Wysłany: Sob 12 Lut, 2005 13:14 Czemu "Litwo, Ojczyzno moja" ??
dopisek od Moderatora:
Wydzieliłam posty od tematu Pomocy-"Pan Tadeusz" w którym Himitsu zapytał
Cytat:
A teraz mały offtop - Kto mi wyjaśni, czemu nazywa się Adama Mickiewicza Polakiem, skoro sam pisał "Litwo, Ojczyzno moja"?? Tu przecież nie ma żadnych wątpliwości, za kogo on sam się uważał
i na ten temat prowadzcie tu dyskusje
Zwróć uwagę na to, że Litwa i Polska przez długi czas byłu jednym krajem, dlatego też Mickiewicza nazywamy Polakiem.
Ostatnio zmieniony przez dnia Czw 31 Mar, 2005 13:20, w całości zmieniany 1 raz
Himitsu -Usunięty- Gość
Wysłany: Sob 12 Lut, 2005 13:21
scv napisał/a:
Zwróć uwagę na to, że Litwa i Polska przez długi czas byłu jednym krajem, dlatego też Mickiewicza nazywamy Polakiem.
Takie argumenty nigdy mnie nie przekonywały. Moja znajoma powiedziała kiedyś, że po prostu "Litwa była pod zaborem Polski"... może ciut wyolbrzymiona opinia, ale coś w tym jest .
A dla mnie Mickiewicz i tak nigdy Polakiem nie był, nie jest i nie będzie. Ot co.
Otwieracz -Usunięty- Gość
Wysłany: Sob 12 Lut, 2005 20:14
Mickiewicz pisał i mówił po polsku, litewskiego zapewne nie znał.
Kolejna kwestia- próbował jakieś tam polskie oddziały zakładać za granicą.
Poza tym, o "polskiej okupacji" to twierdzą współcześni litewscy nacjonaliści (i to w dodatku ci mniej rozgarnięci- Polska znacząco przyczyniła się do rozwoju terenów litewskich). Cała "elita" litewska była spolonizowana. Jednocześnie należy pamiętać, że od wieku XVI/XVII do drugiej połowy XIX ciężko mówić o osobnym narodzie litewskim- prędzej była to w gruncie rzeczy mniejszość etniczna niespecjalnie się wyróżniająca.
Część mojej rodziny przed wojną mieszkała na Wileńszczyźnie. Czy czyni mnie to Litwinem? Chyba nie (Wilnie niemal zawsze Litwini stanowili mniejszość, podobnie jak w całym chyba Wielkim Księstwie).
Między Polską i Litwą to już przy Jagielle nie było do końca wiadomo, o co chodzi. Jedna strona /litwa/ uważała to za obustronną równą współpracę, a druga, że to przyłączenie litwy do polski.
_________________ "Ból to kwestia nastawienia."
Będę obserwował cię z cienia, aż nadejdzie moment. Ostrożnie zmieniaj świat...
Hail to Kinga for the most wonderful eyes in the forum!
Otwieracz -Usunięty- Gość
Wysłany: Nie 13 Lut, 2005 00:30
Tak, ale później Unia Lubelska wszystko zmienia.
EDYCJA: Konstytucja III Maja jeszcze bardziej zmienia.