Pomogła: 55 razy Dołączyła: 18 Mar 2005 Posty: 5646
Wysłany: Czw 18 Wrz, 2008 13:13
Shanuri, no tak, 15 już tak, ale nie każda, sama miałam te 15 lat, kiedyś tam temu i wydaje mi się, że byłam dosyć odpowiedzialna, wiedziałam co robię bla bla bla, ale są osoby, które w tym wieku no niestety jeszcze są małe i głupiutkie.
Wysłany: Czw 18 Wrz, 2008 18:09
czarodziejka -
1) Przyznaję rację co do propagowania takich treści. Jestem tutaj z powodu pewnej specyfiki tego forum - Wbrew pozorom dyskusję toczę tylko z ludźmi którzy jakieś swoje zdanie mają. Wypowiadamy się na forum publicznym - każdy może to przeczytać, nie będę myślał "Oł, to może komuś wypaczyć psychikę" - Wybacz, takie mam - chore bądź co bądź - zdanie i po prostu jeśli znajduje się ktoś kto chce o nim podyskutować to rozmawiamy. A muszę zaznaczyć że dyskutować lubię : )
Oczywiście żadnym moim zamiarem było wpajanie dzieciakom że seks to nic takiego i każdy może go uprawiać wszędzie - w przeszłości pisałem do ludzi którzy mieli już na ten temat swoje zdanie, teraz również do takich ludzi piszę - kto inny to przeczyta, cóż, nie mój problem.
Ale jeśli to Cię tak bardzo uraziło - oczywiście przepraszam.
Jeśli chodzi o tolerancję - tyczy się Ona wszystkiego. Znowu podkreślasz że seks w wieku 15 lat nie jest NORMALNY, tak więc tym samym mówisz że wiele wciąż istniejących kultur na ziemi nie są normalne (I tak, nie piszę że dzieci mogą uprawiać seks gdzie i jak chcą, piszę o tolerancji). Tak nie można, pewne rzeczy trzeba naprawdę choć trochę poznać, żeby można było to coś ocenić. Jeśli Ty pewne rzeczy znasz tylko z telewizji (Na ten przykład. I chociaż mam tu na myśli konkretną wiedzę, to nie będę mówił o co chodzi, ponieważ dyskusje jakie mogłoby to rozpocząć chyba mnie już przerastają ; ) ) no to nie pozostaje mi nic innego jak z dyskusji się wycofać. Nie wiesz po prostu o czym mowisz, kiedy piszesz że tylko MY jesteśmy "normalni".
I tak na marginesie - Nie ma czegoś takiego jak "wartości uniwersalne".
nasty - Wielu ludzi i po 30-ce nie przerastają dojrzałością emocjonalną nastolatków. Wiek naprawdę ma tu niewiele do rzeczy. Wielokrotnie przekonałem się że tak jak 30 letni facet może na żaden temat nie mieć własnego zdania, być kluchą i mymłakiem, tak samo nastolatek może być dojrzałym facetem i mieć pojęcie o takich rzeczach, o jakich Ja nie mam.
Kwestia dojrzałości to też kwestia wygodnego życia - ale uwaga, uwaga, bo zaraz coponiektórzy mnie o herezję posądzą.
Seks w wieku 15 lat nie jest normalny (a przynajmniej dobrze postrzegany) W NASZYM KRĘGU KULTUROWYM. My to tak postrzegamy i nie mowie, ze w innych kregach MUSI byc tak samo. Przeczytaj dokladnie jeszcze raz co pisalam od poczatku. Chodzilo mi o to, ze NIE mozna w NASZYM krgu kulturowym dyskutujac na temat seksu i starac sie bronic wlasnego zdania powolywac sie na ZUPELNIE NAM OBCE kultury i uzywac argumentow pt; skoro tu i tu normalne uprawianie jest seksu w wieku 13 lat, to czemu my mamy tego nie robić. Tylko tyle chcialam przekazać. Nie krytykuje innych kultur bo maja prawo byc odmienne.
Wiesz to jest tak samo, jaky przylapać kobietę na zdradzie zechcieć ja ukamieniować albo zakopać zywcem (co u nas jest absolutnie zakazane) bo przeciez tak sie robi w niektorych krajach arabskich. Rozumiesz teraz o co mi chodzi? Zyjac tu trzeba sie dostoswac do spoleczenstwa w ktorym sie obracamy.
Co do wartosci uniwersalnych: miłość, przyjaźń, poszanowanie prawa do zycia, do wolnosci wyznania i gloszenia wlasnych proglądow, prawo do wybrania sobie partnera, szacunek do rodzicow i osob starszych, wiernosc malzenska, prawo do wlasnosci prywatnej itp. nie sa twoim zdaniem wartosciami uniwersalnymi? Co to w takim wypadku wg Ciebie jest??
