Pomogła: 7 razy Dołączyła: 21 Kwi 2003 Posty: 1093
Wysłany: Sro 01 Gru, 2004 21:30 Re: pieski
sami10 napisał/a:
uwaga ! psom nie wolno pozwalać na wąchanie psich odchodów nie pamiętam dla czego bo w 1 klasie czytałam książkę o psach i tam było to szczególnie zabronione i jeszcze młodym psom nie pozwalajcie wchodzić po schoodach
Trochę spóźniona z odpowiedzią (mam tyle starych postów do przeczytania..), ale:
Psom wyraźną przyjemność sprawia wąchanie odchodów innych kumpli =] To takie SMS'y. Pies ma b. dobry węch i po jednym "wąchnięciu" potrafi rozpoznać czy ślad zostawiła samica czy samiec. Ale to prawda: młode psy mogą zarazić sie chorobami zakaźnymi (nie pamietam dokladnie, ale chyba nosówka) od których mogą umrzeć. Najbardziej narażony na śmierć jest właśnie szczeniak, wtedy ławo łapie choroby.
MEFIU napisał/a:
Co do jamników to ja bym się sprzeczał bo moja sąsiadka mieszka na 2 pietrze i miała jamnika i codzienie wychodziła z nim na dwór i przez 10 lat nic mu nie było ale zdechł ze starości
Moja ciocia też miałą przez 10 lat jamnika... no i wyskoczył mu dysk... i zmarł, bynajmniej nie ze starości Jamniki mają bardzo słaby kręgosłuk ze względu na jego długość, łatwo może wyskoczyć im dysk. Właśnie dlatego lepiej znosić je ze schodów na rękach, ale w odpowiedniej pozycji (!) - dolne łapki i pupcia ( ) psiaka na Twoich rękach, a górne na ramieniu .