Dobra, zgadzam się z tym, że jak ktoś mówi "Zabiję się" wszystkim wkoło to zapewne nic nie zrobi... Ale zostaje to "zapewne", no nie? Jeden na milion się zabije i co?
Mogę być w tym momencie świnią i możesz mnie za to przeklnąć, ale nie da się uratować wszystkich. Zawsze pozostaje pewien margines tych co skończą ze swoim życiem mimo wszystko. Oczywiście zawsze trzeba próbować, tyle że czasami nie ma się możliwości. Przychodzą mi na myśl słowa z jednego serialu, do którego mam sentyment, a który to serial ostatnio powtarzano na AXN. Słowa te brzmią "Licz żywych, nie umarłych" i odnoszą się właśnie do tego, ze jakby się nie starać i tak nie można pomóc wszytkim.
Cytat:
Pytała o radę, a jedyną konkretną radą (Prócz pieprzenia kotka młotkiem o rozmowach z nią) jest przesłanie jej danych do konkretnych służb porządkowych.
Wybacz, ale jakich konkretnych rad się spodziewałaś. Dziewczyna nawet nie zna tej "samobójczyni", nie zna jej intencji, nie zna stopnia jej desperacji. Za dużego pola do popisu nie ma. Mogłaby namówić tę koleżankę na wizytę u jakiegoś psychologa czy terapeuty, by tem zajął się problemem. Według mnie taka terapia przez internet większego sensu nie ma. Sprawą musi się zająć ktoś z bliższego otoczenia tej dziewczyny.
_________________ “Smart people believe weird things because they are skilled at defending beliefs they arrived at for non-smart reasons.”
—Michael Shermer
Pomogła: 9 razy Dołączyła: 29 Sty 2005 Posty: 1787
Wysłany: Nie 07 Sty, 2007 17:06
wiesz, ona moze cie wkrecac. Jesli by chciala sie zabic to by sie nie chwalila, by nie wstawiala takich opisow, chociaz kto wie. Moze zmyslac ze siedzi przy winie, jest pijana itp. Ja za bardzo nie wierze, choc sama mam takich przyjaciol.
_________________ Nie szukaj nieszczęścia w świecie zapełnionym szczęściem... Zawsze jesteś tu mile widziany..
Marciu, trolla nad tobą się nie czepiam, bo to nic nie daje, ale Ty patrz na daty.
_________________ “Smart people believe weird things because they are skilled at defending beliefs they arrived at for non-smart reasons.”
—Michael Shermer