Wysłany: Nie 17 Gru, 2006 13:17 Re: System oceniania
Ja tak mam w szkole. No u nas jes przelicznik za oceny,inaczej za spawdziany, inaczej za zeszyt.. Ale zawsze równa się ileś tam. Powiedzmy, że za spawdzian jest razy 5. No i za spawdziany masz: 5,4,6,4. Dodajesz je i wychodzi 19. 19 dzielisz na 4 (bo cztery oceny) i wychodzi ilość punktów. No i sie liczy... Powyżej 105 punktów jest celujacy na koniec roku albo pierwszego semestru.
U mnie na fizyce liczy się średnią ważoną, czyli np. sprawdzian się liczy normalnie, kartkówka jako 1/2 oceny, rzeczy dodatkowe jako 1/4. To, w przeciwieństwie do średniej arytmetycznej, ma sens.
_________________ “Smart people believe weird things because they are skilled at defending beliefs they arrived at for non-smart reasons.”
—Michael Shermer
no właśnie, u nas niektórzy też ważoną liczą, wtedy duży sprawdzian jest bardziej ważny niż kartkówka czy zadanie domowe. Chociaż to matematyka, i tak prawie wszystkim wychodzą te same oceny i sposób liczenia by wiele nie zmienił