| Dzieci OnLine | Suwałki | Gry online | Maluch |

Dzieci OnLine  Strona Główna Dzieci OnLine
Człowiek nigdy nie pozbędzie się tego, o czym milczy.

RegulaminRegulamin   FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat :: Następny temat
Filozofia :)
Autor Wiadomość
EU07 Płeć:Mężczyzna
Dyskutant
Dyskutant

PostWysłany: Wto 16 Lis, 2004 14:05   Filozofia :) Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Może ktoś spróbuje określić sens logiczny tego zdania:
"Jeżeli kłamca mówi prawdę, to kłamie czy mowi prawdę?"

Numer Gadu-Gadu
1141814
Kinga Płeć:Kobieta
Aktywista
^ ^
Aktywista

Pomogła: 29 razy
PostWysłany: Wto 16 Lis, 2004 14:16    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Cze
Rozmawialismy o tym na gg Wink
No cóż "Jeżeli kłamca mówi prawdę, to kłamie czy mowi prawdę?"

Są to filozoficzne rozważania więc nie biorę pod uwagę tego że kłamca moze sie mienić

Więc to zależy jak na to spojrzeć Wink
ale skoro jest kłamcą i np mówi że mówi prawdę ... to kłamie czyli no wychodziłoby na to że kłamie

mozna by to odwrócic ... tzn spojrzeć z innej strony że prawda jest tylko jedna wtedy wychodziłoby na to że ejdnak mówi prawdę

ale jest kłamcą więc to jest takie ... no cóż :/ błędne koło ... jednak wydaje mi sie ze jednak kłamie
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

Numer Gadu-Gadu
2568294
Agnieszka
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: Wto 16 Lis, 2004 15:28   

No cóż ja myślę, że jeżeli kłamca mówi prawdę to kłamie... ponieważ jestk kłamcą, a prawda dla niego do prawdopodobnie kłamstwo. Takie jest moje zdanie na ten temat:)
Ostatnio jakoś zainteresowałam się filozofią i czytam książke "Świat Zofii" z historii bede z tego odpowiadała, polecam. Naprawdę pouczająca i ciekawa!
Powrót do góry
Ppark Płeć:Mężczyzna
Junior
Junior

PostWysłany: Wto 16 Lis, 2004 18:08    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

To jest stary problem logiczny, bo wysunięty jescze przez eleatów(konkretniej przez Eubulidesa z Miletu w IV wieku p.n.e.). Rozwiązanie jest stosunkowo proste i kryje się w dokładnym znaczeniu słów użytych. Oto:
kłamca - "człowiek, który kłamie"
Zgodnie z tą definicją, zdanie "Kłamca mówi prawdę" jest logicznie sprzeczne, bo określenie zaprzecza podmiotowi. Tak więc jakiekolwiek "Jeżeli kłamca mówi prawdę" nie ma sensu, chyba że dopiszemy zmianę stanu - "Jeżeli kłamca mówi prawdę, nie jest już kłamcą". Wtedy definicja ulega naciągnięciu, ale porządek pozostaje.

Na śmierć przeniósłbym mękę, a nad nicość piekło.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

Numer Gadu-Gadu
2020949
EU07 Płeć:Mężczyzna
Dyskutant
Dyskutant

PostWysłany: Wto 16 Lis, 2004 20:03    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Ppark napisał/a:
To jest stary problem logiczny, bo wysunięty jescze przez eleatów(konkretniej przez Eubulidesa z Miletu w IV wieku p.n.e.). Rozwiązanie jest stosunkowo proste i kryje się w dokładnym znaczeniu słów użytych. Oto:
kłamca - "człowiek, który kłamie"
Zgodnie z tą definicją, zdanie "Kłamca mówi prawdę" jest logicznie sprzeczne, bo określenie zaprzecza podmiotowi. Tak więc jakiekolwiek "Jeżeli kłamca mówi prawdę" nie ma sensu, chyba że dopiszemy zmianę stanu - "Jeżeli kłamca mówi prawdę, nie jest już kłamcą". Wtedy definicja ulega naciągnięciu, ale porządek pozostaje.

Dokladnie tak mi się też wydaje. Zobaczy się w czwartek jak oddadzą sprawdzian Smile

Numer Gadu-Gadu
1141814
Mirula Płeć:Kobieta
Debiutant
Debiutant

Ikona Tematu/Postu PostWysłany: Czw 18 Lis, 2004 18:22   "Jeżeli kłamca mówi prawdę, to kłamie czy mowi prawdę?& Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Nie jest powiedziane, że to kłamca mówi, że: mówi prawdę.
Można zatem przyjąć, że jest to prawda obiektywna, czyli kłamca mówi prawdę.
Poza tym myślę, że klamca też może sie czasem pomylić i powiedzieć prawdę.
Jeśli jednak ma to być rozważanie fillozoficzne, to jedźmy dalej:
Co to jest prawda obiektywna?

Question Question Question

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora

Numer Gadu-Gadu
1853833
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi