Wysłany: Pon 12 Lip, 2004 15:10 Ja oswoić świnke Morką??
Cześc
Kupiłam sobie niedawno świnke morską
i niewiem jak ją oswoić gdy chce ją pogłaskac ona od razu ucieka niewiem co jej jest??
napiszcie jakie są metody oswajania świnek morskich? i czy to prawda że świnke można tak oswoić że będzie za tobą po domu biegała??
_________________ Tak łatwo kogoś kochać
a tak trudno być kochanym
Pomogła: 9 razy Dołączyła: 06 Cze 2003 Posty: 2867
Wysłany: Pon 12 Lip, 2004 21:07
tak to prawda że mozna tak oswoić świnke morską że będzie biegała za tobą po domu, po prostu na początku musisz dac jej sie do siebie przyzwyczaić, wypuszczaj ją z klatki/akwarium kilka razy dziennie (na początku nie na długo) na łóżko na którym ty lerzysz/siedzisz (nie daj jej uciec bo może sie gdzieś schowac narobić szkud i zdechnąć) i po prostu daj jej czas aby się do ciebie przyzwyczaiła, z każdym dniem wydłużaj czas leżenia z nią o 5,10 minut.... itp itd
_________________ a życie pozostawie bez komentarza..
Pomogła: 7 razy Dołączyła: 21 Kwi 2003 Posty: 1093
Wysłany: Sob 17 Lip, 2004 16:47
Nie wiem jak to jest ze świnkami morskimi, ale ja mojego psa nauczyłam tak:
Za każdym razem jak go spuszczałam ze smyczy dawałam mu smakołyk. Kiedy odbiegał wołałam go po imieniu, a jak przyszedł dostawał oczywiście smakołyk ...
Ty raczej nie będziesz wołała świnki morskiej po imieniu, ale możesz "kazać" iść jej np. za Twoja ręką... Tak jak mówiła Panienka Wierzka połóż świnkę na łóżko, zablokuj jej wyjście, w ręce trzymaj coś, za czym ona przepada (jabłko, marchew... oczywiście kawałeczek), prowadź rękę po łużku, jeśli świnka będzie lubiła to co trzymasz pójdzie za zapahcem tego... jak zatrzymasz rękę, a ona nie ucieknie daj jej smakołyk.
Nie wiem czy to poskutkuje (no, napewno nie od razu, ani nie po tygodniu... ale kiedyś może ?) ... Musisz apmiętać, że świnki mają mały móżdżek i zanim sobie coś zakodują mija trochę czasu
A oswajać ze sobą musisz ją tak jak sie robi z chomikiem, poprostu brać ją na ręcem głaskać, wypuszczać, zeby pobiegała sobie po pokoju
Życzę miłej zabawy i powodzenia !
kicia1994 Gość
Wysłany: Sob 31 Lip, 2004 11:16 Jak oswoić świnkę morską??
Wiesz co ja mam królika i chodze z nim na specjalnej smyczce na początku nie chciał chodzić , ale zrobiłam tak:jak co dzień wzięłam go na spacer i przez całą drogę czamałam zawieszoną na kijku marchewkę gdy doszłam do celu Majcia (To mój królik) dostała marchcewkę po miesiącu zaczeła chodzić za mną bez marchewki , bo wiedziała że gdy już dojdzi tam gdzie ma iść dostanie marchewkę spróbuj tej metody!!! :-D :)
Buahha ... Oj biedna bedzie ta swinka jak ona ją zacznie na smyczy prowadzić i z marchewką na kijku
Gość
Wysłany: Sro 04 Sie, 2004 15:30
Fajnie,ze kupilas swinke morska,bo jest to naprawde milutkie zwierzatko (ja tez je mam: ))nie ma jakiejs specjalnej ksiazki o oswajaniu, ale ja mojego Gucia oswajalam normalnie.Dawalam na reke jedzenia, czesto go wyjmowalam ale nie radzilabym puszczac go swobodnie po domu,poniewaz jak sie przestraszy,moze uciec w jakas szczeline, i zablokowac sie. Ja kupilam mojej swince specjalna smycz, ale ona nie lubi na niej chodzic.
Mam nadzieje ze ci pomoglam,zycze dalszych sukcesow w oswajaniu zwierzatka.:) :) :) :lol:
Najlepiej nie głaskaj jej za często ale bądź przy niej blisko (to znaczy przy klatce). Karm ją często. Staraj się jej nie straszyć żeby nie uciekała. Wtedy będzie ci ufała. A moja świnka morska już tą metodą przyzwyczaiła się po 7 dniach.
ja mam już 3 świnkę wieć jestem doświadczona.więc jeśli dopiero ci kupiłaś świniaczka to zostaw go w spokoju ze 2 dni niech się przyzwyczaji do otoczenia, i nie probuj jej głaskać ogranicz się do dawania jedzenia, jak zauważysz że swinia jest mniej strachliwa zacznij ja głaśkać i brać na ręce-zaprzyjąznij się z nią1 na pewno ci się uda pozdrawiam