| Dzieci OnLine | Suwałki | Gry online | Maluch |

Dzieci OnLine  Strona Główna Dzieci OnLine
Człowiek nigdy nie pozbędzie się tego, o czym milczy.

RegulaminRegulamin   FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat :: Następny temat
Idź do strony Poprzedni  1, 2
Prawa Ucznia
Autor Wiadomość
Ona89 Płeć:Kobieta
Aktywista
Aktywista

PostWysłany: Pon 31 Paź, 2005 22:13    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Blanka ale co z tego? Szkoła i tak wymaga usprawiedliwienia od rodziców. Podasz do sądu dyrektora? Moja siostra bedąc w czwartej klasie liceum miała 19 lat, ale co z tego, jak matka i tak musiała dzwonić żeby usprawiedliwiać nieobecność?

Obojętnie co sobie teraz myślicie o tej pełnoletności to i tak nawet po 18 roku życia w szkole średniej nieobecność musi usprawiedliwiać rodzic. Na studiach trzeba już przynosić kartki od lekarza.
Przejdź na dół
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email

Numer Gadu-Gadu
5234610
scv
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: Pon 31 Paź, 2005 22:32   

Ona89 napisał/a:
Blanka ale co z tego? Szkoła i tak wymaga usprawiedliwienia od rodziców. Podasz do sądu dyrektora? Moja siostra bedąc w czwartej klasie liceum miała 19 lat, ale co z tego, jak matka i tak musiała dzwonić żeby usprawiedliwiać nieobecność?

Obojętnie co sobie teraz myślicie o tej pełnoletności to i tak nawet po 18 roku życia w szkole średniej nieobecność musi usprawiedliwiać rodzic. Na studiach trzeba już przynosić kartki od lekarza.

W ostateczności można sięgnąć nawet po takie kroki.
I po ukończeniu 18 roku życia rodzic NIE MA PRAWA usprawiedliwiać nieobeności "dziecka", czy to do jasnej ciasnej tak trudno zrozumieć Question
Powrót do góry
Ona89 Płeć:Kobieta
Aktywista
Aktywista

PostWysłany: Pon 31 Paź, 2005 22:59    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

scv napisał/a:
I po ukończeniu 18 roku życia rodzic NIE MA PRAWA usprawiedliwiać nieobeności "dziecka", czy to do jasnej ciasnej tak trudno zrozumieć Question

Nie jest trudno, ale czy kogoś z nauczycieli/rodziców/dyrektora to obchodzi? Raczej nie.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email

Numer Gadu-Gadu
5234610
kradziejka
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: Wto 01 Lis, 2005 10:54   

scv napisał/a:
Ona89 napisał/a:

W ostateczności można sięgnąć nawet po takie kroki.

a teraz rozróżnij sprawe formalną od praktycznej
teoretycznie obowiązkowa edukacja jest do 18 lat ale praktycznie do 19, bo liceum / technikum / niewiem co jeszcze musisz skończyć
teoretycznie kazdy odpowiada sam za siebie juz ale praktycznie rodzice dalej piszą:/ u mnie w mieście w 90% liceum [gdzie szkoła sie interesuje tym ze ucznia nie ma w szkole] potrzebne są zwolnienia do ukończenia, a co za tym idzie do 19 roku życia
Powrót do góry
Blanka Płeć:Kobieta
Moderator

PostWysłany: Wto 01 Lis, 2005 11:05    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

W takim razie jest to nielogiczne i przeczy samo sobie... Jesteś pełnoletnia ale wiesz, jednak jeszcze ten rok nie możesz sama do konca odpowiadac za siebie;| bez sensu...

Numer Gadu-Gadu
7399523
stotka
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: Wto 01 Lis, 2005 11:22   

scv - w którym miejcu jest napisane, ze rodzic lamie prawo piszac uspr?

W moim miescie w liceach jak juz pisalam - mozna sobie samemu uspr., ale do danego momentu.
Chodzi o to, ze ludzie 18-letni nie zawsze sa tak naprawde dojrzali i rozumieja co to jest dojrzalosc. Jezeli sam sobie bedzie uspr - logicznym, ze prtzestanie chodzic do szkoly. Dalej - narobi sobie zaleglosci, nie zdazy i nie przejdzie. I do kogo beda pretensje? Do szkoly. Ze nie umie nauczyc lub ze pozwala na uspr. sobie samemu.
Oczywiscie to tylko przyklad i nie mowie, ze kazdy jeden 'dorosly' czlowiek tak postepuje, ale wiekszosc [przynajmniej Ci ktorych znam, a znam ich troche] by sie tak wlasnie zachowala.

"mam dzisiaj spr z gegry... a nie chce mi sie. nie ide. potem to sobie usprawiedliwie.
ma dzisiaj pytac z angola, a ja jako jedyny nie mam oceny... a nie pojde, usprawiedliwie sobie, nic sie nie stanie"... I potem co. Pretensje do rodzicow - "co my moglismy zrobic? jest dorosly!", do nauczycieli - "skoro jest takie prawo, ze sam sobie uspr, to juz jego wina, ze nie chodzil".

