Wysłany: Sro 26 Sty, 2005 13:31 Przebieg sesji RPG
A więc tak. Wiem mniej więcej na czym polega sesja RPG. Jest MG oraz kilku graczy. MG układa scenariusz... i na tym kończy się moja wiedza. Czy to gracze sami wymyślają swoje postacie czy to MG je wymyśla, a oni je wybierają ? Jak ma się to co robią gracze do tego co ułożył MG ? Jestem w tym temacie zielony, więc fajnie by było gdyby ktoś mi to wyjaśnił Pozdrawiam
Pomogła: 9 razy Dołączyła: 06 Cze 2003 Posty: 2867
Wysłany: Sro 26 Sty, 2005 20:46
sesja polega na tym że jest MG i gracze ^^ hyh jak to już ująłeś.
Wszystko zależy od systemu w jakim grasz. Ja opiszę wg. powiedzmy Dnd.
Gracze robią sobie postacie wg. podręcznika, wg zasad zawartych w podręczniku. Rzutami kostką określają swoje cechy itp. Rola mistrza gry polega na wymyślaniu zdazeń itp. dla swoich graczy, na odgrywaniu wszystkich innych postaci poza graczami, oraz na ewentualnych rzutach w różnych celach (walki itp.)
Rola graczy polega na jak najlepszym odgrywaniu swoich postaci, dostosowując sie to rasy, klasy, charakteru, płci oraz wymyślonej przez siebie osobowości =).
No to tak ogólnie, jak cos to pytaj
_________________ a życie pozostawie bez komentarza..
Wysłany: Czw 27 Sty, 2005 10:17
niektórzy mg wymyslają scenariusz na bierząco (w trakcie gry), niektórzy taki pobieżny (szablonik i wogóle) wymyślają przed grą, a inni natomiast dokładnie piszą sobie w swoich notatniczkach gdzie i kiedy wyskoczy to, co zrobią tu co zrobią tam. Drukują sobie specjalne karty potworów, ze zdjęciami i wogóle (ale to juz jest lekka przesada ^^ potrzeba troche tego no ... slowko ucieklo - -"). =)
R2 -Usunięty- Gość
Wysłany: Czw 27 Sty, 2005 11:26
MG jest po prostu bogiem ;P może absolutnie wszystko, począwszy od zrzucenia na gracza lodówki a skończywszy na wcieleniu się w piękną kobietę i romansowanie z tobą ;P.
Wysłany: Czw 27 Sty, 2005 12:16
karty postaci są specyficzne dla każdego systemu rpg. ja pisałam głównie na podstawie Dnd więc karty do Dnd wyglądają tak:fronttył
uniwersalne karty do Dnd =)
R2 -Usunięty- Gość
Wysłany: Czw 27 Sty, 2005 12:16
Są do tego speclalne szablony, żeby się nie pogubić, ale zwykła kartka również może być
[Edit] Same time ;P
Tego jest od cholery polecam ci jakąś stronkę tematyczną, choćby wyżej podany poltergeist lub jakaś księgarnie. Są też w empiku
www.isa.pl Dystrybutor tam rowniez mozna kupic podręczniki i akcesoria
www.nowa.gildia.pl Można się bardzo wiele dowiedzieć www.dnd.polter.pl Wszystko wytłumaczone łopatologicznie. Najlepszy serwis
Wysłany: Nie 30 Sty, 2005 21:18
BangMan napisał/a:
... a jak odbywają się walki z jakimiś potworami ?
walki zazwyczaj odbywają się przy pomocy kostek wielościennych (4, 6, 8, 10, 12, 20 i procentówki [10 ścienna kostka, ponumerowana od 00 do 90 co 10]).
Gracze jak i potwory mogą być umieszcozne na specjalnej planszy w kratke (ja tam zazwyczaj używam ścierki w kratke albo jakies starej planszy do gry =p) a owymi "graczami i przeciwnikami" mogą być jakieś stare piosenki, tokenki (takie szklane kuleczki, zazwyczaj używane do gier bitewnych) bądź cokolwiek innego (używało sie gumek, naostrzyków itp.).
Rola graczy polega na jak najlepszym odgrywaniu swoich postaci, dostosowując sie to rasy, klasy, charakteru, płci oraz wymyślonej przez siebie osobowości =).
No to tak ogólnie, jak cos to pytaj
tak tylko w twoim przypadku najczesciej jest to elfka podobna z harakteru lekko do ciebie , ale najlepeij grałas jednak to ludzka zaklinaczke kapłanke Eleonorę.
W sumie wiekszosć moich graczy przeważnie graja swoje postacie tak że sa najbardziej podobne do nich wyjatek jest Stiv który próbuje realizowac tak swoje sny o potędze ale i tak daje się we znaki jego chaotycznosć.
Dopiero ostanio co poniektórym zachaciało sie odegrac coś bardziej wymagającego i tak pojawiła się zgraja palantynów i jeden konstrukt wcielenie prawa i porzadku.
panienka_wierzba napisał/a:
niektórzy mg wymyslają scenariusz na bierząco (w trakcie gry), niektórzy taki pobieżny (szablonik i wogóle) wymyślają przed grą, a inni natomiast dokładnie piszą sobie w swoich notatniczkach gdzie i kiedy wyskoczy to, co zrobią tu co zrobią tam. Drukują sobie specjalne karty potworów, ze zdjęciami i wogóle (ale to juz jest lekka przesada ^^ potrzeba troche tego no ... slowko ucieklo - -"). =)
To zalezy od graczy dla jednych można przygotowac gruby scenariusz i oni z przyjemnoscią beda grać według niego natomiast dla innych trzeba przygotowac sie na wszystko tutaj możesz sobie zapisać na kartce lub w głowie pare zdań ogólnego rysu fabuły a reszte dostosowywac na bierząco . Acha tutaj jest jedna zasada im bardzie postć dobra i praworzadna tym trudniej ja grac jako gracz ale łatwiej kontrolować jako MG a im bardziej zła lub chaotyczna tym łatwiej grać a trudniej kontrolowac jako MG.
A co do kart potworów to ja cos wyglada ciekawie warto to graczom wydrukować i zaprezentować zwłaszcza jak stworzenie przypomina skrzyzowanie chorych wizji Grigera i Beksińskiego
R2 napisał/a:
Atrybuty potworów sązawarte w podręczniku, ale oczywiście MG może je sobie zmieniać wg własnego upodobania
albo stworzyć własne i olac Ksiegi potworów w których moim zdaniem poza obrazkami nic ciekawego nie ma. Choc czasami można taka ksiego utrzeć nosa graczowi który uparcie mysli że wie lepiej choc tak nie jest .
Gracze jak i potwory mogą być umieszcozne na specjalnej planszy w kratke (ja tam zazwyczaj używam ścierki w kratke albo jakies starej planszy do gry =p) a
Szkoda że nie dane mi było doświadczyć twojego mistrzowania . Ale może kiedyś ??
owymi "graczami i przeciwnikami" mogą być jakieś stare piosenki, tokenki (takie szklane kuleczki, zazwyczaj używane do gier bitewnych)
Grałem w wiele gier bitewnych ale nie widziałem w nich nigdy twoich szklanych kuleczek ??
bądź cokolwiek innego (używało sie gumek, naostrzyków itp.).
Dobrze się sprawdzają klocki lego z ryczerzami choc ostanio pecha bycia używanami maja Space marines stojący na telewizorze.