Wysłany: Pią 14 Paź, 2005 22:38 Czy to może być endometrioza?
Drodzy Użytkownicy, mam do Was pytanie. Ostatnio bedac na badaniu USG (kontrola nerek - podejrzenie obecności piasku) lekarz stwierdził, że coś jest nie tak z moimi jajnikami - " lewy jajnik wydaje się być powiększony ze sturkturą płynową. Po stronie prawej w okolicy przydatków niewielka ilość wolnego płynu. Zwraca uwagę przekrwione, pogrubiałe omacicze" - i w diagnozie stwierdził możliowść zapalenia przydatków i polecił wizytę u ginekologa. Na wizytę poszłam niecały tydzień po USG. Podczas badania okazało sie, że lewy jajnik rzeczywiście jest powiększony i występuje u mnie niewielkie plamienie (podejrzewam, że plamienie mogło wystąpić dlatego, iż badanie odbyło się dzień przed krwawieniem menstruacyjnym). I wszystko byłoby w porządku, gdyby nie fakt, że lekarz zauważył u mnie guzek pomiędzy wejściem do pochwy a ujściem cewki moczowej. Oczywiście zdawałam sobie sprawę z jego obecności, ale w niczym mi do tej pory nie przeszkadzał, również mój poprzedni ginekolog nie zwrócił na niego uwagi. Obecnie ów guzek podobno jest wypełniony wydzieliną ropną i istnieje prawdopodobieństwo, że trzeba będzie go usunąć w sposób chirurgiczny. Dodam, że po badaniu i uciskaniu go przez lekarza, znacznie się powiększył i utrzymywał się w tym stanie przez cały czas, gdy miałam okres. Teraz nieco się zmniejszył, ale nadal jest wyczuwalny. Ponadto zostały mi przepisane następujące leki: Sumamed 2 tabl., Gynalgin 1 op. i Butapirazol 1 op.
I wreszcie moje pytanie do Was, czy może ktoś już spotkał się z podobnym schorzeniem? Czytałam kilkanaście publikacji w internecie i nie wiem, czy może to być endometrioza? A może jest to chlamydioza (sugerowałyby to przepisane leki). Bardzo proszę o odpowiedź. Z góry dziękuję,pozdrawiam i przepraszam, że post jest tak niesłychanie długi.
_________________ Pocałunki są tym, co pozostało z języka raju
Pomogła: 13 razy Dołączyła: 25 Lis 2004 Posty: 809
Wysłany: Pią 14 Paź, 2005 23:06
Endometrioza (gruczolistość)
Endometrioza to obecność czynnej błony śluzowej macicy poza jej prawidłową lokalizacją tj. poza jamą macicy.
Endometrioza dotyczy tylko kobiet w okresie dojrzałości płciowej, nigdy przed dojrzewaniem i po menopauzie.
Objawy choroby są różne i zależą od umiejscowienia nieprawidłowego ogniska błony śluzowej, np. bolesne miesiączki, obfitsze i wydłużone krwawienia miesiączkowe, dokuczliwe bóle, które są najsilniejsze w okresie poprzedzającym miesiączkę i podczas miesiączki.
Objawy:
na około tydzień przed miesiączką pojawia się ból w obrębie miednicy, który nasila się aż do końca krwawienia.
silne krwawienia menstruacyjne.
mdłości
majac opis objawow bedzie ci latwiej samej sobie odpowiedziec na to pytanie, bo sama najlepiej znasz swoje objawy...oczywiscie najlepije konsultowac sie z ginekologiem