Więc tak:Nie było mnie przez 2 tygodnie w szkole,własnie przepisuję sobie lekccje i jest tam taka praca domowa:W jaki sposóbpory roku wpływają na życie organizmówwystępujących w jesiorach? Czy ktos mógłby mi napisac tak mniej więcej o każdej z pór roku,jak to się zmienia, lub porostu sam link do strony wystarczy...
Jeny też to miałam, ide poszukać zeszytu z przyry to Ci zaraz podam co mam, tylko że chyba nie na każdą porę roku... MAM =]
Woda w jeziorach jest stojąca. To warunkuje wykształcenie się specyficznych organizmów roślinnych i zwierzęcych. Życie w jeziorze jest możliwe przez cały rok - to z zeszytu, a teraz będzie z podręcznika
Warunki życia w tym środowisku zmieniają się wraz z porą roku. Żyjące tam organizmy musiały się do nich odpowiednio przystosować. W ciągu roku temperatura wody w jeziorze się zmienia i nie jest jednakowa na całej głębokości. Latem powierzchniowa warstwa wody ogrzewana jest przez słońce. Im głębiej, tym woda jest chłodniejsza. Tam, gdzie dociera światło słoneczne, bujnie rozwijają się rośliny wodne. Jesienią natomiast oziębiają się wody górnej wartwy. Wówczas następuje mieszanie się wody w jeziorze. Jej temperatura wynosi od +4°C do +10°C. Części roślin znajdujące się na powierzchnią obumierają i opadają na dno jeziora. Niektóre ptaki, ssaki i owady opuszczają wówczas ten teren. Zimą, gdy temperatura powietrza przez dłuższy czas utrzymuje się poniżej 0°C, powierzchniowa warstwa wody w jeziorze zamarza. Jedynie na większych głębokościach woda ma około +4°C. Dzięki temu nawet w okresie zimy życie w jeziorze nie zamiera. Na wiosnę lody topnieją i powierzchniowa warstwa wody się ogrzewa. Woda w jeziorze ponownie się miesza. Również ptaki budują wówczas nad brzegami swoje gniazda.
Mam nadzieje że chociaż troszke pomogłam bo aż mnie palce troszke bolą ale jeszcze to:
W strefie przybrzeżnej, gdzie woda jest płytka i dobrze naświetlona, rośnie pałka wodna, trzcina, sit oraz grzebień biały. Żyją tu rozmaite owady, ślimaki, żaby, traszki, pijawki oraz raki. W trzcinach swoje gniazda mają kaczki krzyżówki i perkozy. W wodzie brodzą czaple siwe i żurawie. Nad brzegami natomiast żyją wydry i piżmaki.
W strefie otwartej toni wodnej światło dociera tylko do pewnych głębokości. W powierzchniowej, dobrze nasłonecznionej warstwie występuje plankton. jest on pokarmem wielu organizmów wodnych.
Do głębszych stref jeziora dociera już niewiele światła. Woda jest tu znacznie chłodniesza niż na powierzchni. Na dnie żyją ryby roślinożerne i drapieżne. Należą do nich karpie, szczupaki, sumy, karasie, płocie i sieje.
Dno jeziora często pokryte jest warstwą mułu. Ze względu na małą ilość tlenu zyją tu organizmy beztlenowe: sinicie i niektóre bakterie. W mule zagrzebują się małżę, np. szczeżuje.
WRESZCIE SKOŃCZYŁĄM, PALCE MNIE JUŻ BOLĄ, mam nadzieje że pomogłam =]
Dziękuje i bardzo!! Dodaję Ci pounkcik,a i jeszcze coś:
z tą drugą częścią o strefue przybrzybżeżnje nie musiałas sie trudzić -mieliśmy to na lekcjo,ale bardzo mi pomogłaś! THX!!