Wysłany: Czw 17 Cze, 2004 14:48 [*] Zmarł Jacek Kuroń...
[ * ]W Warszawie po długiej chorobie zmarł Jacek Kuroń. Był wybitnym polskim politykiem i publicystą. W czasach komunistycznych był działaczem opozycyjnym, po 1989 roku posłem, a także jednym z liderów Unii Demokratycznej, ministrem pracy i polityki socjalnej.
Choć od kilku lat z powodu choroby nie zajmował się polityką, cieszył się popularnością i zaufaniem. Pasją jego życia była działalność społeczna.
Jacek Kuroń był jedną z najbardziej znanych postaci opozycji antykomunistycznej, z którą był związany od połowy lat 60.
Współtworzył Komitet Obrony Robotników, wielokrotnie był więziony i internowany, uczestniczył w obradach "Okrągłego Stołu". W więzieniu spędził łącznie blisko 10 lat.
Urodził się 3 marca 1934 roku we Lwowie. Ukończył historię w Uniwersytecie Warszawskim. W latach 40-tych należał do Związku Harcerstwa Polskiego, w latach 50 działał w Związku Młodzieży Polskiej i PZPR.
Z partii dwukrotnie go usuwano: w 1953 roku za odmowę złożenia samokrytyki i w 1964 roku - za "List otwarty", napisany wspólnie z Karolem Modzelewskim. W 1975 roku był współinicjatorem listu 59 intelektualistów, którzy wystąpili w obronie praw człowieka w PRL.
W Komitecie Obrony Robotników działał od jego powstania w 1976 roku do 1981 roku. Rok później został oskarżony o próbę obalenia ustroju. Był doradcą Komisji Krajowej "Solidarności" i Tymczasowej Komisji Koordynacyjnej NSZZ "S" w okresie, gdy związek działał w podziemiu.
Po przełomowym 1989 roku został członkiem-założycielem ROAD, a następnie wiceprzewodniczącym Unii Demokratycznej. Potem był związany z Unią Wolności.
W rządzie Tadeusza Mazowieckiego i Hanny Suchockiej kierował ministerstwem pracy i polityki socjalnej. Pod jego kierownictwem opracowano pierwszą w powojennej Polsce ustawę o bezrobociu i utworzono Fundusz Pracy.
Od 1989 roku był posłem na Sejm trzech kolejnych kadencji. W 1995 roku w pierwszej turze wyborów prezydenckich zajął trzecie miejsce, za Aleksandrem Kwaśniewskim i Lechem Wałęsą.
W latach 90. zainicjował wiele akcji społecznych, między innymi powstanie Fundacji "Pomoc Społeczna SOS, mających łagodzić dotkliwe skutki transformacji gospodarczej w naszym kraju.
Jacek Kuroń jest autorem kliku książek, między innymi: "Polityka i odpowiedzialność", "Wiara i wina. Do i od komunizmu", "Moja zupa" oraz "Spoko, czyli kwadratura koła". Swoją aktywność w licznych ruchach społecznych podsumował w książce "Działanie". *
tak ostatni coraz częsciej słyszy się o śmierci kogoś sławnego...zastanówmy się jednak ile dzieci codziennie umiera z głodu? o tym się nie mówi a skrajna nędza jest nawet u nas w Polsce...
oczywiście zapalam znicz dla Kuronia
[*][*][*][*][*][*][*][*][*][*]*][*][*][*][*][*][*][*][*][*]
_________________ "Każdy ma swojego Boga a oni wszyscy są jednym"
No.. To dopiero byl ktos.
A co do tego ze z glodu umieraja setki dzieci to jestem za tym.
Malo sie z tym robi nic sie o tym nie mowi a gdy ktos zginie jak chocby reporter jakis to jest poruszenie i zaloba w calym kraju.
Oczywiscie Jacek Kuroń zasluguje na zalobe byl dobrym czlowiekiem i wiele zdzialal.
[*]
_________________ "Chlop co tabaki nie zazywa baba sie nazywa"
"Kto sie wczesnie z lozka zbiera ten wczesnie umiera" - Rincewind
szkoda go, jak kazdego zresztą. ale jacek kuron to był nie byle kto. słuchałem jego wywiadów i przyznaje ze to był naprawde inteligentny i wielki człowiek. za okupacji był cenzorem, siedział w wiezieniu, kurde człowiek legenda.
Oglądałam wczoraj w TV transmisję z pogrzebu Jacka Kuronia. Aż się popłakałam ze wzruszenia.
Pamiętam , że jego pierwsza żona umarła , i ożenił się po raz drugi ...Ale dziwi mnie to , że nie pochowano go właśnie koło żony , tylko na Cmentarzu Wojskowym. Ale jego żona chyba była pochowana na cmentarzu katolickim , a on przeciez nie był wierzący...To chyba dlatego nie pochowali go koło jego pierwszej żony Gaji , bo druga jeszcze żyje
Dobrze mówię?
Wiodcznie Lucja_nastka zajmuje się pisaniem banalnych historyjek o tym jak w wieku 14 lat odbyla stosunek z przyjacielem , mówię tu o : http://dziecionline.pl/forum/viewtopic.php?t=3456
No a kompletnie nie wie co się wokoło niej dzieje