Wysłany: Nie 26 Lis, 2006 19:28 Kłopotliwy niemiecki
Hej wszytkim! Mam pytanie może ktoś będzie wiedział..a więc kiedy używamy ,,zur" a kiedy ,,zum" czy ,,nach"? jaka jest zasada? Z góry dzięx za wszytkie odpowiedzi
Pomogła: 45 razy Dołączyła: 19 Kwi 2004 Posty: 2212
Wysłany: Nie 26 Lis, 2006 19:38
Przyimek 'nach' oznacza 'po, do' i łączy się z trzecim przypadkiem czyli z Dativem, który odpowiada na pytanie: komu? (Znasz przypadki w niemieckim?)
Np. nach dem Essen (po jedzeniu), nach Australien (do Australii)
Przyimek 'zu' również łączy się z Dativem. i oznacza 'do', np.: zu Michael (do Michała), zur Apotheke (do apteki), bis zum Bahnhof (do dworca).
Zmienne końcówki zależą od przypadka i "zu" łączymy z odpowiednią końcówką
i stąd powstają 'zur' i 'zum'.
Pomogła: 45 razy Dołączyła: 19 Kwi 2004 Posty: 2212
Wysłany: Wto 28 Lis, 2006 19:27
Ja mam właśnie "gramatyke niemiecką dla gimnazjum" (500 gramm grammatik) Magdaleny Ptak, która kosztowała 22 zł i naprawdę polecam. Cała gramatyka obejmująca zakres gimnazjum, wszystko jasno napisane i dużo ćwiczeń wraz z odpowiedziami.
Pomogła: 55 razy Dołączyła: 18 Mar 2005 Posty: 5646
Wysłany: Sro 29 Lis, 2006 14:24
albo repetytorum gramatyczne bęzy też dobre. alles klar nie ma wyjaśnionej dokładnie gramatyki, opisu, kiedy się używa, jedynie odmianę itd, więc może i jest dobra, ale na lekcjach czy korepetycjach, żeby coś samemu zrozumieć, to nie do końca..