Wie ktoś na czym ona polega ? Bo nie znalazłam nic w internecie, a jestem ciekawa. I czy np. nie jest tak, że w tym języku co się mature zdaje, nie można się dostać na uczyelnie bez wstępnego ? Może ktoś wie...
Zasady są chyba mniej więcej takie, jak normalna matura. Zdajesz normalny polski i resztę przedmiotów po angielsku. Egzaminów wstępnych na uczelnie już nie ma (no, chyba że na jakieś ASP itp.), zasada rekrutacji jest taka sama jak na normalnej maturze, ale punkty są jakoś przeliczane (na niektóre uczelnie były niekorzystne przeliczniki i dużo bardziej się opłacało zdawać po polsku). Podejrzewam, że zagraniczne uczelnie honorują taką maturę (inna sprawa, że sporo uczelni uznaje polską maturę przetłumaczoną przez tłumacza przysięgłego).
_________________ “Smart people believe weird things because they are skilled at defending beliefs they arrived at for non-smart reasons.”
—Michael Shermer
Chyba chodzi o to, ze mozna zdawac w dwóch jezykach, jak sama nazwa mowi.
Jakaś Ty mądra! Jak nie wiesz to się nie wypowiadaj co ? Bo tak widzę że musisz wtrynić się w każdy temat, nawet jak nie masz o czymś pojęcia...
Słupań napisał/a:
Egzaminów wstępnych na uczelnie już nie ma (no, chyba że na jakieś ASP itp.)
No właśnie mówie o tego typu uczelniach i zastanawiam się czy może one też mnie przyjmą z biegu...
Słupcio napisał/a:
Zdajesz normalny polski i resztę przedmiotów po angielsku. [...] Podejrzewam, że zagraniczne uczelnie honorują taką maturę.
No właśnie mówie o kraju w języku którym będę zdawać maturę, np. jeżeli byłyby to Niemcy, to zdaje maturę w języku niemieckim. Czyli oprócz polskiego, wszystko jest (w tym przypadku) po niemiecku ?
nasty napisał/a:
tyle że musisz chodzić do szkoły, w której taką maturę można zdawać
Patrzyłam w jakimś z niemieckim, no to chyba było napisane że 3 przedmioty, albo może te które są nauczane w języku obcym. No cóż, będę miała jeszcze mnóstwo czasu żeby zapytać w przyszłym roku ^^ (o ile się dostanę).