w skzole tu zauważyli. Dawid i romek wiedzą o co chodzi. Podejrzewam że powinienem iść do lekarza, ale gdzie? Do przychodni dziecięcej czy gdzie?
(czy ja wykituję?! 0-o Ja się kutva nie dam!) Może to z przemęczenia fizycznego? Ale dla mnie życie bez sportu będzie jak papier toaletowy. To może coś poważniejszego....
Czekam na wasze wypowiedzi
Mnie tez czasami tak boli ... ale to to raczej z nidotlenienia wtedy pare glebszych :> i jest okey ... troche to tak jakbys sie mało ruszał ... ja odkad biegam intensywnie takich boli mam mniej ... Nyu oddech oddech :>
Aa ... tylko tak nie " chap " ... tzn nie łap powietrza ... czyli intensywny wdech za wdechem ... trzeba oproznic pluca dwutlenku wegla Czyli reownomierny oddech :> Troche sie przeciągnąc ... wyprostowac i powinno przejsc
Co do 1 - za dlugo siedzisz przy kompie stary tez to mam i to jest calkiem normalne.
wstan przejdz sie wte i we wte i juz.
a co do drugiego ten bol po prawej stronie brzucha to tzw. kolka trzeba dobrze oddychac.
a co do bolu serca.. jak widac niezbyt jestes aktywny hehehe:)
_________________ "Chlop co tabaki nie zazywa baba sie nazywa"
"Kto sie wczesnie z lozka zbiera ten wczesnie umiera" - Rincewind
omamy zmysłowe, jak też nadwrażliwość zmysłowa (najczęściej wzrokowa słuchowa lub dotykowa) zdarzają się przy wzmożonym wysiłku fizycznym, umysłowym, lub zmysłowy. Np jeśli bardzo długo czytasz książkę siedząc samotnie w pokoju i wyjdziesz później na kolację, gdzie siedzi i rozmawia kilka osób, a do tego jeszcze gra tv, to często pojawia sie nadwrażliwośc słuchowa. Podobnie może działać długotrwałe przesiadywanie przed tv lub przed kompem na kanał wzrokowy.
Jeśli tobie pojawiają sie takie objawy przed snem (poprzedzone np. długotrwałym przesiadywaniem przed kompem i do tego wysiłkiem fizycznym w ciągu dnia) to może być skutkiem zmeczenia organizmu.
Może to być też objaw neurologiczny i zasiągnięcie opinii lekarza nie zaszkodzi. Możesz udać się do lekarza ogólnego, a on najwyżej pokieruje cię do neurologa.
Co do kłucia "w sercu" i bóle innych narządów wewnętrznych, mają często miejsce w wieku dorastania i są najczęściej związane poprostu ze wzrostem calego organizmu.
Porada lekarza tutaj też nie zaszkodzi
W dzisiejszych czasach jest tyle różnych schorzeń, chorób itd, że nigdy nie można powiedzieć (nawet jak się jest lekarzem) że wszystko jest na 100 % ok. Ale nie można tez popadać w skrajnosci i dopatrywac się wszędzie objawów chorobowych. NIektóre sprawy są rozwojowe i miną samoistnie.
czasem trzeba myślec logicznie i np. przejść się na spacer zamiast siedzieć 4 godz przed kompem , zjesć sórówke zamiast frytek i pójśc spać o 21, a nie o 2 nad ranem...
_________________ a życie toczy, toczy swój garb uroczy,
toczy, toczy się los...
Pomogła: 39 razy Dołączyła: 25 Wrz 2003 Posty: 2010
Wysłany: Pon 16 Maj, 2005 18:59
Ja też mniewam takie kłucie w sercu - chyba 1 raz jak miałam 6-7 lat... ale to rzadko się zdarza tylko jak sie zdarzy to przez chwile nie moge wziąć oddechu bo bardziej boli...no może jak będe na najbliższej wizycie u lekarza to się spytam...ale nie sadze żeby coś poważnego.
ja też mam te kłucia co jakiś czas.. Nie mogę wtedy oddychać. u mnie to pewnie nadmiar kawy... ale lepiej dmuchać na zimne i iść sie przebadać. W koncu to serce.. Chociaz ja w dzieciństwie bylam z tym problemem na badaniach, ale nic one nie wykazały. Lekarze mówili że to właśnie od wzrostu (tyle że juz od jakiegoś czasu raczej nie rosnę.. ale za to zmieniłam dietę, na mniej zdrową, to też może warunkować takie objawy)
_________________ a życie toczy, toczy swój garb uroczy,
toczy, toczy się los...
Otwieracz -Usunięty- Gość
Wysłany: Wto 17 Maj, 2005 13:17
Kinga- parę głębszych to nie wiem czy na serce pomaga
tak sobie czytam tematy, i aptrze ze w mojej dziwnym problemie nikt nie napisał, czytam to..
i właśnie!
mam praktycznie to samo, to chyba najgorsze na świecie, aż opanowuje mnie taki lęk, nie pisałam otym tak dokładnie w teamcie"dziwny problem", ale właśnie tak mam.
w sumie do teego towarzyszy mi ból serca czasem, ijego szybkie bicie, a w dodatku takie coś jakbym odlatywała do tyłu, albo jakby mnie nie bylo tu gdzie jestem.
brrr
Aren -Usunięty- Gość
Wysłany: Wto 17 Maj, 2005 14:34
Mało sportu - To raczej u mnie nie możliwe. Chyba że to z nadmiaru a nie z umiaru (?)
Czyli się tym nie przejmować? No to gitaros
A przed kompem też nie siedze wcale długo, bo mam rodzenstwo (starsze, 20 i 16) I to u brata (20) jest komputer, i on tam siedzi pół dnia. (ja)Może tak z 1 godz na dzien. Ale jak go nie ma cały dzien (czyli jest u dziewczyny) to no to rzeczywiśćie siedze troche dłużej... (1-2 razy w tyg.)
1. Tez tak czasami mam nawet kiedyś przeszkadzało mi tykanie zegarka. Moze nakryj sie kołdrą nawet głowe:)
2. To też miałam i myślałam, zę to z przemęczenia, ale to sie zdarzało nie tylko na wfie. Myślę, ze powinieneś iscź z tym do lekarza, zeby zrobić badania i wykluczyć wady serca
_________________ "Never let the fear of striking out keep from playing the game"