Wysłany: Nie 24 Kwi, 2005 15:38 MAM PROBLEM .MUSZE ISC WE WTOREK DO GINEKOLOGA ....
Mmam 13 latek moja poprzednia miesiaczka trwala prawie 3 tygodnie i byla bardzo malo obfita .teraz mam miesiaczke juz 7 dzien i leje sie ze mnie jak z kranu powiedzialam mamie a ona zapisala mnie do ginekologa na wtorek co mam powiedizec jak juz wejde do gabinetu isc z mamą czy nie ??? jak mam sie rozebrac jesli zajdzie taka potrzba ??blagam pomocy
Nie bylam nigdy u ginekologa, ale ty musisz sie jakos przelamac. Porozmawiaj z mama i spytaj sie ja o rade, powiedz ze nie wiesz jak sie tam zachowac. To twoja pierwsza wizyta, więc moze lekarz nie będzie cie badal. Możesz iść z mamą, bo słyszalam że twoja mama nie musi byc przy badaniu, bo badanie powinno sie odbywac za parawanem.
Pomogła: 55 razy Dołączyła: 18 Mar 2005 Posty: 5646
Wysłany: Nie 24 Kwi, 2005 15:42
w twoim wieku to normalne ze masz nieregularne miesiaczki i ze roznie trwaja.. nie ma potrzeby zeby isc do ginekologa. .zobaczysz pare dni i miesiaczka minie...
Gabra -Usunięty- Gość
Wysłany: Nie 24 Kwi, 2005 15:43
z mama wejdź bedziesz pewniejsza a ginekolog zadba by ta wizyta byla ok
jak mam nie isc mam sie wykrwawic przypominam moja miesiaczka trwa juz 7 dni i jest okropnie obfita moji zanjomi twierdza ze moge wpasc w anemie to nie jest zwykly okres to jest z czystą krwią ktora nie przypomina tej wydzieliny przy normalnym okresie
wklejam ci artykuł o podobnej tematyce
"Dekalog dobrego ginekologa"
***Przygotowuję się do mojej pierwszej wizyty u ginekologa. Dlatego chciałabym poprosić o sformułowanie swoistego "dekalogu dobrego ginekologa". O co powinien zapytać mnie lekarz, jakie zrobić badania?
Odpowiedź
Dobry ginekolog powinien poświęcić Pani wystarczającą ilość czasu, nie powinna Pani odnieść wrażenia, że się śpieszy. Powinien zapytać o wiek, od kiedy, jak długo i czy regularnie Pani miesiączkuje, o długość cyklu, czy w rodzinie były nowotwory narządu rodnego lub piersi. Powinien przeprowadzić dokładny wywiad dotyczący ewentualnych chorób i przyjmowanych leków, szczególnie dopytać o choroby zakrzepowo - zatorowe, choroby wątroby (żółtaczka zakaźna), palenie papierosów i tryb życia.
Powinien też Panią zbadać, w zależności od kształtu i budowy błony dziewiczej przez odbyt lub przez pochwę. Z badań dodatkowych na pewno powinien zbadać piersi, wykonać cytologię i tzw. stopień czystości pochwy, jeśli ma Pani jakieś dolegliwości. Powodzenia! ***
Nie masz się czego bać. Ginekolog zapyta czy jestaś pierwszy raz u niego. A jak ni to sama mu powiedz. Będzie wtedy bardziej ostrożny. A przedłużający się okres w twoim wieku to nie jest nic takiego strasznego. Zresztą sam ginekolog ci powie.
Proponuję wziąć ze sobą takie niemowlce, nasączone chusteczki. Mogą się przydać.
Nie masz się czego krępować. W końcu wszystkie tam chodzimy
_________________ a życie toczy, toczy swój garb uroczy,
toczy, toczy się los...
Pomogła: 12 razy Dołączyła: 25 Lis 2004 Posty: 604
Wysłany: Nie 24 Kwi, 2005 16:06
Pytanie nie brzmi, czy ma isc do ginekologia tylko jak sie zachowac.
JEsli bedziesz sie czula ebzpieczniej idz z mama (coprawda ja nigdy z mama nei bylam, wiec nie wiem jak to wyglada - czy mama wchodzi razem do gabinetu i uczestniczy w calym badaniu)
Co masz powiedziec? - przede wszytskim Dzien dobry pozniej nastapi seria pytan - czy pierwszy raz, kiedy byla pierwsza miesiaczka, jak dlugo trwala i generalnie co jest niepokojacego ze tu przychodzisz. (a moze tez pytac o ciaze, porody , poronienia - to tez takei standartowe pytania w wywiadzie)
Jak sie rozebraac - normalnie, zazwyczaj jest tam taka mila pani - zwana pielegniarka, ktora mowi ze prisze sie rozebarc, polozyc ubranie tu i tu usiasc tutaj bla bla. Da sie przezyc.
Przy takich obfitych meisiaczkach a i owszem moga wystapic niedobory zelaza, wiec slusznie ze sie wybierasz.
_________________ It`s not that gold
It`s not as golden as memory
Or the age of the same name