| Dzieci OnLine | Suwałki | Gry online | Maluch |

Dzieci OnLine  Strona Główna Dzieci OnLine
Człowiek nigdy nie pozbędzie się tego, o czym milczy.

RegulaminRegulamin   FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat :: Następny temat
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny
MATURA
Autor Wiadomość
Słupek Płeć:Mężczyzna
Aktywista
The Man Without Fear
Aktywista

PostWysłany: Wto 08 Maj, 2007 20:25    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

AŚKA napisał/a:
jakbyś chciała wiedzieć chodzę do jednego z najlepszych Liceum w województwie

Według jakich kryteriów?

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
AŚKA Płeć:Kobieta
Junior
Junior

PostWysłany: Wto 08 Maj, 2007 21:05    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

rankingu szkół średnich organizowanego przez redakcję miesięcznika "Perspektywy" i dziennika "Rzeczpospolita" Smile a matura już 2 ray z kolei była zdawana na 100% Smile zobaczymy jak będzie w tym roku... Smile

mam 17 lat i niedojrzała to może byłam kiedy byłam w gimnazjum i postanowiłam iść na filologię polską... nie chwaląc się, jest z polskiego bardzo dobra, mam na koncie olimpiadę wojewódzką, wiele konkursów literackich... naprawdę uwielbiam polski, ale czy to ma przyszłość??
a z historią to nie jest tak, że mnie się nie chce... tych dat jest tyle, że po prostu nie daję rady wszystkich zapamiętać... sprawdziany mamy najczęściej z całych epok, a informacji z podręcznika do historii rozszerzonej jest na nich może 20%... naprawdę historia jest ciężka... poza tym nie wiem czy połowa mojej kl. będzie zdawała historię... heh - klasa humanistyczna...
polski - proszę bardzo - mogę zdawać rozszerzony Smile
poza tym mogę z czystym sumieniem powiedzieć, że jestem 'mocna' z biologii, informatyki (wyłączając budowę etc.) i nawet z matematyki... i jeszcze wf oczywiście Razz jak widać - każdy przedmiot z 'innej pafafii' Razz
Powrót do góry
joasia1990 Płeć:Kobieta
Aktywista
Aktywista

PostWysłany: Wto 08 Maj, 2007 21:11    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Uważasz że znając sie na programach i obsludze komputera jestes dobra z informatyki? A ja jestem dobra z matematyki bo umiem mnozyc do 100 Razz

Jak bedziesz sie tak nad soba uzalala to zostanie ci tylko jedno: szmata do mycia podlogi Razz

Numer Gadu-Gadu
6476170
Junior
Junior

PostWysłany: Wto 08 Maj, 2007 21:56    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

joasia1990 napisał/a:
Uważasz że znając sie na programach i obsludze komputera jestes dobra z informatyki? A ja jestem dobra z matematyki bo umiem mnozyc do 100 Razz

Jak bedziesz sie tak nad soba uzalala to zostanie ci tylko jedno: szmata do mycia podlogi Razz

Ok - a na czym bycie dobrym z informatyki polega według Ciebie?? obsługa komputera to nie tylko włączenie i wyłączenie... znam bardzo dobrze obsługę edytorów tekstowych, programów do grafiki, wszystkich programów Windowsa (Word, Excel etc.), znam się na wirusach, programach anty, potrafię sformatować dysk etc. znajomi często przychodzą do mnie po pomoc jeśli mają jakiś problem, i do tej pory nigdy nie odesłam ich z kwitkiem Smile przede wszystkim dziewczyny (może wstydzą się zwrócić do chłopców), ale z chłopakami też znajdę wspóln język RazzRazzRazz natomiast nie znam się na kartach graficznych, dyskach, bo uważam, że nie jest mi to potrzebne Smile wolę informatykę 'czynną' RazzRazzRazz

widzę, że chyba niepotrzebnie napisałam, bo nie jesteście w stanie odpowiedzieć na konkretne pytania... rozmowa bardzo zboczyła z prawidłowego toru...

może Wy macie zainteresowanie tematyczne, tj. matematyka-fizyka, biologia-chemia, polski-historia Smile ja niestety (?) mam zainteresowania z różnych dziedzin i jakoś chciałabym to pogodzić, ale czy się da...(?)

