| Dzieci OnLine | Suwałki | Gry online | Maluch |

Dzieci OnLine  Strona Główna Dzieci OnLine
Człowiek nigdy nie pozbędzie się tego, o czym milczy.

RegulaminRegulamin   FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat :: Następny temat
Idź do strony 1, 2  Następny
Szybkie czytanie
Autor Wiadomość
Przemek
Gość
PostWysłany: Sob 02 Sie, 2003 13:46   Szybkie czytanie

Witam wszystkich
Co sądzicie o kursach szybkiego czytania? Może ktoś z Was próbował? Zainteresowałem się tym bo szkoda mi czasu na czytanie długich tematów z biologi czy histori - nie wspominając już o lekturach Smile W szkole była u nas gościówa z takiej firmy i zachecała nas - tłumaczyła że tak szybko (min 1200 słów/minuta) czytajac ksiażke zostaje w głowie 90% treści podczas gdy czytamy normalnym tempem (ok 250 słow/minuta) zaledwie 30%. Hmm, obczajacie sytuacje że uczycie sie pół godziny dziennie? Smile Trochę nie wierze, ale może ktoś z was wie coś więcej na ten teamt i jakie są koszty z tym związane (chodzi o $$$ za kurs). A i skłaniałbym się do kursów indywidualnych u siebie w domu bo w moim małym mieście nie ma żadnej formy która się tym zajmuje:(
Przejdź na dół
Gościówa Płeć:Kobieta
Aktywista
Aktywista

PostWysłany: Sob 02 Sie, 2003 14:49   kurs Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

JA o tym słyszałam ale z tego co wiem czyta się szybciej ale za to mniej rozumiesz to co przeczytales. Nie wiem byc moze sie myle. Nie wiem czy te kursy sa drogie ale sądze że tak. I nie myśl że odrazu po pierwszej lekcji będziesz to już potrafił !!! Słyszałam że to polega na tym że: jak ktoś czyta normalnie w myślach ( nie na głos) to mimo to tempo jest takie same bo w myślach tak jakby wymawia te wyrazy co czyta a ten kurs uczy zeby tych wyrazów nie wymawiać tylko spojrzeć i już wiedzieć co to za wyraz czy cos takiego...kiedyś to próbowałam ale to jest dośc trudne.

Numer Gadu-Gadu
730730
Weronika
Gość
PostWysłany: Czw 07 Sie, 2003 19:14   

JA miałam konkurs na 1 czeba było przeczytać tekst i czytam na pozimie 5 klasy bez braw
Powrót do góry
Fruźka
Junior
Junior

PostWysłany: Wto 12 Sie, 2003 17:44    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Wydaje mi się że to fajna sprawa taki kurs i na pewno bardzo pomaga w nauce. Moja koleżanka chodziła na kurs metod szybkiego i efektywnego uczenia się czy jakoś tak i w sumie na dobre jej to wyszło. Nie dość że po szkole szybciej ode mnie wychodziła na podwórko (bo miała szybciej odrobione lekcje Wink ) to polepszyła nieco swoje stopnie. Wydaje mi się że taki kurs będzie skuteczny jeżeli sięprzyłożymy i będzie nam na tym zależało... to zależy od podejścia Cool Cool Cool

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Kamix Płeć:Mężczyzna
Aktywista
Aktywista

PostWysłany: Wto 12 Sie, 2003 18:26    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Ja uważam że jeżeli sie chce to mozna sie samemu nauczyc bez zadnego kursu Wink

Numer Gadu-Gadu
3259633
Narvana Płeć:Kobieta
Dociekliwy
Dociekliwy

PostWysłany: Sro 13 Sie, 2003 11:09   ehhh Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

ja tam nie chcialabym uczeszczac do takiego kursu bo wiem na zym polega u nas tez byl facet taki w szkole pozniej przyszedl do domu i tlumaczylk to sie chyba robi przez 2 lata taki kurs...i jest strasznie drogi i czy ja wime czy to sie oplaca...ja tam szybko czytam nawet wiec mi akorat nie potrzebne to...a co do nauki do sprawdzianow mam takie szczescie ze sie nie ucze prsawie nigdy no ale oceny sie wacxhaja co prawda....ale duzo potrafie zapaimietac z lekcji i juz

20 luty 1967- 5 kwiecień 1994
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora

