Może są wyjątki, może są osoby które mają dobre oceny i idą do nich ze względu na wymarzony profil, który potem będzie dawał podstawy pod studia, ale takich osób jest mało.
niestety, ale tutaj się z Tobą nie zgodzę, ponieważ z mojej gimnazjalnej klasy do liceum poszły tylko 4 osoby... zdecydowana większość wybrała technikum (nie ze względu na profil tylko ze względu na liczbę uzyskanych punktów) i oni chcą iść na studia... kiedyś myślałam tak jak Ty, że na studia to raczej tylko po Liceum, ale widzę z życia, że wiele osób po technikum idzie na studia (w dzisiejszych czasach studia to przecież podstawa) i jeszcze dla przykładu: mój jeden nauczyciel z dawnej szkoły skończył technikum (i to niecieszące się zbyt dobrą opinią), a potem? skończył studia i mało tego - skończył również studia doktoranckie jest inteligentnym i pełnym wartości nauczycielem
Aśka - Oczywiście że masz rację, ale w życiu nie zawsze jest aż tak gładko. Przykro mi jeśli nie masz żadnych marzeń odnośnie tego kim chcesz zostać, bo to powinno być głównym bodźcem do nauki przedmiotów - tych, które sprawiają Ci trudność.
PS: Aktualnie na szkolnictwo nie masz się co nastawiać, chyba że w jakiejś prywatnej placówce, najpewniej poza krajem.
Aśka - Oczywiście że masz rację, ale w życiu nie zawsze jest aż tak gładko. Przykro mi jeśli nie masz żadnych marzeń odnośnie tego kim chcesz zostać, bo to powinno być głównym bodźcem do nauki przedmiotów - tych, które sprawiają Ci trudność.
PS: Aktualnie na szkolnictwo nie masz się co nastawiać, chyba że w jakiejś prywatnej placówce, najpewniej poza krajem.
mam marzenia - chciałabym studiować filologię polską, ale jak napisałeś w PS: nie wiem czy to ma sens... co z tego, że spełnię swoje marzenia jeśli nie znajdę później pracy... będę siedziała w domu, a dzieci karmiła swoją satysfakcją...?
co z tego, że spełnię swoje marzenia jeśli nie znajdę później pracy... będę siedziała w domu, a dzieci karmiła swoją satysfakcją...?
Pracę na pewno znajdziesz, bo nikt rozsądny nauczycielem nie zechce zostać No, chyba że nagle Państwo zrobi w kwestii szkolnictwa zwrot o 180 stopni.
_________________ “Smart people believe weird things because they are skilled at defending beliefs they arrived at for non-smart reasons.”
—Michael Shermer
Ale przecież to że jesteś na humanie w liceum nie znaczy że nie możesz zdawać z fizyki matury. Jak już inni mówili, bierz pod uwage to co chcesz robić w życiu.
oj nie mówię że technikum jest i było złe, mój chłopak też to takiego chodził, tylko kiedyś miało wysoki poziom i teraz w sumie na studiach te przedmioty co mu się powtarzają zdaje bez problemu, ale patrząc na to co jest tam teraz, to panienki które chodzą do szkoły raz na tydzień a do solarium 7 dni w tyg, poziom taki że szkoda mówić, i nawet jak ktoś ambitny pójdzie do technikum, i będzie się starał to przecież ma szanse, w każdej szkole ma, ale jak zacznie brać przykład z otoczenia, lub myśleć że chodzenie na lekcje i czasem przygotowanie się do sprawdzianu na niskim poziomie wystarczy, to się myli.
Jak to teraz jest: jeśli nie zda się ustnej matury z angielskiego, a zaliczy się resztę to i tak matura jest niezdana?
właśnie u mnie w szkole tak się zdarzyło... dziewczyna straaszniiee się zdenerwowała, wszystko zapomniała i popłakała się przed komisją... 3 punkty dostała... szkoda mi jej wszyscy mówią, że nie zdała matury, ale jak jest naprawdę nie wiem...
_________________ O! Cały TY... Na Twój widok totalnie mnie mdli... To właśnie Ty... Malutki iloraz... No ale masz spryt...
Jak to teraz jest: jeśli nie zda się ustnej matury z angielskiego, a zaliczy się resztę to i tak matura jest niezdana?
W tym roku jest amnestia jeszcze chyba?
_________________ “Smart people believe weird things because they are skilled at defending beliefs they arrived at for non-smart reasons.”
—Michael Shermer