Cześć. Mam taki problem. Nie mam czystego głosu ani bardzo dobrego słuchu muzycznego. No i za śpiew dostałam 4+, już chłopacy lepsze oceny dostali :-(. I do tego jeszcze chrypę mam. Znacie sposób, jak można poprawić sobie głos?
Hey!!!!!~
nie słyszałam o żadnym polepszaniu sobie głosu. Może porozmawiaj z nauczycielką, żeby dała ci "taryfę ulgową" i że naprawde sie starasz. Nie każdy ma ładny głos ty śpiewaj tak jak czujesz i nie przejmuj się, tylko ćwicz w domu .
Hmm...wiesz staraj się po prostu śpiewac ładnie..u nas pani nie bierze pod uwagę barwy głosy...no bo jak ktoś niema talentu do śpiewania no to ten talent z nieba mu nie spadnie...u nas trzeba tylko umiec tekst na pamięć i śpiewać w rytmie...hehe...ja osobiście nie narzekam na głos..ale jak chcesz poćwicz to porpsotu w domq śpiewaj sobie..a ci wpadnie w słuch w końcu muzyka..
Femme Fatale Gość
Wysłany: Sro 24 Lis, 2004 14:43
Ćwicz śpiew kiedy się da, a kiedy śpiewasz, staraj się mieć proste plecy. No i pamiętaj o przeponie. Po prostu się staraj.
Pomogła: 29 razy Dołączyła: 14 Wrz 2002 Posty: 2694
Wysłany: Sro 24 Lis, 2004 15:51
Co do ćwiczewń głosowych ... aby wyrobic sobie głos MUSISZ !
spiewać przeponowo tzn tak aby powietrze zanajdowało się w rzeponie
czyli jak bierzesz wdech to jakby to określić ... rośnie ci brzuch
Śpiewanie tzw gardłowe czy jak niektórzy mówią na połowę płuc bez uzycia [przepony wyrobi głos ale duzo pozniej ... Jesli chcesz miec ładną barwę staraj sie śpiewac pełnym głosem nie falsetem ... wiem że będzie Ci trudno na początku sie tak " wydzierać " (no niezupełnie krzyczeć ale niektóre osoby tak to okreslają ) ale z czasem będzie lepiej
Ćwicz dzwięki jesli masz np Keybord lub pianino (nastrojone) albo inny instrument na którym potrafisz zagrac podstawowe dźwieki ... to mozesz sobie ćwiczyc gamę
grając pierwsze C ... i próbując dochodzić do wyższych dżwięków to samo w dół w ten sposób poszerzysz sobie skalę
DOPISANE :
Dźwięki w gamie najprostrzej czyli C-dur są takie : C D E F G A H C lub inaczej do re mi fa sol la si do
Padma niezalogowana Gość
Wysłany: Sro 24 Lis, 2004 18:19 Dzięki
Z nieba mi spadliście. Zastosuje się do waszych rad i bardzo :P dziekuję!
Chórek..szkola muzyczna lub indywidualne próby spiweu w domu (np. jakieś wysokie piosenki.. albo piosenki które będziecie niedługo spiewać). Głosem nie ma co się przejmowac 4+ to dobra ocena
Z wiekiem powinnać coraz ładniej śpiewać. Ja jak kiedyś śpiewałam to szyby pękały, a teraz śpiewam w chórze szkolnym i jestem ze swojego głosu zadowolona
Pomogła: 7 razy Dołączyła: 20 Wrz 2003 Posty: 2143
Wysłany: Nie 05 Gru, 2004 13:55
Klacz ale nie zawsze z wiekiem lepiej się śpiewa...ja mam 13 lat i cały czas śpiewam tak samo Na szczęście w gimnazjum nie pyta już ze śpiewania solo, jedynie pyta np. z nut itp. I za to mamy oceny. Nienawidziłam śpiewać w podstawówce przy całej klasie.
ja mialam tyle szczescia, ze zamiast spiewac to gralismy na flecie. A w gim to przerabiamy kompozytorwo bleh
_________________ Kiedys znajde dla nas dom z wielkim oknem na swiat,
znowu zaczniesz ufac mi,
nie pozwole ci sie bac!
Gość
Wysłany: Nie 05 Gru, 2004 16:53
[quote="AmazonkAA"]ja mialam tyle szczescia, ze zamiast spiewac to gralismy na flecie. A w gim to przerabiamy kompozytorwo bleh[/quote]
Czemu bleh???Przynajmniej się czegoś nauczysz o kulturze,o twórczości niektórych kompozytorów...A Ty narzekasz...nie komentuję,naprawdę... :? I dobija mnie to,ze jak mówię,że słucham muzyki,to najczęściej słyszę odpowiedzi,typu-"Hehe...Chopina,czy jakoś tak,nie???".Nie którzy są tak tępi ,że TYLKO Chopina znają...z nazwiska....no,może jeszcze imię powiedzą,ale to im przychodzi z wielkim wysiłkiem....No,niektórzy są tak "świetni",ze znają jeszcze Mozarta i ewentualnie Bacha...i to koniec...ehh..ludzie,ludzie...Ja nie mówię,że od razu mają wszyscy klasyki słuchać,chociaż każdemu by się przydalo to od czasu,do czasu,ale cóż...mniejsza...A powracając do tematu-tak,jak inni mówili-ćwicz sama albo z radiem....albo poproś koleżankę,która ma dobry słucha albo jeszcze lepiej-która chodzi do szkoły muzycznej,żeby Cię sprawdziła...zaśpiewaj jakieś najprostsze piosenki-"Sto lat","Wlazł kotek na płotek" albo chociaż gamę C... :D