| Dzieci OnLine | Suwałki | Gry online | Maluch |

Dzieci OnLine  Strona Główna Dzieci OnLine
Człowiek nigdy nie pozbędzie się tego, o czym milczy.

RegulaminRegulamin   FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat :: Następny temat
Idź do strony 1, 2  Następny
Matura
Autor Wiadomość
Kimex Płeć:Mężczyzna
Junior
Junior

PostWysłany: Wto 30 Wrz, 2008 20:21   Matura Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Jak zwykle swoim stylem napisze wprost o co chodzi:
Jestem w drugiej klasie liceum dowiedziałem się że do marca następnego roku mam prawo złożyć propozycje własnego tematu na mature ustną z Języka Polskiego.
Temat zostanie rozpatrzony przez komisje (jak najbardziej pozytywnie o ile będzie sensowny) I będe mógł go zdawać na maturze.

Moją mocną stroną jest tolkien . Silimarilion , dzieci hurina , władca pierścieni , hobbit (i teraz Tolkien: mistrz śródziemia) przeczytane po kilka razy i większość faktów znana na pamięć.

problem jednak w tym że nie moge wymyśleć żadnego dość ... sensownego tematu (i tu licze na waszą pomoc drodzy użytkownicy tego jakże zacnego forum)
Przejdź na dół
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Shaunri Płeć:Mężczyzna
Aktywista
Aktywista

PostWysłany: Wto 30 Wrz, 2008 21:02    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Nie zaleca się obmyślania tematu pod jedną książkę - bardzo mała szansa że ktokolwiek taki temat przepuści.

Lepiej pomyśl nad tematem odnośnie ogólnie książek o tematyce fantastycznej.

"Świat przedstawiony w literaturze fantasy"
"Czarodzieje i różne ich ujęcia w literaturze fantasy"
"Elfy, krasnoludy, orki, trolle - rasy, ich stereotypy i różne ujęcia w literaturze fantasy"
"Dobro i zło, oraz różne sposoby ich prezentacji w literaturze fantasy"

Naprawde, można wymyśleć cokolwiek, kwestia tego żebyś miał większy zakres lektur.
Powrót do góry
Junior
Junior

PostWysłany: Sro 01 Paź, 2008 08:31    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Głównie jednak interesowałby mnie tolkien (ew. nieszczęzny drizzt salvatora)
Powrót do góry
Aktywista
Aktywista

PostWysłany: Sro 01 Paź, 2008 13:30    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Ja Ci tylko mówię że tematy związane z jednym autorem (i do tego Tolkienem) muszą być naprawdę "wypaśne" żeby zostały przyjęte. Generalnie nawet nie próbuj, zmarnujesz tylko szansę.
Powrót do góry
Junior
Junior

PostWysłany: Sro 01 Paź, 2008 16:07    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Shaunri napisał/a:
Ja Ci tylko mówię że tematy związane z jednym autorem (i do tego Tolkienem) muszą być naprawdę "wypaśne" żeby zostały przyjęte. Generalnie nawet nie próbuj, zmarnujesz tylko szansę.

ale zostaną przyjęte.
moja szkoła to mała szkoła - tu jest 60 uczniów w zeszłym było 30 (drugi rok szkoły) w komisji akceptującej tematy jest dyrektor (który mnie uwielbia bo jestem jego pupilkiem od konkursów ot.co ^.^) i pani od polskiego z drugiej klasy do której moge zawsze podejść i spytać : czy to akceptuje

nie jest to jakaś wysoka i nie zdobyta komisja .
Powrót do góry
Aktywista
Aktywista

PostWysłany: Sro 01 Paź, 2008 17:07    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Ach, w takim razie zwracam honor i wal w ten sposób - Wybierz sobie coś w stylu "świat przedstawiony...", "Dobro i zło...", czy coś takiego i po prostu wrzuć to w "... na podstawie powieści J.R.R.Tolkiena"

Kwestia tylko o czym byś chciał pisać? A to już mi ciężko powiedzieć. Na podstawie Tolkiena mozna napisać wszytko, nawet jakiś...
"... Motyw ucieczki z życia do świata alternatywnego na przykładzie prozy J.R.R.Tolkiena"
... naprawdę - co sobie nie wymarzysz.
Powrót do góry
Junior
Junior

PostWysłany: Sro 01 Paź, 2008 17:31    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Raczej coś bardziej sensownego niż takie " ideał heroiczny bohatera przedstawiony W:"
Coś w smaku : zgubna rządza władzy na podstawie :blabla bla
Powrót do góry
Aktywista
Aktywista

PostWysłany: Sro 01 Paź, 2008 19:16    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

No... Naprawdę można zrobić cokolwiek - ale jeśli nie masz pomysłu, to nie ma raczej co kombinować. Najwyraźniej w tej tematyce nie ma nic co by Ci się jakoś wyraźnie rzuciło w oczy, więc i tak dasz radę wybrać coś z listy tematów.
Powrót do góry
Słupek Płeć:Mężczyzna
Aktywista
The Man Without Fear
Aktywista

PostWysłany: Sro 01 Paź, 2008 20:58    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

A to nie jest tak, że te tematy się wysyła do Centralnej Komisji i albo opublikują na liście w następnym roku albo nie?

Ja sobie i tak gotowca wziąłem, chociaż wszystkie były lipne Mr. Green

Junior
Junior

PostWysłany: Sro 01 Paź, 2008 21:48    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Shaunri napisał/a:
No... Naprawdę można zrobić cokolwiek - ale jeśli nie masz pomysłu, to nie ma raczej co kombinować. Najwyraźniej w tej tematyce nie ma nic co by Ci się jakoś wyraźnie rzuciło w oczy, więc i tak dasz radę wybrać coś z listy tematów.

albo poprostu jeszcze takiego nie wymyśliłem ot co
Powrót do góry
Aktywista
Aktywista

PostWysłany: Czw 02 Paź, 2008 06:21    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Słupek - Ja się nie znam, na mnie nie patrz : )

Kimex - Bo nie łapiesz w jaki sposób powinno się wymyślać temat - Pomyśl o czymś o czym CHCIAŁBYŚ napisać z tematyki Tolkiena i podpasuj pod to temat, po prostu.
Powrót do góry
After School Płeć:Kobieta

PostWysłany: Pią 17 Paź, 2008 15:07    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Hej, jeśli potrzebujecie pomocy w przygotowaniu do matury to mam świetny pomysł.
Dajcie znać
Powrót do góry
nasty_girl Płeć:Kobieta
Aktywista
lalala :d
Aktywista

Pomogła: 55 razy
PostWysłany: Pią 17 Paź, 2008 16:59    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Też nie słyszałam, żeby ktoś musiał sobie sam temat wymyślać..
Powrót do góry
Junior
Junior

PostWysłany: Pon 17 Lis, 2008 17:56    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

nasty_girl napisał/a:
Też nie słyszałam, żeby ktoś musiał sobie sam temat wymyślać..

musisz nie musisz . możesz . do maja drugiej klasy masz czas.
Powrót do góry
nasty_girl Płeć:Kobieta
Aktywista
lalala :d
Aktywista

Pomogła: 55 razy
PostWysłany: Wto 18 Lis, 2008 10:09    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

My dostawaliśmy tematy we wrześniu bodajże, a lista była gotowa.
Powrót do góry
Strona 1 z 2 Idź do strony 1, 2  Następny
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi