iliada nie jest super kiedy walkujesz ja z kazdej strony i wyciagasdz z niej rzeczy, ktorych homer do niej nie wkladal. Szkolne interpretacje smierdza. Krol Edyp smierdzi nawet bardziej - 70 stron rozwlekania historii ktora spokojnie mozna strescic w pol strony
_________________ I wiped a silver bullet tear
and with every tear a drem
iliada nie jest super kiedy walkujesz ja z kazdej strony i wyciagasdz z niej rzeczy, ktorych homer do niej nie wkladal. Szkolne interpretacje smierdza. Krol Edyp smierdzi nawet bardziej - 70 stron rozwlekania historii ktora spokojnie mozna strescic w pol strony
Jeśli chodzi o Iliadę, to się zgadzam i to do niej racze podpasowałabym opis, że możnaby ją spokojnie straścić na pól strony. Król Edyp mi się podobał. A poza tym dramaty zachowują pewną prawidłowość: mało treaści, dużo gadania...
_________________ ... to wszystko zależy od ciebie, do kogo będziesz strzelał
to wszystko zależy od ciebie, za co i kogo bedziesz umierał ...
iliady bym nie streszczal, bo to kawal dobrej literatury jest, za to krol edyp to rozpisana na kilkadziesiat stron 1/4 mitu o labdakidach, ktory zajmuje poltorej strony.
_________________ I wiped a silver bullet tear
and with every tear a drem
A poza tym dramaty zachowują pewną prawidłowość: mało treaści, dużo gadania...
Zobaczysz jeszcze dramaty, gdzie mnóstwo treści jest nawet w didaskaliach, ale to dopiero XX wiek .
altruista napisał/a:
Pół biedy, że wyciąga się rzeczy których tam nie ma; gorzej że twierdzi się, że jest tam tylko to, co się wyciągnęło, i nic więcej. Tyrania intepretacyjna.
_________________ I ze zgrozą pojąłem, że zazdrościć zdolnym
Temu, co w otchłań biegnie z skwapliwością wściekłą,
I, własną krwią pijany, po życiu mozolnym
Na śmierć przeniósłbym mękę, a nad nicość piekło.
Zazdroszczę Wam wszystkim!Nas tak wyczerpują lektury zadawane przez Felka,że szkoda gadać...w tym roku przerabiamy 13 LEKTUR!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Zazdroszczę Wam wszystkim!Nas tak wyczerpują lektury zadawane przez Felka,że szkoda gadać...w tym roku przerabiamy 13 LEKTUR!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ja bodajże 19 czy 20... Ale sporo jest takich o objęctości Króla Edypa czy Antygony...
_________________ ... to wszystko zależy od ciebie, do kogo będziesz strzelał
to wszystko zależy od ciebie, za co i kogo bedziesz umierał ...