Wysłany: Pon 24 Sty, 2005 16:58 ...:::miesiaczka-w tym wieku?:::...
Moze to pytanie jest głupie,ale dla mnie jest ono bardzo wazne...
Moja siostra ma dopiero 10 lat.Zawsze sie szybko rozwijala.W wieku 8 lat zaczely rosnac jej piersi mi natomiast w wieku 11 lat.Przedwczoraj dostala pierwsza miesiaczke.Ja miesiaczke dostalam jak mialam 12 lat i to bylo dla mnie juz bardzo wczesnie!Czy to normalne u cziewczynki 10 letniej ze w tym wieku moze dostac okres???Czemu ona sie tak szybko rozwija?
Gabra -Usunięty- Gość
Wysłany: Pon 24 Sty, 2005 17:02
To jej organizm decyduje kiedy ma zaxzac miesiaczkowacm,wiec jest ok
blackLady -Usunięty- Gość
Wysłany: Pon 24 Sty, 2005 17:18
To całkiem normalne, moja starsza koleżanka też dostała okres w wieku 10 lat, a skoro mówisz,że SIORKA zawsze sie rozwijała szybko to tymbardziej nie widze tu rzadnego "dziwactwa". To,że Twoja siostra dojrzewa tak szybko zależy od jej organizmu...
Pomogła: 45 razy Dołączyła: 19 Kwi 2004 Posty: 2212
Wysłany: Pon 24 Sty, 2005 17:31
To całkiem normalne Każdy organizm jest inny i niepowtarzalny Jedni się rozwijają szybciej, dródzy później. Zwykle odziedzicza się to genetycznie...
Pozdraviam
Nina_006 o genetycznosci to tu nie ma co mowic bo moja mama dostala miesiaczke jak miala 16 lat moja babcia (z tego co mama mi mowila) dostala jak miala 15 lat.Ja jak mialam 12 lat a moja siostra teraz (10lat) wiec sama widzisz...
Femme Fatale Gość
Wysłany: Pon 24 Sty, 2005 18:05
Ta, tak się mówi, że genetycznie. Moja mama zaczęła miesiączkować w wieku 17 lat, a ja? Ja miałam 11 lat jak dostałam pierwszy okres.
Wiesz, to całkiem normalne, każdy dojrzewa według własnego zegara biologicznego. Moja koleżanka też dostała okres w wieku 10 lat. Zauważylicie tak w ogóle, że teraz dzieci szybciej dojrzewają? Są wyższe, wyglądają doroślej? W porównaniu do np. lat 70 to 10 latka wygląda jak 12 latka. '
Pomogła: 7 razy Dołączyła: 20 Wrz 2003 Posty: 2143
Wysłany: Pon 24 Sty, 2005 19:36
Podpisuję się pod Femme Fatale. Ta teoria genetyki nie zawsze się sprawdza. Często,ale nie zawsze. U mnie się tak jakby sprawdziła...Różnica między nami(siostra,mama,siostra,ja) wynosiłą najwięcej rok.
A jednak okazuje się,że coraz częściej młode dziewczynki zaczynają miesiaczkować. I nie jest to nic strasznego.
Mróweczka
Tez za bardzo nie wieze w teorie genetyki. KAzdy rozwija sie tak jak mu kaze matka natura heh... no twoja siostra moim zdaniem chyba ma pecha... juz w takim wieku meczyc sie z kiesiaczka ? przechlapane..
No tak to nic dziwnego że dostała miesiaczke w wieku 10 lat chociaz dla mnie to wogóle dzewczyny powinny dostawac miesiaczki około 13-15 roku żecia
Tak jak mje poprzedniczki powiedziały to dopiero dziecko a juz musi sie meczyc z okresem... No ale teki jest życie..........
_________________ ==> ...::: JeSt Mi SmUtNo JeSt Mi ŹlE Bo TaK BaRdZo KoChAm CiĘ :::... <==
Agnieszka -Usunięty- Gość
Wysłany: Sro 26 Sty, 2005 22:36
Poprostu zal mi tych dzieci... nie wszystkie tak dojrzewaja ale wiekszosc i po co sie meczyc... ja mam 14 lat i mi nie spieszno za miesiaczka
stotka -Usunięty- Gość
Wysłany: Sro 26 Sty, 2005 22:45
Jesli dojrzewaja i maja miesiaczke - to juz z wlasciwego punktu widzenia sa to kobiety (kobietki jak wolicie).
Mi tam ich nie zal, bo co ma byc to bedzie... Dojrzewaja - kiedys by i tak dojrzewaly. Owszem, jest to niewygodne bo czasami taka 10-latka nie wie co to jest okres, nie wie ze moze juz byc w ciazy i potem chodza takie brzuchate 14-stki po Polsce [piknym kraju ]. Ogolnie rzecz biorac to ja nie wiem czy tak sie teraz stalo. Mozliwe ze tak bylo wczesniej a nikt do tego uwagi ni przykluwal, mozliwe, ale nie na pewno, wiec sie o to klocic nie bede. Juz z tego co mi wiadomo wiadomosci w 4 klasie SP sa powiekszone o cykl itd. (przynajmniej 'za moich czasow' tego nie bylo, mmoze tylko w mojej szkole).
Faktem jest tez to, ze te 'kobiety' czesto sa poprostu dojrzale fizycznie, niedojrzale psychicznie i 'szpanuja', wyglupiaja sie. OGolnie to 10-latki nie sa przygotowane na wejscie w doroslosc, ale coz, tego zmienic nie mozemy, mozna tylko im 'pomagac' etc.
Twoja siostra po prostu dojrzewa szybciej. Moja koleżanka też dostała okres w wieku 10 lat, ja miałąm 11 a piersi mi zaczęły troche rosnąć pod koniec trzeciej klasy.
No to faktycznie jak dostala miesiączkę w wieku 10 lat to bardzo w czesnie ale to różnie wpływa na hormony,....A zalezy to od pokolenia..Zapytaj siemamy kiedy ona dostala pierwszy raz...
blackLady -Usunięty- Gość
Wysłany: Sob 29 Sty, 2005 12:46
Załamana14 napisał/a:
No to faktycznie jak dostala miesiączkę w wieku 10 lat to bardzo w czesnie ale to różnie wpływa na hormony
Załamana chyba ci siem cos pomieszało Raczej hormony maja wpływ na dojrzewanie, a nie dojrzewanie na hormony