Mam napisać i podeprzeć faktami jak Powała z Taczewa wywiązywał się z każdego z tych punktów kodeksu rycerskiego:
1.Służy ojczyżnie.
2.Wierny Królowi.
3.Walczy do końca.
4.Broni wybranki serca.
5.Nie łamie danego słowa.
7.Pomaga słabszym.
Co to znaczy "innych? Wg Ciebie Krzyżacy są źródłem historycznym?
_________________ “Smart people believe weird things because they are skilled at defending beliefs they arrived at for non-smart reasons.”
—Michael Shermer
Są oparci na prawdzie historycznej w podobnym stopniu co powieści Dana Browna i Harry Potter.
"Krzyżacy" to powieść przygodowa, fabularyzowana opowieść, mająca niewiele wspólnego z prawdą historyczną. Sienkiewicz pisał ku pokrzepieniu serc, a nie po to, by czytelnik dowiedział się jakichś faktów o epoce.
_________________ “Smart people believe weird things because they are skilled at defending beliefs they arrived at for non-smart reasons.”
—Michael Shermer
Musiałeś coś źle zrozumieć, może nauczyciel mówił, że "Krzyżacy" są powieścią historyczną.
—Michael Shermer
Mówił:
Niektórym pewnie nie będzie się chciało czytać całości, ale niech wiedzą, że przeczytając
cała, dowiedzą się kawału polskiej historii. Oczywiście przekręciłem kilka słów
Masz to napisać na podstawie Krzyżaków czy innych źródeł historycznych?
Oczywiście i niestety na podstawie Krzyżaków
Laki napisał/a:
Otwierasz książkę i szukasz info.
Mam wydanie z komentarzami do tekstu i przeczytałam jeszcze raz tekst z tymi komentarzami, które dotyczą Powały z Taczewa, ale nic na ten temat tam nie znalazłam. Nie jestem w stanie nawet czytając z szybkością s/5 min. zapamiętać dokładnie całą książkę a nie mam tyle czasu aby ją przeczytać całą z uwzględnieniem odpowiedzi do tego zadania