w ogóle - w podstawówce byłam świetną matematyczką, chociaż z polskiego też byłam bardzo dobra... w gimnazjum przerzuciło mi się i przede wszystkim przedmioty humanistyczne się wybiły... wtedy poczułam się humanistką, chociaż z przedmiotów ścisłych też sobie dobrze radziłam (jechałam na 4-5) Smile nauczyciele równieżutwierdzali mnie w tym Smile to samo testy - human poszedł świetnie, matematyczny trochę gorzej, ale i tak Ok Smile biologię kochałam od zawsze - dla mnie biologia to przede wszystkim anatomia człowieka, a to wyjątkowo łatwo wchodzi mi do głowy Smile

nie przeczę - w dalszym ciągu uwielbiam polski, ale czy w otaczającej nas rzeczywistości kończenie filologii polskiej ma sens?? czy mogę liczeć ze strony 'Szanownego' Pana Ministra Romana na pracę w szkolnictwie, czy do tej pory on już Edukację całkiem zniszczy...??

czy w tym, że chcę połączyć swoje zainteresownia, robić w życiu coś co przyniesie mi satysfakcję, a zarazm zapewni 'jakieś' życie mnie i mojej przyszłej rodzinie - widzicie coś niedojrzałego??

zapewniam Was, że nie ja jedna mam taki problem, bo nawet niektórzy tegoroczni maturzyści nie wiedzą co chcą robić dalej (!) dla mnie to jest już lekka przesada... dlatego chcę pomyśleć i wybrać już teraz...

w rozmowach z licealistami też spotkałam się z wahaniem, bądź cłkowitym brakiem pomysłu na przyszłość... jeśli Wy wiecie, co chcecie robić i będzie to zawód, który z pewnością przyniesie Wam satysfakcję - to gratuluję Smile

ja nie chcę kiedyś żałować swojego wyboru... wiem, że to co teraz wybiorę, możliwe, że będę robiła przez całe życie Smile jeśli wybiorę źle, będę się 'dusiła', męczyła i ile wytrzymam - rok?? poza tym wypadałoby jakoś uniknąć bezrobocia...

czy to niedojrzałe??

Ostatnio zmieniony przez AŚKA dnia Wto 08 Maj, 2007 22:19, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Aktywista
Aktywista

PostWysłany: Wto 08 Maj, 2007 22:08    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Takie rzeczy na informatyce to tylko podstawa. Co innego gdybys znala sie na sieciach, budowie itd.

Ja tez mam zainteresowania z wielu dziedzin ale niestety trzeba znalesc taką, która będzie nam potrzebna w życiu (chociazby na maturze) i poświęcic na nią więcej czasu a nie rozdrabniać sie na wszystkie i w sumie nie wiedzieć nic.

Numer Gadu-Gadu
6476170
Junior
Junior

PostWysłany: Wto 08 Maj, 2007 22:22    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

w ogóle - w podstawówce byłam świetną matematyczką, chociaż z polskiego też byłam bardzo dobra... w gimnazjum przerzuciło mi się i przede wszystkim przedmioty humanistyczne się wybiły... wtedy poczułam się humanistką, chociaż z przedmiotów ścisłych też sobie dobrze radziłam (jechałam na 4-5) nauczyciele równieżutwierdzali mnie w tym to samo testy - human poszedł świetnie, matematyczny trochę gorzej, ale i tak Ok biologię kochałam od zawsze - dla mnie biologia to przede wszystkim anatomia człowieka, a to wyjątkowo łatwo wchodzi mi do głowy

nie przeczę - w dalszym ciągu uwielbiam polski, ale czy w otaczającej nas rzeczywistości kończenie filologii polskiej ma sens?? czy mogę liczeć ze strony 'Szanownego' Pana Ministra Romana na pracę w szkolnictwie, czy do tej pory on już Edukację całkiem zniszczy...??

czy w tym, że chcę połączyć swoje zainteresownia, robić w życiu coś co przyniesie mi satysfakcję, a zarazm zapewni 'jakieś' życie mnie i mojej przyszłej rodzinie - widzicie coś niedojrzałego??

zapewniam Was, że nie ja jedna mam taki problem, bo nawet niektórzy tegoroczni maturzyści nie wiedzą co chcą robić dalej (!) dla mnie to jest już lekka przesada... dlatego chcę pomyśleć i wybrać już teraz...