Nikt nie zmusza kogos robic 3 roku LO. Nie chcesz? To rzucasz szkole, jestes pelnoletni/a (przynajmniej tutaj tak jest, ze ktos majac te 18 lat skonczone moze rzucic szkole). Tylko potem przez cale zycie zalujesz, ze rzuciles, bo nie masz zadnego wyksztalcenia (= brak jakiejkolwiek pracy), nie mozesz isc na studia (bo jak bez matury?), a jak chcesz skonczyc LO, to musisz robic od nowa.

Ja tam to uwazam za potrzebne, przynajmniej pierwsze efekty wody sodowej po skonczeniu 18 nie odbijaja sie w nauce, w szkole.
Powrót do góry
scv
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: Wto 01 Lis, 2005 14:46   

stotka napisał/a:
scv - w którym miejcu jest napisane, ze rodzic lamie prawo piszac uspr?

Jest to napisane w tym samym dokumencie, w którym jest również napisane, że do uzyskania przez nas pełnej zdolności do czynności prawnych[zwane również uzyskaniem pełnoletności, to się ze sobą wiąże] rodzice/prawni opiekuni są naszymi przedstawicielami prawnymi [odpowiadają za nas, piszą usprawiedliwienia, utrzymują nas itd.]. W momencie uzyskania pełnej zdolności do czynności prawnych rodzice przestają być naszymi przedstawicielami prawnymi, gdyż nie udzielamy im pełnomocnictwa do reprezentowania nas, tym samym nie mają prawa pisać za nas usprawiedliwień, jak również ponosić odpowiedzialności w jakikolwiek sposób za nasze czyny.

W ten sposób szkoły, żądające uspr. od rodziców po ukończeniu 18 r.ż. łamią prawo wymagając od rodziców usprawiedliwień.
Powrót do góry
margo:) Płeć:Kobieta

PostWysłany: Wto 01 Lis, 2005 21:29    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

To, że w liceach nie przyjmują usprawiedliwień od pełnoletnich uczniów jest strasznie nie logiczne. Pewnie dyrekcja myśli sobie, że jak bedą przyjmować to pół szkoły będzie labować a potem sobie usprawiedliwiać tak ło. Ale nie pomyślą, że przecierz liceum nie jest już obowiązkowe i jak komuś zależy to raczej chodzi na lekcje. Tylko jak jest chory albo mu cos wypadnie pilnego to go nie ma i wiadomo, że taka osoba jest swiadoma swoich czynów już nie muszą odpowiadać za nią rodzice. Jest DOROSŁA !! a nauczyciele ktorzy nie przyjmują usparwiedliwień są tępi i trzeba z tą tępotą walczyć Wink

Mroczny_jogurt Płeć:Kobieta
Dyskutant
Dyskutant

PostWysłany: Sro 02 Lis, 2005 07:35    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

u mnie w lo tez mozna samamu po osiagnieciu pelnoletnosci. a tak swoja droga- wszystko masz w statucie szkoly

Numer Gadu-Gadu
2740642
scv
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: Sro 02 Lis, 2005 16:18   

Ant0nFucker napisał/a:
u mnie w lo tez mozna samamu po osiagnieciu pelnoletnosci. a tak swoja droga- wszystko masz w statucie szkoly

Statut, to w tej kwestii p. dyrektor może użyć zamiast papieru toaletowego, istnieją takie ważniejsze dokumenty, które stanowią o tych usprawiedliwieniach nieszczęsnych.
Powrót do góry
stotka
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: Sro 02 Lis, 2005 20:32   

scv - czyli wychodzi na to, ze wszystkie LO w moim miescie powinni zamknac, bo lamia prawo... w sumie fajnie. ;d
Powrót do góry
scv
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: Sro 02 Lis, 2005 21:03   

stotka napisał/a:
scv - czyli wychodzi na to, ze wszystkie LO w moim miescie powinni zamknac, bo lamia prawo... w sumie fajnie. ;d

Nie powiedziałem, że zamknąć, jedynie powinny zostać wyciągnięte konsekwencje prawne.
Powrót do góry
Karolina(KINA) Płeć:Kobieta
Debiutant
Debiutant

PostWysłany: Sro 02 Lis, 2005 21:48    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

istnieje coś takiego ,ale tylko wtedy, gdy rodzic jest o tym powiadomiony i zgadza sie z tym. Obecności i nieobecności i tak być muszą. Nie bedzie nikt robić listy tylko dla osób niepełnoletnich,prawda?

[ Dodano: Sro 02 Lis, 2005 20:52 ]
    tym samym nie mają prawa pisać za nas usprawiedliwień, jak również ponosić odpowiedzialności w jakikolwiek sposób za nasze czyny.

dokładnie-tak jest.!Smile (tyczy się to też wychodzenia ze szkoły Mr. Green )

Numer Gadu-Gadu
2977912
stotka
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: Czw 03 Lis, 2005 09:03   

scv napisał/a:
stotka napisał/a:

Nie powiedziałem, że zamknąć, jedynie powinny zostać wyciągnięte konsekwencje prawne.

Tak, wiem, ale jednym z lepszych wyjsc jest zamkniecie. Bo jak sie zrobi wielkie halo, ze dyrektorzy 10 szkol lamia prawo, to sie zrobi burdel, w szkole nie bedze dyscypliny itd.
Powrót do góry
Strona 2 z 2 Idź do strony Poprzedni  1, 2
Odpowiedz do tematu