Wysłany: Sro 29 Gru, 2004 19:04 klopoty z rodzicami
mam 17 lat i mieszkam z mama i jej facetem. mam od siebie starszego faceta i mieszkamy razem (z moja mama).ma 29 lat. wiekszosc w rodzinie tego nie popiera ale mnie to czesciowo nie ochodzi bo to z nim zyje a nie z nimi. jednak jakis bol w sobie mam i zal do nich ze taka sytuacja wystarczyla im do tego by mnie odtracic... mama czasem jest na serio wkurzajaca i nie wiem jak jej przemowic do rozumu ze czasem nie ma racji. w domu mam byc o 9 i takie tam... od jakiegos czasu juz jest troche lepiej ale kiedys znecala sie nade mna i bratem fizycznie i psychicznie. wiadomo kocham ja bo jest moja mama ale nie potrafie juz wytrzymac z nia pod jednym dachem !!!!!!!!!!!!!! czy ktos moglby mi powiedziec czy to prawda ze w wieku juz 16 lat mozna zyc na wlasna reke a jesli nie to czy wystarcza mi 17 lat by podjac samodzielne zycie? prosze o szybka odpowiedz
Pomogła: 13 razy Dołączyła: 25 Lis 2004 Posty: 809
Wysłany: Sro 29 Gru, 2004 19:44
wiesz co z tego co ja wiem, to mozesz zaczac zyc na wlasna reke kiedy chcesz..oczywiscie jesli tak dogadasz sie z mama..jesli nie to o twojej smodzielnosc decyduje sad rodzinny (oczywiscie przed ukonczeniem 18 lat)..ale przepraszam ale nie rozumum kto ma 29 lat? mama? jej facet? twoj facet i mieszkacie razem?
edit: jesli sad rodzinny uzna ze mozesz zaczac zycie juz jako dorosla osoba moze ci przyznac alimenty od mamy do czasu kidy sie uczysz i skonczysz 25 lat (oba warunki musza byc spelnione), jednak nie sadze zeby sad przyzna ci mieskzanie itp...wiec tak czy siak jesli nie masz mozliwosci wyprowadzenia sie od mamy to i tak zostaniesz pod jej opieka a sad nie moze jej zabronic jej mowinia ci o ktrej masz byc w domu...dowod osobisty nie zabiera praw rodzicielskich....a bedac pelnoletnia sad rodzinny nie bedzie sie wtracal do twoich sparw domowych...
No niby ze bys juz mogl ale ci to odradzam.Jeszcze sie okaze ze zostaniesz sam i nie bedziesz miec dachu nad glowa ani nikogo.A ten facet jesli nie chodzi o tego od mamy znudzi sie toba i cie tez zostawi.
PS.W tekscie masz napisane ze masz faceta ktory ma 29 lat a masz w profilu ze jestes chlopakiem czyli co jestes gejem???
Ty masz 17 lat. Facet twojej matki ma 29. To ile lat ma twoja matka?? Powiem Ci tak ja bym Ci nie radził opuszczać domu w tak młodym wieku. Podam Ci przykład Dorota Rabczewska zwana potocznie Doda opuciła sówj rodzinny dom w woeku 13 lat. Nie pochwalam tej decyzji widzisz co z niej teraz wyrosło jaka ''Piosenkarka'', która zachowuje się jak jaka pani do towarzystwa.