Wysłany: Sro 23 Lut, 2005 17:29 Zadanko z geografii ;P
Heh, mój pierwszy temat w tym dziale... nawet nie przypuszczałem, że kiedyś coś takiego nastąpi .
Ale do rzeczy - mam pewne zadanko z geografii i pomyślałem, że moglibyście mi pomóc, podsuwając mi kilka pomysłów, które mógłbym później wykorzystać podczas pisania, a na które sam mógłbym nie wpaść. A zadanko brzmi:
Dlaczego znajomość zjawisk klimatycznych i pogodowych niezbędna jest w budownictwie?
Z góry dzięki za wszystkie pomocne odpowiedzi, jakie się tutaj znajdą... o ile jakieś się znajdą .
Pomogła: 29 razy Dołączyła: 14 Wrz 2002 Posty: 2694
Wysłany: Sro 23 Lut, 2005 17:53
Haah ... ciekawy temat no naprawde
Dlaczego znajomość zjawisk klimatycznych i pogodowych niezbędna jest w budownictwie ?
Napewno potzrebna jest po to, aby ... podczas budowy czegoś tam można było przewidziec czy przypadkiem nie zacznie padac deszcz i sie wszystko popsiuje
Albo że nie bedzier burza
Nom ... albo w przypadku deszczu to zeby mozna bylo to wsyztsko schowac cemnet czy co tam
Pomogła: 13 razy Dołączyła: 25 Lis 2004 Posty: 809
Wysłany: Sro 23 Lut, 2005 18:01
niach niach np po to zeby wiedzic czy jakis tam wierzowiec sie nie zwali podczas silnych wiatrow (jak wiadomo dzisiejsze wierzowce sa bardzo wysokie), po to zeby wrazie czego jakis dom nie zawalil sie podczas trzesienia ziemi (ale to chyba nie zjawisko klimatyczne tylko tektoniczne)....jak zbudwac dom czy wierzowiec zeby w nigo pioruny nie walily, co musza miec domy zeby ich tornado nie zwialo.....
no to jak wiadomo, kazde miejsce charakteryzuje sie innym klimatem
W polnocnej afryce np wystepuja susze, klimat jest strasznie goracy, maly dostep do wody pitnej, co sprawia, ze domy musze posiadac odpowiednie przystosowania takie jak klimatyzajca itp. Trudny dostep do wody pitnej sprawia, ze budowac je mozna tylko przy duzych rzekach. Po prostu potrzeba logicznie sobie nad tym pomyslec
Albo np w ameryce wystepuja tornada, to domy musza byc budowane tylko z najtrwalszych surowcow, z dopracowaniem kazdego szczegolu, miec obok siebie miejsca na schrony itp
Jak juz mowilam, trzeba pomyslec, jakie problemy nekaja ludzi w roznych strefach klimatycznych i jak im sie zaradza
_________________ Kiedys znajde dla nas dom z wielkim oknem na swiat,
znowu zaczniesz ufac mi,
nie pozwole ci sie bac!
Himitsu -Usunięty- Gość
Wysłany: Sro 23 Lut, 2005 21:21
AmazonkAA napisał/a:
Jak juz mowilam, trzeba pomyslec, jakie problemy nekaja ludzi w roznych strefach klimatycznych i jak im sie zaradza
No wiem, wiem, logiczne myślenie to podstawa . Ale zakładając temat głównie miałem nadzieję na to, że zostaną podane takie przykłady na które ja po prostu jeszcze nie wpadłem . (Innymi słowy - że znajdzie się ktoś bystrzejszy ode mnie, co się trudnym nie okazało. )
Chociaż prawdę mówiąc nawet nie miałem czasu, żeby się nad tym zadaniem zastanawiać, bo mam przesraną szkołę i pełno zadań nam zarzucili ==" (w tym referat z chemii, na który nie potrafię znaleźć żadnych materiałów i rozprawka z polaka ). Coś czuję, że połowy zadań nie odrobię, włącznie z tą geografią... bo jeszcze musiałbym coś sensownego z tego wszystkiego sklecić ;P. A to wcale takie łatwe nie jest ;P.
Pomogła: 13 razy Dołączyła: 25 Lis 2004 Posty: 809
Wysłany: Sro 23 Lut, 2005 23:33
himitsu napisz cokolwiek, chociazby pol kartki w zeszycie - moze nie postawi ci paly tylko pomarudzi ze za malo bla bla a ze jednak cos naskroblaes to pala sie nie nalzezy
kradziejka -Usunięty- Gość
Wysłany: Czw 24 Lut, 2005 11:06
bo od tego wszystko zależy?
zależy wielkość budowli
zależy kształt też
zależą hm.... materiały jakie będą użyte
grubość ścian co jeszcze? nie wiem ale wszystko od tego zależy praktycznie:)
Himitsu -Usunięty- Gość
Wysłany: Czw 24 Lut, 2005 15:51
frigg napisał/a:
himitsu napisz cokolwiek, chociazby pol kartki w zeszycie - moze nie postawi ci paly tylko pomarudzi ze za malo bla bla a ze jednak cos naskroblaes to pala sie nie nalzezy
Pół kartki = 1 strona... nie wiem, czy mi się uda. Musiałbym CIUT () rozciągle pisać . Mam nadzieję, że przynajmniej na te pół strony napiszę... ale na szczęście była zmiana planu i mam jeszcze jeden dzień na to .
Ale i tak jest zarąbiście. Po raz pierwszy w życiu zarobiłem dwie pały w przeciągu dwóch dni =='. Możliwe, że jutro będzie trzecia... hah... jestem jak ten rewolwerowiec z westernów - najszybszy w stanie =='.