Mam w domu tampony Ria Mini i chciałabym zacząć je używać. mam 12 lat a moja mama nie wie że chce zacząć.
jestem dosyć wąska ale słyszałam, że podczas miesiączki "tamte" miejsca sie rozszerzają.
Czy moge już teraz używać tamponów?
Pomogła: 55 razy Dołączyła: 18 Mar 2005 Posty: 5646
Wysłany: Nie 05 Lut, 2006 20:54
ja mialam jakos 12 lat jak zaczelam nosic tampony i zyje. wiec jak najbardziej. a pochwa, nie tyle rozszeza sie podczas okresu, co zawsze jest rozciagliwa, i na jednego malutkiego tampona zawsze znajdzie sie tam miejsce <lol>
Keeveek - nie strasz jej!
Sznurek się nie urwie co pisze nawet na ulotce dołączonej do tamponów - jest mocno przyszyty na całej dlugości tamponu.
Sami10 - też chciałam uzywać tamponów (mama nie wiedziała) ale zanim nauczyłam sie je odpowiednio, wprowadzać skończyły się...A nie chce mi się kupować znowu...
Powodzenia
pochwa jest rozciągliwa i napewno dasz sobie rade. ale słyszałam gdzieś że tampony powinno sie używać tylko na początku i końcu okresu jak krwawienie nie jest takie duże. w środku podpaski no i koniecznie sprawdź sznureczek
Pomogła: 55 razy Dołączyła: 18 Mar 2005 Posty: 5646
Wysłany: Czw 16 Mar, 2006 20:30
akurat na poczatku, krawienie jest najwieksze. i nosic mozna i na poczatku, i na koncu, i w srodku.
KleO -Usunięty- Gość
Wysłany: Nie 19 Mar, 2006 11:50 Re: Tampony
sami10 napisał/a:
Mam w domu tampony Ria Mini i chciałabym zacząć je używać. mam 12 lat a moja mama nie wie że chce zacząć.
jestem dosyć wąska ale słyszałam, że podczas miesiączki "tamte" miejsca sie rozszerzają.
tak tak, rozszerzy ci się pochwa, bo tampon jest bardzo duży
tak tak, rozszerzy ci się pochwa, bo tampon jest bardzo duży
buhaha niestrasz jej no ja narazie nie uzywam tamponow(wiecie czego ) ale jak mialam to uzywalam przez jakis miesiac no i wtedy kiedy mialam basen pozdro
_________________ juz nie liczysz sie dla mnie, nic nie liczy sie, ty już odszedles więc żegnaj ,nie wracaj tu juz więcej prosze nie sprawiaj mi juz bólu....
Jeśli chodzi na tampony to prawdopodobienstwo źle wszytego sznureczka jest bbbbbb. małe ale jak pisze w opakowaniu z tamponami nalezy zawsze pociągnąć doścmocno za sznureczek aby sprawdzić czy jest dobrze wszysty...Ale te urwane sznur3eczki to zawsze obawa na początku..pamiętam jakie to keidyś jak mialam 12,13 lat chodzily bajki jak to jakiejś dziewczynie sie urwał i takie tam. Tamponów można używać zaraz po pierwszej miesiączce i jest też mitem bajka ze tamponów mozna zacząc używać dopiero rok po pierwszej miesiaczce...Dla dziewic odpowiednie sa tampony mini i normal...ale lepiej mini...I wcale nie trzeba sie bac tamponów....ja tez sie na początku balam ale kiedy ja pierwszy raz użylam jako pierwsza z klasy jakieś 1.5 roku temu to powiedzialam o tym dziewczynom no sie przekonaly i potem nastepnego dnia jsu jedyna nie bylam było nas 4....heh... a potem coraz więcej....To nic strasznego...Trzeba tylko pamiętać o regularnym wymienianiu....a jese co do sznureczka nawet gdyby sie urwał to kiedy tampon jest nasiągnięty kiedy przyjmiemy odpowiednią pozycje i napniemy brzuch tampon powinien sie sam wysunąć...to na tyle...
było napisane gdzieś, że tampon można wyciągnąć dopiero, gdy jest całkowicie "nasączony". to jeżeli pod koniec okresu na przykład krwi jest bardzo mało, a założyłam już tampon to można go bez problemu wyciągnąć?