Wysłany: Nie 10 Lip, 2005 22:56 brat mówi o tym że pojdzie do nieba???
Mój brat ma 3 lata cały czas mówi:"już mnie nie będzie"...albo "jak ktoś mnie pobije to pójde do nieba".Co mam mówić żeby on tego nie mówił dziś powiedziałam wypluj to słowo i chciałam się przytulićto mi z plujnął w twarz.Czasami mówi "Olku nie pójdziesz do nieba?" do mni etakie coś.Czy to ma związek z filmami i bajkami jakie ogląda??I czy z zabawą.Bardzo mnie to niepokoi.Ja podejżewam że chodzi też tu o jego fantazje i chyba jak mówi takie cos to nie należy zwracać uwagę tylko zagadywaćgo parawda???
Pomogła: 45 razy Dołączyła: 19 Kwi 2004 Posty: 2212
Wysłany: Pon 11 Lip, 2005 09:33
Moze naoglądał się jakiś 'strzelaninek' lub drastycznych filmów jak to chłopak Sprawdzaj czasem co ogląda i jak długo spędza czas przy TV. Z czasem powinno mu przejść, chociaż w tym wieku to normalne, że dzieci wymyślają sobie jakieś głupie historyjki...
Tsej -Usunięty- Gość
Wysłany: Pon 11 Lip, 2005 09:57
a może pomyslałabys odrobine...on mówi że pójdzie do nieba...a ty mówisz że nie pójdzie...to dzieciak według religii któą mu wpojono myśli że pójdzie do piekła...po tym co mu mówisz...
musisz mówic że oczywiście że pójdzie do nieba jak będzie grzeczny i jak juz będzie dziadkiem albo cos w tym stylu...
niewazne jakim bys nie była durniem z dziecka go tak łatwo nie zrobisz
Kosta -Usunięty- Gość
Wysłany: Pon 11 Lip, 2005 10:26 Re: brat mówi o tym że pojdzie do nieba???
ecrita napisał/a:
i chyba jak mówi takie cos to nie należy zwracać uwagę tylko zagadywaćgo parawda???
Lepiej go nie ignorować!
Może bawi się z kolegami w takie zabawy. Może w bajce lub filmie coś zobaczył i to mu się spodobało. Zapytaj go (mimo, że ma dopiero 3 latka) dlaczego tak sądzi (choć pewnie Ci i tak nie odpowie), ale zapytać można!
Pomogła: 29 razy Dołączyła: 14 Wrz 2002 Posty: 2694
Wysłany: Pon 11 Lip, 2005 10:57
Z dosiwadczenia wiem ze 3-5 latki mowią mase bzdur
Umysły dzieciaków w tym wieku są bardzo podatne na wpływy zewnetrzne ... Jak juz sobie czasami cos wbiją do głowy to pozniej trudno jest im wytlumaczyc ze jest zupełnie inaczej ...
Prawdopodobnie usłyszał jakis cytat w filmie ... albo jakaś bajka ... i to dlatego
Ja do tej pory nie moge wytlumaczyc mojej bratanicy niektórych spraw ...
<rotfl> Jak sie kiedys zdenerwowała Bo czegos tam nie mogla zrobic złapała łopatkę z piasku i krzyknęła "Poraze Cie moja moca ... i bede mogla wsystko zrobic " Podniosła łopatke do góry rzuciła ją za siebie i z krzykiem podbiegła do miejsca gdzie wczesniej sie meczyła ... gdy jej sie nie udało ... byla bardzo zła
Oczywiscie starałam jej sie wytłumaczyc ... i porozmawiać z nią o tym co prawdą a co fałszem ... Patrzyła na mnie jak na kosmite alebo wysłannika Lord Vadera który pragnie ją zniszczyc or sth :/ ano ale cóz
Ogolnie masa histori podobnego pokroju
Brata radze ignorowac ... czasami dzieciaki robią cos na złość ( niektóre takie sa )
Moze pwoiedział raz a widzac Twoją reakcję na to co mówił chce to dalej kontynuować ...
Skoro proóbowałaś tlumaczyc to teraz ignoruj
powiedz mu zeby nie myslal o tym teraz, bo ejst ejszcze malym chlopcem i duzo rpzed nim =) sproobj jakos wytlumaczyc mu.. z reszta ja nie bardoz znam sei na dzieciach O_o
_________________ bądź przy mnie blisko
bo tylko wtedy
nie jest mi zimno
H. Poświatowska
Najwidoczniej twój brat zauważył reakcje twoją, czy twoich rodziców na te słowa i próbuje to wykorzystać. Przykładowa scena - mama nie chce kupić dziecku <eerrrm xD> ... zabawki. To cóż może zrobić dziecko? xd Albo strzelić focha albo wyskoczyć z takim tekstem.
Nic nadzwyczajnego. Za to nadzwyczajna jest ilość tragedii jakie cię spotykają xd
CoRnEliA :) -Usunięty- Gość
Wysłany: Nie 17 Lip, 2005 21:09 Re: brat mówi o tym że pojdzie do nieba???
TO normalne u dzieci w jego wieku. Albo naoglądał się głupoich filmów alboktoś mu mówi zegby nie robił tak bo nie pójdzie do nieba albo jak zrobi cos dobrze to ktos w domu mu mówi ze pójdzie do nieba
KleO -Usunięty- Gość
Wysłany: Pon 18 Lip, 2005 14:16
Takie dzieci mają bujną wyobraźnię.
Taką mają fatazję, nikt i nic tego nie zmieni. To wszystko przez filmy i bajki, w których są takie 'nietypowe' sprawy.