akurat dziś sobie tak z ludzikami (z forum też) gadałam o takich rzeczach =)
tak u mnie w szkole ejst coś takiego, miało być też podobne z programu Socrates Comenius ale niestety z tego programu na razie tylko nauczyciele odwiedzają nasz kraj i na odwrót.
Za to nasza nauczycielka Angielskiego (moja wychowawczyni,jestem w klasie językowej) współpracuje z bardzo dużą ilością szkól, więc moja klasa ma mozliwośc wymiany w tym roku (jestem w 2 gimn) uczniowie ze Szwecji (z liceum) przyjadą do nas na wymianę na tydzień (w maju lub czerwcu) a odwrotnie (niektórzy z naszej klasy pojadą do szwecji) na początku przyszłego roku szkolnego.
Mamy też taka możliwośc w Litwą (też z liceum) wydaje mi sie to b. b. fajne =) można b. dobrze podszkolić swój angielski ^^
_________________ a życie pozostawie bez komentarza..
Taa, na takich wymianach jest świetnie. Jeśli będziesz mogłą to jedź ! Podszkolisz język !
U mnie w szkole w 2 klasie był (był, bo ja już jestem w 3) wyjazd do Holandii, niestety tylko na 4 dni. Ja nie pojechałam, bo rodzice nie zgodzili się przyjąć Holendra. A w 3 klasie można wyjechać do Szecji na 2 tygodnie. Ale ja niestety chyba nie pojadę, bo to jest wiosną, a ja zimą mam u babci zamieszkać, bo burzymy dom i budujemy nowy, więc nie miałabym gdzie przyjąć gościa.
Za to wybieram się do Niemiec w liceum. Jeśli pójdę do naszego LO, to są dwie możliwości wyjazdu.
Pierwsza na 3 lata, w 2 klasie z możliwością wracania do Polski co któryś tam weekend. W Niemczech (Zewenbergen chyab to jest) uczy się i zdaje maturę.
A druga możliwość jest taka, żeby w trzeciej klasie LO wyjechać do Niemiec i tam się uczyć przez bity rok i nie wrócić przez całe 11 miesięcy do kraju ani razu. Nie zdaje się matury, a 3 klasę trzeba powtarzać. Poza tym to troszkę kosztuje, w tym roku kosztowało 3600 euro. Ale się opłaca, bo język będzie się znało zawodowo ... no i rok bez starszych...mmm. A w Niemczech jest o tyle dobrze, że jak już masz 18-stkę to masz całkowicie wolną rękę, możesz robić co chcesz. Same balangi, zero nauki, a oceny i tak świetne (wiem, bo kolega opowiada, w tym roku jest).
No a jak się nie załapię ani na to, ani na to to pojadę po maturze do Niemiec jako opiekunka do dzieci i ozstanę tak rok, czy dwa... Tak, żeby perfekcyjnie umieć język.
A więc jak widzicie wyjadę i tak i tak, tylko kwestia czasu
U mnie w szkole też są takie wymiany, ale do Anglii. Bardzo chciałabym pojechać na taka wymianę, bo słyszałam, że zawsze można wtedy poznać super osoby!!
My nie mamy takich bajerów w szkole ale co rok nauczycielki j.angielskiego organizują wycieczkę do Londynu. Też się mieszka u angielskich rodzin, w grupkach po 2,3 osoby,tamte rodziny też mają dzieci więc to wszystko jest super zorganizowana,tygodniowa nawet nie droga bo mniej niż tysiąc złotych,ale moi rodzice nie wytrzasną w zimie tyle pieniędzy i ja nie jadę,a szkoda...
W tamtym roku mieliśmy chłopaka z Białorusi .
Wszystkie mam po nim złe wspomnienia:
najpierw namówił całą męską częśc klasy
i natarli nas tak sniegiem ze połowa dziewczyn była chora.
Fajne wspomnienia nie??
_________________ Na twarzy uśmiech
a w sercu ból
to najtrudniejsza z życiowych ról...
Jetsem dopiero kilka miesiecy w nowej szkole wiec wszystkiego nie wiem. Chociaż wydaje mi się wydaje,z ę nie ma, ale nie jestemn pewna. To jest fajne, bo można podszlifować swój język.
U mnie nie ma. Może dlatego, że jestem dopiero w gimnazjum. Za rok wybieram się do liceum gdzie są wymainy. Chciałabym pojechać, ae chyba się na to nie zdobędę. Obcy kraj... hmm... NIe wiecie czy na wymianę można pojechać np z koleżanką?
_________________ And yeah, yeah, God is great.
Yeah, yeah, God is good.
Yeah, yeah, yeah, yeah, yeah.
What if god was one of us,
just a slob like one of us,
just a stranger on the bus trying to make his way home?
u nas my "dzieci" z 2 klasy gimnajzum, mielibyśmy wymianę z ludźmi ze szkół średnich (z tą Szwecją) i jak dla mnie to to niezłe jest =).
Wymiany jednak nie powinny być wczesniej niż w gimnazjum przynajmniej takie ejst moje zdanie. Mam nadzieję również na wymiany w szkole średniej do której pójdę...
_________________ a życie pozostawie bez komentarza..