Wszystko zależy od kuratorium, sprawdź na stronie swojego. U mnie było 10 punktów za tytuł finalisty konkursu, a 200 pkt. za tytuł laureata. Z ogólnopolskimi olimpiadami nie wiem jak, bo nie startowałem.
_________________ “Smart people believe weird things because they are skilled at defending beliefs they arrived at for non-smart reasons.”
—Michael Shermer
W większości województw etapy są 3: szkolny, powiatowy (rejonowy) i wojewódzki. Tylko w woj. podkaprackim są 2 etapy. Musisz przejść wszystkie te etapy i zdobyć wymaganą ilość punktów, i wtedy dopiero zostaniesz laureatką. Otrzymasz automatycznie max punktów, czyli 50 z testu humanistycznego i ocenę celującą z j.polskiego na koniec roku.
http://www.kuratorium.katowice.pl/ - (to strona twojego Kuratorium) - kliknij po lewej stronie na "Konkursy i olimpiady" - tam zapoznasz się z regulaminem, wymaganiami itp.