Wysłany: Sob 12 Mar, 2005 16:54 Statut Boleslawa Krzywoustego
Wie ktos moze, dlaczego Kazimierz Sprawiedliwy nie otrzymal zadnej dzielnicy? :\ Wydaje mi sie, ze dla tego, iz byl zbyt mlody do panowania nad nia, jednak nie jestem pewny..
"Ziemia sieradzko-łęczycka przypadła jako oprawa wdowia księżnej Salomei, a zarazem miała stanowić przyszłe zabezpieczenie Kazimierza II Sprawiedliwego."
_________________ wszyscy maja podpis, mam i ja
tralalalal
Sum 41 rulez
O ile się nie mylę, nie otrzymał on żadnej dzielnicy, ponieważ był dopiero w łonie matki
_________________ Nie myślcie o mnie źle
Widać nam chodzi nie o to samo...
Ant0n -Usunięty- Gość
Wysłany: Nie 13 Mar, 2005 12:25
Cos mi tu nie pasuje, przeciez ziemie sieradzko-leczyckie nalezaly do dzielnicy senioralnej?
stotka -Usunięty- Gość
Wysłany: Nie 13 Mar, 2005 12:53
O ile sie nie myle, to nie otrzymał dlatego, ze jeszcze sie nie narodzil. W kazdym razie cos mi tam sie majaczy z lekcji histy w zeszlym roku , no i w ksiazce mojej nic o nim nie pisze, dlatego wyciagam takie wnioski, ale pewna w 100% nie jestem
----
Senioralna obejmowala leczycka, krakowska, sieradzka i Pomorze Gdanskie. Nie bylo mowy o zabezpieczeniu Sprawiedliwego. fakt, ze potem on stal sie seniorem i nia 'dowodzil', ale jednak nie byla przypisana na nigo.[/quote]
jak nie bylo, jak bylo niech jutro poszukam starej ksiazki i jak ja znajde to wam przepisze slowo w slowo (ale nie wiem czy znajde)
Wydaje mi sie na 90% ze dostal ziemie
_________________ wszyscy maja podpis, mam i ja
tralalalal
Sum 41 rulez