w rozmowach z licealistami też spotkałam się z wahaniem, bądź cłkowitym brakiem pomysłu na przyszłość... jeśli Wy wiecie, co chcecie robić i będzie to zawód, który z pewnością przyniesie Wam satysfakcję - to gratuluję

ja nie chcę kiedyś żałować swojego wyboru... wiem, że to co teraz wybiorę, możliwe, że będę robiła przez całe życie jeśli wybiorę źle, będę się 'dusiła', męczyła i ile wytrzymam - rok?? poza tym wypadałoby jakoś uniknąć bezrobocia...

czy to niedojrzałe??

przepraszam, że się powtarzam, ale edytowałam tę wypowiedź i wtedy odezwała się JOASIA1990 Smile
Powrót do góry
Słupek Płeć:Mężczyzna
Aktywista
The Man Without Fear
Aktywista

PostWysłany: Wto 08 Maj, 2007 23:02    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Cytat:

Praca w szkolnictwie zawsze będzie, w końcu edukacja jest obowiązkowa. Lepiej się jednak zastanów, czy na pewno chcesz mieć taką pracę, męczące toto i mało dochodowe.

Cytat:
rankingu szkół średnich organizowanego przez redakcję miesięcznika "Perspektywy" i dziennika "Rzeczpospolita" a matura już 2 ray z kolei była zdawana na 100% zobaczymy jak będzie w tym roku...

Lipny ten ranking, moją szkołę w nim wyprzedziło liceum o niezbyt dobrej opinii. Zresztą, rankingami da się udowodnić wszystko, np. moja szkoła była najlepsza w kraju w rankingu Newsweeka (2004), co jest bzdurą wierutną.

nasty_girl Płeć:Kobieta
Aktywista
lalala :d
Aktywista

PostWysłany: Sro 09 Maj, 2007 14:39    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

a ja regularnie czytam rankingi uczelni wyższych, jeszcze nie było sytuacji żeby wyniki były zbliżone, nie mówiąc o tym, że na targach edukacyjnych wygrywamy od istnienia szkoły, a jest szkoła z wyższym poziomem, w sumie nie 1 nawet..

a że szkoła dobra, nie znaczy że jesteś mądra, do liceum się dostałaś przez wyniki z gimnazjum i test, a jak się uczysz teraz, czy nie jesteś najgłupsza z klasy itd to nie wiadomo..
Powrót do góry
Shaunri Płeć:Mężczyzna
Aktywista
Aktywista

PostWysłany: Sro 09 Maj, 2007 15:30    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Możecie przestać sobie skakać do gardeł? Tak, dzięki.

Aśka - Całkowicie źle do tego podchodzisz - W wyobrze liceum kierujesz się tym z czego jesteś dobra, a to jest całkowity błąd. Zastanów się nie z czego jesteś dobra, a co chciałabyś w życiu robić - Siądź, poprzeglądaj i ustal sobie jakiś zawód/zbiór zawodów w których sama siebie widzisz - Wtedy spójrz czego Ci do tego potrzeba i zrób wszystko aby się tego nauczyć.

Każde inne podejście zaprowadzi Cię doniknąd.

PS: Zresztą z twoją wiedzą i podejściem, to najlepiej było do technikum iść i potem zamiatać podłogi.
Masz strasznie wypaczone spojrzenie na szkoły zawodowe/technika.
Powrót do góry
Junior
Junior

PostWysłany: Sro 09 Maj, 2007 15:41    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

nasty_girl napisał/a:

a że szkoła dobra, nie znaczy że jesteś mądra, do liceum się dostałaś przez wyniki z gimnazjum i test, a jak się uczysz teraz, czy nie jesteś najgłupsza z klasy itd to nie wiadomo..

szkoła ma naprawdę wysoki poziom - próg punktowy 140 Very Happy poza tym o poziomie chyba najlepiej świadczy zdawalność matury... Smile ja jak już pisałam w mojej szkole matura była 2x zdawana na 100%, a to już chyba o czymś świadczy (z tego względu 1 miejsce w województwie)...
a poza tym dziękuję Ci za wszelkie 'komplementy' pod moim adresem... gdybym nie była, jak Ty to piszesz - mądra, to za żadne skarby bym się tutaj nie dostała... poza tym myślę, że chyba powinno więcej uczyć się w Liceum niż w gimnazjum Smile matura jest ważniejsza od tych testów, chociaż one też są ważne... Smile ja tak myślę i do tego się stosuję, a jeśli Ty uważasz inaczej - Twoja sprawa Smile jeszcze nie spotkałam się z tym, że ktś przestaje się w Liceum uczyć... przynajmniej u mnie tak nie ma - jak ktoś nie daje rady to się przenosi do innej szkoły Razz u mnie w szkole pasek ma naprawdę niewielki procent uczniów, a na półrocze niewiele mi zabrakło...
a poza tym posiadam jakąś kulturę osobistą, ponieważ nie oceniam osób których nie znam, bądź nie oceniam nikogo na podstawie kilku błędnie zinterpretowanych zdań...
jeśli Cię czymś uraziłam - przepraszam...
Powrót do góry
Aktywista
Aktywista

