Amstaff i Pitbull są to jakby dwie odmiany jednej rasy. Ich wzorce trochę się różnią. Amstaff może mieć max. 48 cm w kłębie a pit ma dozwoloną bardzo dużą rozpiętość jeśli chodzi o wzrost i wagę. Pit ma też uznany kolor, który u amstaffa nie jest uznany. Jest to tzw. Red Nose. Właściciele i hodowcy praktycznie nie mieszją red rose-ów z innymi umaszczeniami. Amstaffy są rasą wyrównaną, a pity różnią się jeden od drugiego! Zwykły śmiertelnik nie odróżni pita od amstaffa chyba, że to będzie Pitbull o umaszczeniu Red Nose.
To wygląd. No i jeszcze charakter.
Amstaff to pies wystawowy. Jego agresja i zapędy do walki są tłumione. Z Pitem odwrotnie - to pies przeznaczony do walk i w tym kierunku jest szkolony.
Nie przepadam za tą rasą więc niewiele wiem. Natknęłam się jednak na taką ciekawostkę ( to z książki Daniela Capricorna "Pitbull - Amstaff Wsciekła bestia czy fenomen psiego gatunku"):
"Amstaff, jest w rzeczywistości pitbullem zarejestrowanym w innym amerykańskim związku kynologicznym i pod inną nazwą. Swego rodzaju paradoksem jest to, że dwa największe związki kynologiczne uznają tego samego psa, ale pod innymi nazwami... czyli jedna jako American Staffordshire Terrier a druga jako Pitbull".
_________________ Pijemy za lepszy czas
za każdy dzień, który w życiu trwa
za każde wspomnienie, co żyje w nas
niech żyje jeszcze przez chwilę
---
http://www.dziecionline.pl/pomoc
Pomogła: 12 razy Dołączyła: 25 Sty 2003 Posty: 632
Wysłany: Pon 18 Sie, 2003 10:15
american staffordshiere terrier
wysokosc:43-48 cm
masa ciała:maks.30 kg.
umaszczenie:brązowe pregowane z bialymi oznakami
pies pochodzi od angielskich bulterrirow i staffordshire.
te psy nosily rowniez inne nazwy:
america pitbull,american bullterrier czy yankee terrier.
Amstaff został niezawodntm psem pilnujacym.
kiedys gdy toczyly sie walki miedzy pasami (pit)
psy do nich hodowanoc tak ze gdy raz chwycily przeczeciwnika nie chcialy juz go puscic
to zwierze potrafi byc rownoczesnie aniolkiem a rownoczesnie maszyna do zabijania dla tego aby miec takiego psa trzeba miec zezwolenie
ma miesnie pyska wycwiczone na celujacy
jest to pies tylko dla doswiadczonych hodowców
_________________ '...abyś pewnego dnia odkrył, że baśń może się nieco różnić od twoich wyobrażeń.'
Pomogła: 12 razy Dołączyła: 25 Sty 2003 Posty: 632
Wysłany: Pon 06 Paź, 2003 20:41
świetnie Justa- dosonaly pomysl.
a mozesz mi powiedziec jak sie wkleja zdjecia z kompa?
_________________ '...abyś pewnego dnia odkrył, że baśń może się nieco różnić od twoich wyobrażeń.'
pawcio Gość
Wysłany: Sob 06 Mar, 2004 20:29
do Justa_z_BB...droga koleznko pokazałaś nam dwa zdjęcia. Na pierwszym jest American Staffordshire Terrier (AMSTAFF) ale na drugim nie jest ukazany żaden Pit Bull tylko Staffordshire Bull Terrier (Staffik) w anglii nazywany psem niańką. Oczywiście posiada on krwawą przeszłość, ale jego miejsce zajeły inne rasy ktore sprawdzaja sie "lepiej" w walce.
amstaff jest chudszy od pitbull'a ja wiem bo mialam amstaff'a a moja sasiadka miala 2 pitbull'e oczywiscie to sa psy '' DO BOJU" czyli do walki.Ostatnio na nowym swiecie w Kaliszu ( mieszkam w Kaliszu) pitbull zagryzl kobiete. 5 lat temu byla sytlacja ze amstaff pogrysl dzieci w Poznaniu
_________________ <Świat jest przepiękny,lecz smutny jeżeli każdy będzie o siebie dbał i się kochał wtedy zapanuje pokój>moje gg 1639597 e-mail alena579@buziaczek.pl
Gość
Wysłany: Pią 26 Mar, 2004 00:14
Chetnie kupie amstafa lub pitbula szczeniaczka. Jesli ktos moze mi pomóc prosze o kontakt 693157383. Z góry dziękuję.
anonim Gość
Wysłany: Sob 10 Kwi, 2004 09:55
jaa luzdie ! po co wam takie psy? ZEBY NIMI SZPANOWAC ? bo zauwazylem ze moda na te amstafy ostatnio, idzie sobie jakis SUPER SKEJT a obok niego amstaff na smyczy. Ja sam szczeze mowiac bal bym sie takiego psa, niewiadomo co mu moze odwalic.
Ja nie lubie ani tych ani tych . BOje sie ich . Byc moze nie jestem przyzwyczajona . CHociaz duzo ich sie nawiduje . Wole ratlerki jamniki czy pudle a co do tych dwoch ras to roznia sie one .
_________________ Szkola jest jak WC -
trzeba do niej chodzic