Pomogła: 55 razy Dołączyła: 18 Mar 2005 Posty: 5646
Wysłany: Sob 05 Maj, 2007 19:37
jedyne co zawsze z fizyki pamiętam i rozumiem to to, że jak się rusza samochodem/pociągiem itd to się leci do tyłu, jak się hamuje to do przodu. Układ inercjalny to jest?
Pomogła: 12 razy Dołączyła: 02 Mar 2003 Posty: 792
Wysłany: Nie 06 Maj, 2007 08:37
nasty_girl napisał/a:
jedyne co zawsze z fizyki pamiętam i rozumiem to to, że jak się rusza samochodem/pociągiem itd to się leci do tyłu, jak się hamuje to do przodu. Układ inercjalny to jest?
to chyba przyklad na potwierdzenie zasad dynamiki. cialo wprawione w ruch chce sie nadal poruszac wiec jesli zahamujesz to leci do przodu.
[ Dodano: Nie 06 Maj, 2007 ]
ja napisalabym o tym, ze jesli winda bedzie poruszala sie z predkoscia wieksza niz 10km/h, to wtedy twoją podłogą stanie sie sufit ale nie wiem czy to nadaje sie na referat
_________________ "Bez miłości każde życie jest jedynie udawaniem i mijaniem."
Wysłany: Nie 06 Maj, 2007 10:20
Jak mnie pamięć nie myli Nikita jest jakoś tak w liceum, prawda? No to prostoty typu jazda pociągiem, czy przyciąganie się ciał trochę odpadają jak na "referat". Trzebaby coś poważniejszego.
Myślę że Efekt Dopplera nie wykracza aż tak zbytnio poza twoją wiedzę - wystarczy wiedzieć co to fale, resztę idzie zrozumieć.
Jak to Ci nie pasuje, to wpisz sobie w googlach/wikipedii/czymkolwiek Zjawisko fizyczne i znajdziesz ogrom, większość dotycząca fotonów, ale część jest stosunkowo prosta do zrozumienia i idealna na ciekawy referat.
Shaunri, Nikita jest w I gimnazjum ; ) //Monik.
KleO -Usunięty- Gość
Wysłany: Nie 06 Maj, 2007 14:57
joasia1990 napisał/a:
to chyba przyklad na potwierdzenie zasad dynamiki. cialo wprawione w ruch chce sie nadal poruszac wiec jesli zahamujesz to leci do przodu.
Można prościej: ciało puszczone raz puszcza się cały czas.
Jak mnie pamięć nie myli Nikita jest jakoś tak w liceum, prawda? No to prostoty typu jazda pociągiem, czy przyciąganie się ciał trochę odpadają jak na "referat". Trzebaby coś poważniejszego.
Myślę że Efekt Dopplera nie wykracza aż tak zbytnio poza twoją wiedzę - wystarczy wiedzieć co to fale, resztę idzie zrozumieć.
Efekt Dopplera się chyba do I gimnazjum nie nadaje... Nam w każdym bądź razie nikt o tym nie wspominał w szkole. Choć temat na referat nadaje się jak najbardziej, bo można się trochę rozpisać, ale tak jak napisałeś-zakładając, że Nikita jest w liceum
Wysłany: Pon 07 Maj, 2007 10:12
Nikita jest w gimnazjum? No, to zwracam honor, wtedy może być jakakolwiek najprostsza zasada dynamiki, wszystkie na raz czy inne tego typu pierdółki : )