| Dzieci OnLine | Suwałki | Gry online | Maluch |

Dzieci OnLine  Strona Główna Dzieci OnLine
Człowiek nigdy nie pozbędzie się tego, o czym milczy.

RegulaminRegulamin   FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat :: Następny temat
Idź do strony 1, 2, 3 ... 9, 10, 11  Następny
DO DZIEWCZYN!!!
Autor Wiadomość
zakompleksiona
Gość
PostWysłany: Sob 03 Maj, 2003 12:23   DO DZIEWCZYN!!!

Mam do was pytanie. W jakim wieku zaczełyście sobie golić nogi? (jeśli już zaczęłyście). Moja mama mówi żebym jeszcze nie zaczynała, bo potem włosy odrastają coraz szybciej i mocniejsze. Ale ja źle się czuję z moimi nogami. Wiem, że większość chłopaków zwraca uwagę na nogi, a ja mam nawet ładne. Tylko owłosione. Embarassed Sad Tym bardziej, że zbliża się lato... Proszę, odpowiedzcie! Z góry dzięx.
Przejdź na dół
Szalona
Junior
Junior

PostWysłany: Sob 03 Maj, 2003 13:11    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Ja chodzę do I gimnazjum a nogi zaczęłam golić przed pójściem do 6 klasy w wakacje nio to właściwie po 5 klasie

Iśka Płeć:Kobieta
Aktywista
zmiana
Aktywista

Pomogła: 7 razy
PostWysłany: Sob 03 Maj, 2003 14:53    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Ja też chodzę do I Gimnazjum i wcale nie golę nóg biggrin To chyba zależy od dziewczyny... jak się dorasta to rosną włosy na nogach. To normalne i nie ma po co wpadać w kompleksy !!! Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Gość
PostWysłany: Sob 03 Maj, 2003 17:17   

w 2 klasie podstawówki,to był największy błąd w moim życiu, teraz muszą golić co kilka dni, horror
twoja mama ma rację, jeśli jeszcze nie musisz to tego nie rób
Powrót do góry
guga15
Debiutant
Debiutant

PostWysłany: Sob 03 Maj, 2003 17:22    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

to ja byłam tym gościem
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Szalona
Junior
Junior

PostWysłany: Sob 03 Maj, 2003 18:26    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

A ja gole co kilka tygodni i włosy wcale nie są twradsze ani ciemniejsze to chyba zalezy od ciala nie wiem sama juz

KleO
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: Sob 03 Maj, 2003 20:13   

Ja zaczełam golić...heh...już dawno że nie pamiętam Wink i golę co tydzień Wink
Powrót do góry
Kinga Płeć:Kobieta
Aktywista
^ ^
Aktywista

Pomogła: 29 razy
PostWysłany: Nie 04 Maj, 2003 13:57    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

cze

Usuwanie zbędnego owłosienia stało się już powszechnie stosowanym zabiegiem pielęgnacji ciała.

Jak pokazuje historia, także w dawnych cywilizacjach znane były metody usuwania włosów ze skóry, w których wykorzystywano na przykład skorupy żółwi. W latach 20. tego stulecia pojawił się preparat z woskiem pszczelim i żywicą. Obecnie istnieje wiele metod depilacji, z których można skorzystać zarówno w domu, jak i w gabinecie kosmetycznym.

Epilacja i depilacja

Metody usuwania zbędnego owłosienia można ogólnie podzielić na dwa typy:

epilację - usuwanie włosów razem z korzeniami (cebulkami),
depilację - usuwanie martwych części włosów (łodyg), wystających nad powierzchnię skóry.
Domowa depilacja

Najczęściej kobiety decydują się na zabiegi depilacyjne w domu (usuwanie zbędnego owłosienia z nóg, pod pachami, do bikini). Bardzo popularne są maszynki ręczne do golenia dla kobiet. Takie depilowanie trzeba często powtarzać, gdyż włosy odrastają.

Przed depilacją na przykład nóg skórę należy zwilżyć wodą i zastosować specjalny żel do golenia (jest lepszy od mydła). Po zabiegu trzeba posmarować ciało odpowiednim balsamem nawilżającym. Firmy kosmetyczne proponują tu różne urządzenia z dodatkowymi kosmetykami, jak maszynki SensorExcel z nawilżającym paskiem i żel Satin Care Wild Berry przygotowujący skórę do golenia (Gillette), golarki, pianka do golenia i balsam po goleniu (Avon).

