Nie, nie... nie chodzi o to, że mam z tym jakieś problemy, ale pytam się, czy tylko ja uważam, że logika jest nielogiczna... a to, że nie wiesz o co chodzi, tylko to potwerdza...
_________________ ... to wszystko zależy od ciebie, do kogo będziesz strzelał
to wszystko zależy od ciebie, za co i kogo bedziesz umierał ...
A mozesz powiedziec z kad wzielas to zdanie? Bo ono wydaje mi sie nielogiczne ;P
A zreszta rownie dobrze mozecz to czytac doslownie:).
Przeczytaj sobie ta stronke co ci podalem tam sa zadania itp. polecam:)
_________________ "Chlop co tabaki nie zazywa baba sie nazywa"
"Kto sie wczesnie z lozka zbiera ten wczesnie umiera" - Rincewind
no to jest logiczne pod warunkiem że się zastanowisz i spojżysz pod właściwym kątem
Jeżeli krowa jest zielona, to łódki potafią latać
w tym wypadku to rodzaj ironii bo wyobrź sobie że jakieś dziecko mówi ci krowa jest zielona to tysobie żatujesz że Jeżeli ..... no i teraz ustalamy warość logiczną zdania ale z tym jak już zostało napisane dajesz sobie rade..
to zdanie moze byc logiczne jesli nie bierzesz jego doslownie ale jest logiczne dlatego ze ani krowa nie moze byc zielona ani lodki nie moga latac dlatego te porównania sa logiczne bo obie te rzeczy sa niemozliwe:P
a gdyby powiedziec ze jesli krowa jest zielona to lodki moga plywac to by bylo nielogiczne bo jedno i drugie nie jest sobie rowne (jedno jest mozliwe drugie nie) chyba rozumiesz troche
Określenie "nielogiczna" pochodzi od rzeczownika "logika" i oznacza "niezgodne z zasadami logiki". To co mówisz da się więc sprowadzić do "logika jest sprzeczna wewnętrznie", co moim tylko zdaniem prawdą nie jest.
"Jeżeli krowa jest zielona, to łódki potrafią latać." Zdaje mi się że oczekujesz od logiki, że będzie czymś czym nie jest. Logika zajmuje się określaniem wartości sądów(prawda lub fałsz), ich klasyfikacją i metodami operowania nimi. Zdanie które podałaś jest poprawną konstrukcją logiczną i oznacza: JEŻELI (wskazana krowa ma cechę - zieloność) TO (wszystkie łódki mają cechę - latają). W naszej rzeczywistości materialnej to zdanie jest fałszywe, co w żaden sposób nie wpływa na jego logiczność.
_________________ I ze zgrozą pojąłem, że zazdrościć zdolnym
Temu, co w otchłań biegnie z skwapliwością wściekłą,
I, własną krwią pijany, po życiu mozolnym
Na śmierć przeniósłbym mękę, a nad nicość piekło.
Poczekajcie! Źle mnie zrozumieliście! Ja wiem, ze to zdanie jest logiczne. jeśli chodzi o scisłość taki typ zdania nazywa się implikacją. I - co więcej - jest prawdzie, bo w implikacji 2 zdania fałszywe dają zdanie prawdziwe.
Chcialam tylko zaznaczyć, że to trochę bez sensu wymyślać nauke która jest sprzeczna z naszym pojęciem "logiczności" i pradziwości znań.
I chciałam powiedzieć, że nie proszę was o pomoc, tylko o potwierdzenie, bądź zaprzeczenie mojej tezy, ze logoka jest w gruncie rzeczy nielogiczna...
Nasze pojęcie logiczności prowadzi do takich właśnie a nie innych zasad logicznych, inne systemy są niespójne. Inaczej - mylisz skutek z przyczyną; twoje pojęcie logiczności bierze się z tych właśnie zasad, choć w sposób niejawny.
I jeszcze jedno - w naszej rzeczywistości sądy "Krowa jest zielona" i "Łódka lata" bynajmniej nie są z gruntu fałszywe, bo nic w jej strukturze nie zabrania krowom być zielonymi a łódkom latać. Dlatego w tym kontekście zdanie to jest dla mnie fałszem, gdyż spełnienie warunku(pomalowanie krowy na zielono) nie spowoduje raczej, by łódki zaczęły latać. Tyle.
_________________ I ze zgrozą pojąłem, że zazdrościć zdolnym
Temu, co w otchłań biegnie z skwapliwością wściekłą,
I, własną krwią pijany, po życiu mozolnym
Na śmierć przeniósłbym mękę, a nad nicość piekło.
I jeszcze jedno - w naszej rzeczywistości sądy "Krowa jest zielona" i "Łódka lata" bynajmniej nie są z gruntu fałszywe, bo nic w jej strukturze nie zabrania krowom być zielonymi a łódkom latać. Dlatego w tym kontekście zdanie to jest dla mnie fałszem, gdyż spełnienie warunku(pomalowanie krowy na zielono) nie spowoduje raczej, by łódki zaczęły latać. Tyle.
No, dobrze - powinnam dodać, że zakładamy, że krowy nie są zielone... A wtedy to, czy łódki potrafia latac, czy nie nie ma wpływu na wartość logiczna zdania... i tak i tak jest prawdziwe...
ot, po prostu myli sie niektorym jeszcze logika z normalnoscia, a to dwie rozne rzeczy [miedzy innymi dlatego, ze 'normalnosc' jest intuicyjna i niedefiniowalna].
_________________ I wiped a silver bullet tear
and with every tear a drem