Prosze o pomoc w obliczeniu tego zadania.Gwiazdka oznacza mnożenie.Ten nawias to jest kwadratowy tylko że musialam go zrobic z dwoch tych nawiasów bo nie było większego.Dzieki za pomoc
[ Dodano: Pon 05 Wrz, 2005 14:24 ]
Wklejam to jeszcze raz bo cos nie można sie rozczytać z tamtego :/.No i te dzialanie jest w nawiasie kwadratowym a liczby 61*10 już są poza tym nawiasem.Bede wdzieczna za rozwiazanie.Dzieki @ll
Pomogła: 13 razy Dołączyła: 25 Lis 2004 Posty: 809
Wysłany: Wto 06 Wrz, 2005 21:53
hm no to sa ulamki - 1/2 czyli jedna druga...a dzielenie to tez jest przeciez jeden dzielone na dwa to wlasnie jedna druga
ja to w zasadzie rozwiazalam, coby sparwdzic swoje wiedze z prostej wiedzy matematycznej ale chyba wyszla mi bzdura..wynik mi wyszedl 610 1/5...ale ja nie pamietam czy jak sie dzieli ulamki to nalezy jeden umalek odwrocic i wtedy pomnozyc...czy nic sie nie robi...
wynik napewno jest zly bo zpoamnialm o mianowniku tego duzego ulamka hyhy
edit kolejny - jak zrobilam zadanie z juz w calosci to wyszlo 699 i 9/10...
zrobienie raz na jakis czas takiego zadania uswiadami mi jak to cudwonie ze juz nie mam matmy