Coraz więcej osób korzysta też z depilatorów elektrycznych, które usuwają włosy ze skóry. Efekt tych zabiegów trwa dłużej niż w przypadku golenia ręcznego. Dzięki tym urządzeniom usuwa się też szpecący zarost nad górną wargą. U wrażliwych osób depilatory te mogą wywoływać uczucie bólu.

Do usuwania zbędnego owłosienia można również stosować środki chemiczne w postaci pianek i kremów. Powodują one rozpuszczenie łodygi włosa (a więc części wystającej nad skórą). Wykonując taki zabieg, trzeba ściśle przestrzegać instrukcji producenta dołączonej do opakowania preparatu. Ponieważ zdarzają się czasami uczulenia na składniki tych depilatorów, warto przed zastosowaniem wykonać próbę uczuleniową (posmarować np. kawałek skóry na przedramieniu). Ten rodzaj depilacji trzeba często powtarzać.

Do przeprowadzenia depilacji w domu służy również Epil douce - owalne urządzenie z samoprzylepną dyskietką depilującą, która usuwa z poszczególnych partii ciała zbędne owłosienie. Dzięki Epil douce wykonuje się też masaż i peeling skóry.

Do użytku domowego można ostatnio nabyć w sklepach depilujące plastry z woskiem.

Pamiętajmy, że zarówno sam zabieg, jak i środki do depilacji mogą powodować rumień, pieczenie oraz tworzenie się krostek ropnych.

U kosmetyczki

Zabiegi oferowane przez gabinety kosmetyczne są skuteczniejsze od domowych, zwłaszcza że ich celem jest usunięcie włosów razem z cebulkami.

Do najbardziej znanych metod należy tzw. woskowanie - usuwanie owłosienia za pomocą ciepłego lub zimnego wosku. W przypadku skóry wrażliwej, z problemami naczyniowymi poleca się wosk kosmetyczny na zimno. Po zabiegu włosy odrastają wolniej i są słabsze. Skutkami ubocznymi tej metody mogą być zaczerwienienia skóry, ropne zapalenie mieszków włosowych. Liczy się tu doświadczenie i precyzja kosmetyczki wykonującej zabieg.

W przypadku zastosowania elektrolizy dochodzi do całkowitego lub częściowego zniszczenia mieszka włosowego. Wykorzystuje się tu działanie prądu elektrycznego. Każdorazowe wkłucie igły elektrycznej daje możliwość usunięcia jednego włosa, z tego też powodu zabieg jest dość kosztowny. Może go wykonać tylko przeszkolona kosmetyczka. Po zabiegu powstaje strupek, który odpada po kilku dniach. Elektroliza może wywołać przebarwienia, ropne zapalenie mieszków włosowych. Przeciwwskazaniami do niej są m.in.: ciąża, rozrusznik serca, choroby tarczycy. Po pierwszym zabiegu część włosów odrasta, ale są słabsze i jaśniejsze. W celu utrwalenia efektu elektrolizę trzeba powtórzyć, by osiągnąć trwały skutek.

Metoda laserowa uchodzi za bardzo skuteczną. Energia promienia laserowego o odpowiedniej długości fali zostaje zamieniona na ciepło, powodując całkowite zniszczenie struktur włosa, który już nie odrasta. Warto wiedzieć, że przy pierwszym zabiegu nie ulegają od razu zniszczeniu wszystkie włosy, a tylko te w fazie wzrostu (anagenu), zabieg trzeba więc powtórzyć. Ważna jest tu barwa włosów, im ciemniejsze - tym lepszy efekt zabiegu. Dużą rolę odgrywa precyzja w doborze długości fali lasera do głębokości umiejscowienia mieszka. Przed zastosowaniem tego zabiegu należy koniecznie skonsultować się z lekarzem. Metoda laserowa jest kosztowna. Jej skutkami ubocznymi mogą być: oparzenia, zaczerwienienia, obrzęk. Wśród przeciwwskazań wymienia się: nadwrażliwość na światło, stany zapalne i przednowotworowe, skłonność do bliznowców.

W usuwaniu zbędnego owłosienia wykorzystuje się też ultradźwięki. Stosowanie wibracji mechanicznych na skórze ułatwia penetrację substancji aktywnej (np. opartej na enzymach), dzięki czemu niszczy się zbędne owłosienie wraz z cebulkami.

