Pomogła: 7 razy Dołączyła: 20 Wrz 2003 Posty: 2143
Wysłany: Sob 25 Gru, 2004 21:16 chemia,kl. I
Nie jest to trudne pytanko,mam nadzieję,że ktoś mi pomoże. A więc-jakie można zaobserwować przykłady higroskopijności w życiu codziennym? Proszę,niech ktoś odpowie! Pani od chemii jest b.wymagająca, na święta zadałą nam 18 zadań w ćwiczeniach...
Pomogła: 29 razy Dołączyła: 14 Wrz 2002 Posty: 2694
Wysłany: Sob 25 Gru, 2004 21:24
definicja higroskopijności:
higroskopijność:
skłonność niektórych substancji stałych i ciekłych do wiązania wilgoci (wody i pary wodnej) z powietrza. Prowadzi to do rozpuszczania się tych substancji w przyciąganej wodzie.
Doskonalym przykladem obrazujacym zjawisko higroskopijnosci jest piasek. Zaleca sie aby przed okresem zimowym wytrzepać wycieraczki samochodowe z piasku, ponieważ jest on higroskopijny i co za tym idzie wiąże wilgoć. A jeżeli zimą w samochodzie będzie wilgotno to bardzo szybko zaczną parować szyby.
Druga sprawa, to papier gazetowy (taki jak np. Wyborczej). Jeśli w samochodzie jest wilgoć zaleca się włożenie pod wycieraczki gazety, która doskonale ją "zbierze".
_________________ Zapraszam na moje nowe Forum: kolej, podróżni, Mazowsze. (adres w przycisku www)