Hejka!!
Jak zapewne widzicie kocham Władce Pierścieni. Wszystkie części. Ale jestem ciekaw czy wy tak samo lubicie tę trylogie?
Zagłosujcie w ankiecie a potem podajcie powód dlaczego?
Aha
napiszcie jeszcze kto jest waszym ulubionym bohaterem.
A zapytam sie czy przeczytales ksiazke chociaz? Po avatarku wygladasz mi na takiego filmowego maniaka "tolkiena" ;P
Tak lubie ale sa ksiazki milion razy lepsze
_________________ "Chlop co tabaki nie zazywa baba sie nazywa"
"Kto sie wczesnie z lozka zbiera ten wczesnie umiera" - Rincewind
Aren -Usunięty- Gość
Wysłany: Wto 11 Sty, 2005 16:46
L-O-T-R Jest super! bardzo mi się podoba, lubie wszystkich ale najbardziej chyba ........ Aragorna Nie mam jakiejś manii na punkcie tego filmu ale lubie świat średniowiecza i fantasy.
elfkaNenar -Usunięty- Gość
Wysłany: Wto 11 Sty, 2005 16:51
Pulkownik Nikt napisał/a:
A zapytam sie czy przeczytales ksiazke chociaz? Po avatarku wygladasz mi na takiego filmowego maniaka "tolkiena" ;P
Tak lubie ale sa ksiazki milion razy lepsze
Tak ksiązki są 100 razy lepsze jak nie więcej, ja bardzo lubiem władcę pierścieni, sama kupiłam trylogie, zeby zawsze ja mieć pod łapką w razie potrzeby
Himitsu -Usunięty- Gość
Wysłany: Wto 11 Sty, 2005 16:53
Cytat:
Ale jestem ciekaw czy wy tak samo lubicie tę trylogie?
Zależy, czy mówisz o filmie, czy o książce. Bo książka NIE JEST trylogią.
Ulubiony bohater?? Trudno wybrać... więc może podam kilku najlepszych...
Aragorn - mądrość, siła, odwaga, tajemniczość . Jednak moim zdaniem jest jakby troszku zbyt wyidealizowany... ale obleci. No i Viggo Mortensen zajedwabiście go zagrał .
Gandalf - tego nie muszę tłumaczyć .
Tom Bombadil - chyba najbardziej tajemnicza postać Śródziemia... i za to go lubię . (A Peter Jackson to heretyk. Wiadomo dlaczego. )
Specjalne wyróżnienia dla:
Beorn z "Hobbita" - równie tajemniczy co Bombadil, jednak nieco mniej urzekający, że tak to nazwę .
Gwaihir - piękno i dostojeństwo *_*. (Jak każdy orzeł zresztą. )
Aha, czy ktoś ma wątpliwości, na co zagłosowałem? Powód?? Bo to jedna z najlepszych książek fantasy, jaką widział świat. O ile nie najlepsza...
PS. Natknął się ktoś z Was może na kontynuację WP pt. "Pierścień Mroku"?? Rzecz się dzieje w 300 lat po zakończeniu WP, głównymi bohaterami są Folko Brandybuck oraz dwaj krasnoludowie - Torin i Malec (to drugie to pseudonim, prawdziwego imienia nie pamiętam ). Książka ma trzy tomy, autor: Nik Pierumow (Rosjanin). Nie dane mi było przeczytać trzeciego tomu, ale dwa pierwsze były dosyć ciekawe . Duża ilość opadów szczęki gwarantowana .