Jedną z nowych metod jest fotoepilacja polegająca na usuwaniu owłosienia za pomocą impulsów świetlnych - system EpiLightŞ. Impulsy te wytwarza specjalne urządzenie zaopatrzone w końcówki większe od laserowych. System EpiLightŞ daje efekt termicznego, trwałego uszkodzenia cebulek włosowych.

Znane są też techniki opóźniające porost włosów, które powodują kurczenie mieszków włosowych, jak system Best Epil, w kórym wykorzystuje się ultradźwięki, laser, aktywację specjalnymi żelami.

W celu wzmocnienia efektów zabiegów wykonywanych w gabinetach można zastosować, za radą kosmetyczki, ampułki z preparatami opóźniającymi odrost włosów (np. Depileve). Bezpośrednio po depilacji (zarówno tej domowej, jak i wykonanej w gabinecie kosmetycznym) nie wolno się opalać, zażywać gorących kąpieli ani pływać.
Powrót do góry

Numer Gadu-Gadu
2568294
SŁONECZKO
Junior
Junior

PostWysłany: Pon 05 Maj, 2003 10:24   ..... Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

ja chodze do 1 gimnazjum i nie gole nog nie mowie ze nie musze ale no coz...... wole takie nogi niz pozniej zarosniete cale!!!!!

www.przepik.blog.prv.pl
gg: 2471947

>SŁONECZKO<
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Gwiazdka
Debiutant
Debiutant

PostWysłany: Pon 05 Maj, 2003 11:20    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Ja nogi pierwszy raz ogoliłam pod koniec 6 klasy, na wakacje Smile i moje włosny na nogach wcale nie są mocniejsze i tak szybko nie odrastają. Golę je co 5 miesięcy i jest ok biggrin
Powrót do góry
hajdulka
Junior
Junior

PostWysłany: Pon 05 Maj, 2003 15:22    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

ja jescze nie gole nog uwazam ze jescze nie msuze bo wkoncu po co mam je golic skoro kazda dziewczyna ma wlosy oczywiscie nie mam ich nie wiadomo jak owlosionych weldug mnie nie powinnas jeszcze golic nog bo po co? duzo starszych dziewczxyn tez ma wlosy na nogach i sie tmy nie przejmuje a chliopcy nie pacza na wlosy !! bo smai etz je maja !!

Gość
PostWysłany: Czw 08 Maj, 2003 00:52   

Ja uwazam ze najlepszym sposobem na jakiekolwiek wlosy na nogach (jesli nie ma sie ich tyle co chlopak) jest ubranie rajstopek. Nawet cienkie rajstopy w jakims ciemniejszym kolorze wystarcza a przy okazji wygladaja ladnie a moze nawet elegancko. Nawet latem nie ma problemu, bo mozna kupic bardzo cienkie 15DEN i mniej a to juz zawsze cos. No i przy okazji chlopcy beda mieli na czym oko zawiesic Wink Jest tyle rajstop w sklepach ze naprawde jest w czym wybierac. Tylko trzeba uwazac zeby nie dobrac sobie takich rajstop ktore pogrubiaja nogi (lub odwrotnie), ale to tyczy sie chyba tylko wzorzystych. No dobra , koniec wykladu. Mysle ze jak sprobujesz je ubrac to nie pozalujesz.
Powrót do góry
gość
Gość
PostWysłany: Czw 08 Maj, 2003 09:17   :P

ze się wtrące - ja jako chłopak wolę dziewczyny z ogolonymi nogami ponieważ mało przyjemnie wyglądają u dziewczyny zgrabne, Owłosione nogi :/
to takie moje zdanie ;]
Powrót do góry
KleO
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: Pią 09 Maj, 2003 08:00   

Heh hajdulka każda dziewczyna ma włosy na nogach. Stają się większe w okresie dojrzewania i czy czarne czy białe - zależy od karnacji. Dziewczyny po prostu wstydzą się swoich nóg więc golą.
Powrót do góry
hajdulka
Junior
Junior

PostWysłany: Pią 09 Maj, 2003 08:28    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

hehe wiecie co? jak zobaczylam moje nogi to ......... chyba zaczne se je golic Razz ej a co to bolenia wlosow pod pachami to jak ja mam to zrobic?? wiem ze jestem glupia ale kto pyta nie bladzi Razz i czy warto usuwac wlosy pod pachami gdy jest ich malo tzn nie 3 wlosy na krzyz Razz tlyko wiecej

Strona 1 z 11 Idź do strony 1, 2, 3 ... 9, 10, 11  Następny
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi