Pomogła: 12 razy Dołączyła: 25 Sty 2003 Posty: 632
Wysłany: Wto 15 Lis, 2005 21:30 Gatunki węży...
No właśnie... przygotowuję konkurs na biolę i mam problemik bo nie za bardzo wiem jakie sa gatunki jadowitych węży... możecie mi pomóc? Bardzo proszę Wystarczą 4
_________________ '...abyś pewnego dnia odkrył, że baśń może się nieco różnić od twoich wyobrażeń.'
Żmija zygzakowata (Vipera berus) to jedyny jadowity gatunek węża spośród czterech występujących w Polsce. Żmija nie jest agresywna, a jej jad działa stosunkowo słabo, jednak każde ukąszenie wymaga pomocy lekarskiej
Mamba (Dendroaspis) - rodzaj jadowitych węży z rodziny zdradnicowatych zamieszkujący niemal cały kontynent Afrykański poza jej północnymi krańcami.
Grzechotniki (Crotalinae) - podrodzina jadowitych węży z rodziny żmijowatych. Charakteryzują się długimi, składanymi zębami jadowymi, receptorami ciepła w części policzkowej głowy, a niektóre z nich mają charakterystyczną grzechotką na końcu ogona.
Do podrodziny zalicza się następujące rodzaje:
grzechotnik preriowy (Ameryka Północna)
grzechotnik teksaski (USA)
grzechotnik rogaty (j.w.)
grzechotnik straszliwy (Ameryka Południowa)
grzechotniczek pospolity (USA)
grzechotnik diamentowy (USA)
surukuku (Ameryka Południowa)
mokasyn dalekowschodni (od Europy po Zakaukazie)
mokasyn błotny (USA)
kajsaka (od Meksyku po Amerykę Południową; Antyle)
Groźnica niema (Lachesis muta) inaczej surukuku - gatunek węża jadowitego z rodziny żmijowatych. Długość 2—3,5 m, ogon kolczasto zakończony. Ubarwienie czerwono-żółte z jasnymi plamami. Żyje w lasach na obszarze od południowej Nikaragui po dorzecze Amazonki.
_________________ Pijemy za lepszy czas
za każdy dzień, który w życiu trwa
za każde wspomnienie, co żyje w nas
niech żyje jeszcze przez chwilę
---
http://www.dziecionline.pl/pomoc