Pomogła: 13 razy Dołączyła: 25 Lis 2004 Posty: 809
Wysłany: Wto 11 Sty, 2005 17:22
jedna z moich ulubionych ksiazek...ale od wladcy pierscienii chyba wole sillmarilion (rzecz o powstaniu pierscieni, elfow, ludzi itp) najgorzej czytalo mi sie ' hobbita' -moze dlatego ze sposob narracaji jest bardzij dla dzieci..a co do ulubionej postaci...lubie valarow (to z sillmarilionu), lubie gandalafa..w zasadzie jakos nie utozsamamiam sie z bohaterami tolkiena i lubie je wszytkie... ale naprawde prof. tolkiem jest i byl wielki
wladce czytalem jeszcze jakos, hmmm, z dobre 9 lat temu po raz pierwszy. Ot, solidna robota, ale szczerze mowiac juz rodzimy sapkowski z swoja saga o wiedzminie bardziej mi sie spodobal. Film - widzialem pierwsza czesc do momentu jak zobaczylem jakiegos ubergeja, na ktorego wolali 'legolas', wtedy wylaczylem, wyjalem plyte i nigdy wiecej nawet dlugim kijem w azbestowych rekawicach go trzymajac nie tknalem tego 'dziela'
_________________ I wiped a silver bullet tear
and with every tear a drem
Ja wam powiem tak.
Ksišżke czytałęm była zaršbista.
Film oglšdałem też był wietny.
A co do bohatera to sš nimi:
-Aragorn(rzecz jasa nieeee )
-Legolas
i na koniec
-Arwena
Aha i jeszcze jedno pytanie jak uważacie.
Jaki film był lepszy Harry Potter czy Władca?
Dlamnie oba te fillmy były wietne ale jako Władca lepiej mi do gustu przypadł
elfkaNenar -Usunięty- Gość
Wysłany: Wto 11 Sty, 2005 21:33
Powiem krótko - weź bijz Harrym, film był taki kiepski, ze poprostu bym tu zacytowała Altruistę z tymi azbestowymi rękawica... ksiązką była spoko, ale film bleeee
Pomogła: 12 razy Dołączyła: 25 Lis 2004 Posty: 604
Wysłany: Wto 11 Sty, 2005 22:35
noe no jeszce pierwszy potter dal rade, drugi byl znosny natomiast na 3 poszlismy do kina - bo w imaxie grali to trza bylo zobaczyc na wielkim ekranie natomiast kupa byl niemilosierna.
co do wladcy pierscieni - fanka nigdy nie bylam i podejrzewam, ze nie zostane,
ksiazki eni zmeczylam do konca - przy druzynie pierscienia meczylam sie niemilosiernie, przy dwoch wierzach w polowie zrezygnowalam (jakos mi sie odlozylo i pewnie keidys do niej wroce), a czytam - znaczy mam zamiar przeczytac, coby wiedziec zcem miliony ludzi sie tym zachwycaja. aczkolwiek nie kwestionujke geniuszu tego pana - tzreba miec lep jak sklep coby wymyslic takie cos.
film, 1 - ogladalam w przyspieszonym tepie, na 2 - po 10 minutach zasnelam i na 3 bylam w kinie i bluzgalam ze znajmomym prawie caly czas ( a on akurat jest fanem tolkiena)
_________________ It`s not that gold
It`s not as golden as memory
Or the age of the same name
Pomogła: 9 razy Dołączyła: 06 Cze 2003 Posty: 2867
Wysłany: Sro 12 Sty, 2005 08:31
ja nie będę porównywac Władcy Pierścieni z Harrym Poterem bo bym bluzgać musiała zaząć =/
Powiadasz WP, no książka b. fajna. b. b. lubie Tolkiena. Pierwsza w moje łapki książka owego autora (praktycznie jeden z moim ulubionych, tych najulubieńszych) był to Hobbit, gdzieś ze 4 lata temu. Do tej pory przeczytałam go ze 3 razy.. (raz na jakis czas wypada odświezyc sobie) WP czytałam tez jakis czas temu juz, no b. fajna książka, czytałam tez inne np. Kowal z przylesia wielkiego czy Przygody Toma Bombadila, miałam też w łapkach inne dzieła ale tam neiwazne. Czy lubie? tak, bardzo lubie.
Film, wkurzyło mnie w filmie nieco zmian, np całkowity brak Toma B. (co to ma być wogóle =/) itp. ale sam w sobie nie jest zły (film) i w miare mi sie podobał =]
_________________ a życie pozostawie bez komentarza..