Też się wstydziłam mamie powiedzieć. Pierwsze co powiedziałam kolerzance a ona kazała mi powiedzieć mamie. I jakoś dałam radę. Zawołałam mamę i powiedziałam.
Rozumiem co czujesz ale się nie martw. Mama to twój przyjaciel . Ota widziała już wszystko u cienbie jak byłas amłym dzieciuchem więc i teraz niczym się nie przestraszy xDD
Powiedz keoiej mamie bo prędzej czy później i tak się dowie i będzie się martwiła że nie masz od niej zaufania.
No tak...Tylko ze to jest strasnzie trudne Boze i okres mam już 7 dni!! Czy wszystko jest w porządku? to znaczy teraz krew nie leci już tak jak na początku ale nadal krwawienie jest...Boże boje się... ;(
Nie dowie xD Już sie ciota skończyła xD Tylko ze teraz jest jeszce gorsza sytuacja....Mama zapisała mnie n nauke pływania i co tydzień jeżdzę na basen... :(to będzie trwało do listopada czyli jescze okres załapie..
Wysłany: Sro 17 Wrz, 2008 07:26
Wszyscy Cię tu zachęcają żebyś mamie powiedziała, a nam możesz zaufać - po prostu powiedz.
Szczególnie zaufaj dziewczętom forumowym, bo One swego czasu przeżywały to same, wiedzą jak to jest i jakoś sobie z tym pordziły. A jak? Po prostu powiedziały mamie to i owo i po problemie.
Pamiętaj - rodzice to nie wrogowie, naprawdę z nimi można porozmawiać : )
Pomogła: 16 razy Dołączyła: 08 Gru 2006 Posty: 716
Wysłany: Sro 17 Wrz, 2008 15:31
A może kolejny okres dostaniesz za 5 miesięcy? Te pierwsze są w większości przypadków nieregularne, więc nawet na basenie może ci się przydarzyć... radzę powiedzieć mamie.
To nic strasznego, zobaczysz potem sie bedziesz z tego smiala A co ja mam powiedziec? Jak pierwszy raz dostałam okres to powiedziałam... bratu! XD Bo mamy nie bylo w pobllizu bo bylam na wakacjach a potem jak wrocilam do domku, poprostu powiedziałam "mamo wiesz, chyba dostałam okres" i tyle. Potem Ci sama bedzie kupowac podpaski itp Spokojnie, dasz radę Kazda z nas przez to przechodzila i to calkowicie naturalna rzecz )
Ja dostałam pierwszej miesiączki w szkole.. Jak przyszłam do domu to się popłakałam i powiedziałam mamie . Nie masz się o co martwić, śmiało powiedz to swojej rodzicielce. Kto wie, może ona również wstydziła się powiedzieć o tym swojej mamie.
A teraz pójdźmy w przeszłość > masz 16 lat i dalej mamie nie powiedizałaś o okresie , mama się martwi i wtedy co? Wiesz co amo? dotałam np. 4 lata temu okresu , nie gniewasz się że ci nie powiedziałam?
Albo jesli coś będzie cie martwić to jak? Wiesz mamo mam miesiączke od roku i wiesz niepokoji mnie...
I co wtedy? To naprawde nie jest straszne!
Andzia radzę ci powiedzieć swojej mamie.
Jak ja miałam pierwszą to nie wstydziłam się tego mówić.
ja pierwszy okres miałam naszczęście w domu akurat tak pod wieczór i jak wyszłam z łazienki to akurat zobaczyłam mame i powiedziałam jej.a ona była ze mnie szczęśliwa.
Więc wiesz mi nic się nie stanie jeśli powiesz.przeciesz nikt tu nikogo przez okres nie zabija bo to rzecz naturalna.
Hehe ale dawno pisałam ten temat...Mając 11 lat Lol,teraz mam 13.
Mama sama się domyśliła,zobaczyła ze mam 2 pary majtek bo to po WF-ie było...Sama radziłam sobie przez jakiś rok A teraz biorę jej podpaski i nawet nie wie kiedy mam okres... Wszystko jest ok