Pomogła: 16 razy Dołączyła: 08 Gru 2006 Posty: 716
Wysłany: Pią 07 Gru, 2007 16:25 Angielski
Mam takie pytanie, bo się dziś zastanawiałam i nigdy tego nie rozumiem: kiedy w języku angielskim piszemy THE, kiedy A/AN, albo wogole nic? I czy tylko przed rzeczownikami?
Pomogła: 11 razy Dołączyła: 26 Cze 2006 Posty: 1270
Wysłany: Pią 07 Gru, 2007 19:01
Przedimek "a" piszemy (chyba, bo już nie pamiętam dokładnie, ale coś w tym stylu) kiedy coś jest nieokreślone lub mówimy o tym pierwszy raz i piszemy to, jeśli słowo zaczyna się od spółgłoski a "an" od samogłoski (ale trzeba słyszeć, bo np "hour" zaczyna się od spółgłoski ale czyta się "ałer", a np "one" od samogłoski, ale czyta się "łan")
Przedimek "the" to przeciwieństwo Jeśli chodzi nam o daną rzecz, lub jeśli mówimy o czymś już któryś raz (np w opowiadaniu czy coś).
Mam nadzieję, że zrozumiałaś ;p
Pomogła: 16 razy Dołączyła: 08 Gru 2006 Posty: 716
Wysłany: Pią 07 Gru, 2007 21:07
Dzięki, zrozumiałam
A mogłabyś podać po jednym przykładzie do każdego?
I jeśli spytam "Czy zjadłaś już śniadanie?", to pani mówi, że nie ma "a". Dlaczego?
Pomogła: 9 razy Dołączyła: 29 Sty 2005 Posty: 1787
Wysłany: Sob 08 Gru, 2007 12:34
eat a breakfast? eat breakfast?
Nie wiem czemu, ja juz po prostu mam wyczucie ^^
an - uzywamy przez samogloskami i tak jak juz monik napisala przed wyrazami typu "umbrella" [ambrela] czytasz samogloske, piszesz spolgloske.
a-przed spolgloskami
_________________ Nie szukaj nieszczęścia w świecie zapełnionym szczęściem... Zawsze jesteś tu mile widziany..
I jeśli spytam "Czy zjadłaś już śniadanie?", to pani mówi, że nie ma "a". Dlaczego?
Bo nazwy posiłków to wyjątek.
Marcia10 napisał/a:
przed wyrazami typu "umbrella" [ambrela] czytasz samogloske, piszesz spolgloske.
Od kiedy "u" jest spółgłoską?
http://myfreefilehosting.com/f/d58d8be1ca_0.02MB
A tu masz rozpiskę. Przy rzeczownikach, których tam nie opisano zwykle pisze się a/an, jeśli są wspomniane po raz pierwszy, a the kiedy już o nich wcześniej wspomniano. Brak żadnego przedimka to rzadkość.
_________________ “Smart people believe weird things because they are skilled at defending beliefs they arrived at for non-smart reasons.”
—Michael Shermer