Wysłany: Czw 18 Wrz, 2008 19:23
Eeee, ale czemu mam się dostosować : )? Co to za idiotyczna teoria : )? Co Ja, maszyna, żeby mnie zaprogramować? To Ci dopiero wesoły argument Moja Droga ; )
Te "obce kultury" są "wam" obce nie ze względu na to że są po prostu "obce", ale ze względu na zwykłą ignorancję i brak zainteresowania, a to już nie moja wina : )
Nie ma czegoś takiego jak wartości uniwersalne. Gdyby były uniwersalne, nie ulegałyby zmianom na przestrzeni wieków, a wszystkie wymienione przez Ciebie są zależnie nie tylko od czasów w jakich je rozpatrujemy, ale nawet od sytuacji, Gdzie Ty masz na wojnie poszanowanie prawa do życia : )?
Nie próbuj udowodnienia mi istnienia wartości uniwersalnych - nie jesteś w stanie, gdyż takie teorie bardzo łatwo się obala : )
Pomogła: 55 razy Dołączyła: 18 Mar 2005 Posty: 5646
Wysłany: Czw 18 Wrz, 2008 19:41
czarodziejka napisał/a:
Seks w wieku 15 lat nie jest normalny
Nie przesadzajmy. Wypowiem się na swoim przykładzie, sama kiedyś miałam te 15 lat, poznałam wtedy swojego faceta, nie będę zaprzeczać - sypialiśmy ze sobą, teraz z perspektywy paru lat (żeby uniknąć komentarzy:d jesteśmy dalej razem, mieszkamy ze sobą.. ) też mam wrażenie, patrząc na 15 latki, że to małe dziewczynki, często niedojrzałe itd. Jednak niczego nie żałuję, więc uwierz czarodziejko, że i w tym wieku są osoby, które podejmują swoje decyzje świadomie, więc nie można niczego negować.
Dwa, inny problem, że w niektórych kręgach rodzice nie interesują się dziećmi, nie potrafią z nimi rozmawiać, a potem.. 15 latki chodzą z dużymi brzuszkami. Wiesz, wiele zależy od wychowania dziecka itd.
Seks w wieku 15 lat nie jest normalny (a przynajmniej dobrze postrzegany) W NASZYM KRĘGU KULTUROWYM.
A w jakim wieku staje się normalny?
Cytat:
Co do wartosci uniwersalnych: miłość, przyjaźń, poszanowanie prawa do zycia, do wolnosci wyznania i gloszenia wlasnych proglądow, prawo do wybrania sobie partnera, szacunek do rodzicow i osob starszych, wiernosc malzenska, prawo do wlasnosci prywatnej itp
W ciemno mogę zakładać, że część z tych praw (do własności prywatnej czy do głoszenia własnych poglądów) uznajesz jedynie w ograniczonym stopniu
_________________ “Smart people believe weird things because they are skilled at defending beliefs they arrived at for non-smart reasons.”
—Michael Shermer
Seks jest normalny jeśli partnerzy są dojrzali fizycznie.. jeśli przy okazji nie są dojrzali psychicznie to nazwałbym to głupotą.. problem w tym, że kiedyś ludzie w wieku 15lat byli już dojrzali psychicznie i dorośli, a dojrzewali fizycznie nawet i później.. a jak uprawiali w tym wieku seks to po ślubie z reguły.. w dzisiejszych czasach wszystko jest na odwrót..
Pomogła: 39 razy Dołączyła: 25 Wrz 2003 Posty: 2010
Wysłany: Sob 20 Wrz, 2008 17:19
Czarodziejko - ale sama piszesz że szanujesz prawo itd. ale uważasz że seks w wieku lat 15 (na który prawo polskie pozwala!) jest nienormalny. Wszystko jest dla ludzi. Znam siebie z tego okresu, nie byłam na to wcale przygotowana, jednakże są 15-latki (oprócz takich pod presją społeczną), które są na to gotowe, chcą uprawiać seks itd. Jeżeli wiedzą jak się za to zabrać i mają odpowiednią wiedzę zapobiegania ciąży i chorobom, nie rozumiem dlaczego nie mieliby tego robić. Dopóki nie szkodzą innym, nie widzę problemu.
dobrze wiecie, że różne przypadki przy zabezpieczeniach i czasem wpadka może się zdarzyć nie mówie przecież, że przy każdym.. zwłaszcza jak spontanicznie wszystko się dzieje .. chociaż niedługo pewnie i dzieciobójstwo (aborcja) będzie uznane za środek antykoncepcyjny... najlepsze wychowanie seksualne mają na wyspach brytyjskich bal zorganizowany na zakończenie roku szkolnego (oficjalny, w ratuszu) 14latków zakonczył się orgią.. nastolatkom dawano pigułki dzień po ;p .. c'est masacre.. gdzie te stare dobre czasy kiedy ludzie byli chronieni, a zdegenerowane były tylko elity oraz margines społeczny
Ech, nie ma czegoś takiego jak konkretnie określona "sex bariera" - powinno się to stać, kiedy ludzie są gotowi, dojrzali do tego i świadomi ewentualnych konsekwencji Oczywiście w wieku 13 lat może być na to za wcześnie - z różnych względów.
Lepiej się 5 razy zastanowić i poczekać, niż potem żałować zrobienia tak ważnych kroków zbyt pochopnie, z nieodpowiednią osobą i w nieodpowiednim czasie. Fizyczna bliskość i otwartość na siebie jest wspaniała, ale trzeba być na to gotowym gdzieś "w środku", trochę bardziej dojrzałym.