PostWysłany: Sro 09 Maj, 2007 15:48    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

AŚKA napisał/a:
szkoła ma naprawdę wysoki poziom - próg punktowy 140

to w jakim województwie mieszkasz? moja miała 154 jak mnie przyjmowali i jakoś nie jest pierwsza w rankingach.

Numer Gadu-Gadu
6476170
Junior
Junior

PostWysłany: Sro 09 Maj, 2007 15:51    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Shaunri - od razu widać, że jesteś facetem - konkrety i o to mi właśnie chodziło Smile thx Smile

wiem, że przedmioty na maturze są w jakiś sposób powiązane z kierunkiem studiów, np. ma medycynę trzeba zdawać m.in. biologię i chemię, i nikt nie zaprzeczy, że te przedmioty są tam potrzebne, bo medycyna się na nich opiera Smile więc jeśli ktoś postanowi być lekarzem, ale np. chemia sprawia mu trudności, to nawet jeśli się przez nią przemęczy i wyuczy na maturę i ją zda, a później pójdzie na studia to będą one raczej dla niego jakąś męką... czy nie mam chociaż w 1% racji??

czy praca w szkolnictwie w dzisiejszych czasach ma sens??

(po rozmowach z Licealistami widzę, że nie wszyscy patrzą na to co chcą robić, ale na to co chcą zdawać... wybierają proste przedmioty, a dopiero później się zastanawiają co mogą robić...)

[ Dodano: Sro 09 Maj, 2007 14:54 ]
joasia1990 napisał/a:
AŚKA napisał/a:
szkoła ma naprawdę wysoki poziom - próg punktowy 140

to w jakim województwie mieszkasz? moja miała 154 jak mnie przyjmowali i jakoś nie jest pierwsza w rankingach.

szkoła na jest z tego względu w rankingu pierwsza!! 1 jest pod względem zdawalności matury!! ze względu na rankingi ma 4-5 miejsce Smile

P.S. nie podważam Twoich słów, ale 154 - dziwny próg, zawsze spotykałam się z 'równymi' liczbami, ale można i tak...
Powrót do góry
Aktywista
Aktywista

PostWysłany: Sro 09 Maj, 2007 15:56    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

AŚKA napisał/a:
P.S. nie podważam Twoich słów, ale 154 - dziwny próg, zawsze spotykałam się z 'równymi' liczbami, ale można i tak...

chodziło mi o to, że osoba, która sie dostała na ostatnim miejscu miała 154 punkty.

Numer Gadu-Gadu
6476170
Junior
Junior

PostWysłany: Sro 09 Maj, 2007 15:57    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

joasia1990 napisał/a:
AŚKA napisał/a:

chodziło mi o to, że osoba, która sie dostała na ostatnim miejscu miała 154 punkty.

aha Smile

ale jak powiedziała jedna p.prof. z mojej szkoły: 'Nie ważne jacy uczniowie przychodzą do szkoły - ważne jacy z niej wychodzą...'
Powrót do góry
nasty_girl Płeć:Kobieta
Aktywista
lalala :d
Aktywista

PostWysłany: Sro 09 Maj, 2007 15:58    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Shaunri napisał/a:
Masz strasznie wypaczone spojrzenie na szkoły zawodowe/technika.

kiedyś może i miały jakąś wartość, teraz patrząc na poziom, osoby chodzące do nich, czy nawet wyniki matur poziom jest kiepski. Może są wyjątki, może są osoby które mają dobre oceny i idą do nich ze względu na wymarzony profil, który potem będzie dawał podstawy pod studia, ale takich osób jest mało.
Powrót do góry
Strona 2 z 3 Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny
Odpowiedz do tematu