Numer Gadu-Gadu
2192645
Fruźka
Junior
Junior

PostWysłany: Sro 13 Sie, 2003 19:01    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

No to można Ci tylko pozazdrościć Narvana Cool Najważniejsze w czytaniu jest to żeby rozumieć to co się czyta a dopiero później szybkość czytania i intonacja głosu czy coś takiego. Jak ktoś ma problemy z czytaniem to powinien ćwiczyć, ćwiczyć i jeszcze raz ćwiczyć... Ja bardzo dobrze czytam (ale jestem skromna) a zawdzięczam to własnie temu że czytam duuuużo książek. Zamiast czytać te bzdety na forum lepiej łapcie jakąś lekturę w łapki i pochłaniajcie ... Mniam, mniam, mniam...

Powrót do góry
Dociekliwy
Dociekliwy

PostWysłany: Sro 13 Sie, 2003 20:32   ja Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

ja nie lubie czytac lektur bo mnie nie interesuja czytam tylko to co mnie zainteresuje czyli na pryklad CIEKAWOSTKI ZWIĄZANE ZE ŚMIERCIA KURTA Crying or Very sad jak i HISTORIĘ NIRVANY itd.... a z czytanego tekstu rozumiem duzo!

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora

Numer Gadu-Gadu
2192645
Weronika
Gość
PostWysłany: Sro 13 Sie, 2003 22:32   

A ja nic nie czytam
Powrót do góry
Fruźka
Junior
Junior

PostWysłany: Sro 13 Sie, 2003 23:03    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

No to nie ma się czym chwalić Weronika że nic nie czytasz... Człowiek czytając poszerza swój zasób słownictwa, wiele się uczy, ćwiczy pamięć, ćwiczy czytanie a przy tym może sprawiać mu to przyjemność. Twoja strata że nic nie czytasz Wink

Powrót do góry
Dociekliwy
Dociekliwy

PostWysłany: Czw 14 Sie, 2003 13:15   no tak Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

no niestety to wcale nie jest wesole ale no cóz...nie kazdy lubi czytac a ksiązka ktora przeczytałam najszybciej bo w 3 dni to Harry Potter Razz hahha
serioo

Powrót do góry

Numer Gadu-Gadu
2192645
Fruźka
Junior
Junior

PostWysłany: Czw 14 Sie, 2003 15:10    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Ja w 4 klasie przeczytałam w 1 dzień PINOKIA. To była nasza lektura i zwlekałam z przeczytaniem tego aż do ostatniego dnia... Ale kiedyś byłam zdolna Laughing Study

Powrót do góry
majkafri

PostWysłany: Czw 08 Sty, 2004 16:16    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Ja sie nauczłam sama szybko czytac... No bo b.duzó ksiażek czytam i tak jakos sama... ;]

Mała Płeć:Mężczyzna
Moderator

PostWysłany: Sob 31 Sty, 2004 22:13    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

ja potrafie czytac dniami i nocami. kocham czytac. chyba zaczdelo sie od ksiazki czarownice- roald dahl, apotem harry potter... potem byla laa makota...potem pamietnik ksiezniczki... i sie tak wciagnelam, dzisiaj wreocilam z premiery harrego o 7:32 Razz a juz tam byla o 6 hehe
było swietnie, juz dzisiaj przeczytalam 250 stron i xzabierma sie dalej do czytania, czytanie to moje drugie zycie- moja pasja, kocham to. ksiazki sa najbardziej niesamowita rzecza.
lubie ksiazki psychologiczne i trudne. polecam poniezdialki sa czerwone.
albo wywieranie wplywu na lduzi, albo kod bibli 1 i 2.
biggrin a takie na rozluznienie: spoko zalozylam bardzo duze gacie, angus stringi i przytulanki, pamietnik ksiezniczki... biggrin no
Powrót do góry
Gladiatorpl Płeć:Mężczyzna
Dyskutant
Dyskutant

PostWysłany: Nie 01 Lut, 2004 00:25    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

nie trzeba do tego kursow wystarczy duzo czytac czym wiecej sie czyta tym pozniej idzie to coraz latwiej i szybciej
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

Numer Gadu-Gadu
4217189
Strona 1 z 2 Idź do strony 1, 2  Następny
Odpowiedz do tematu